Prije 90 godina Hajduk je osvojio prvu titulu prvaka u povijesti

Foto: HNK Hajduk

NA današnji dan, 10. srpnja, prije točno 90 godina splitski Hajduk je osvojio svoj prvi naslov prvaka.

Tog je dana Hajduk s 3:0 pobijedio ljubljansku Iliriju i osvojio prvenstvo Kraljevine SHS, koje se od 1923. do 1927. igralo po kup sustavu. U toj je povijesnoj sezoni Hajduk odigrao pet utakmica, u kojima je ostvario četiri pobjede i jedan poraz (u prvom kolu protiv SAND-a u Subotici sa 5:1). "Bili" su u Splitu pobijedili BSK iz Beograda s 5:1, u Zagrebu jHAŠK s 4:0, a u dvije posljednje utakmice u Splitu su pali sarajevski SAŠK (2:0) i Ilirija iz Ljubljane.

Hajduk je objavio izvještaj s povijesne utakmice protiv Ilirije iz tadašnjeg splitskog dnevnog lista Jadranska pošta. U broju od 11. srpnja 1927. između ostalog piše:

"Split je zadovoljan i ponosan da se ime našeg Hajduka, a ujedno i ime našeg grada prenosi ovim časom diljem čitave države i cijelog športskog svijeta. Ponosimo se da ovaj mali Split je odgojio 11 odličnih sportaša koji svojom voljom, a bez stranih igrača osvajaju najčasniju trofeju državnog prvenstva. Za nagradu i priznanje neka im je ovo prvenstvo, a u daljnjem radu neka je velika potpora sviju Splićana. Split Hajdukovim igračima od srca zahvaljuje, a mi im izrazujući osjećaje naše i cijelog grada kličemo „Živjeli“!"

Ovo su prvi igrači Hajduka koji su pod vodstvom legendarnog trenera Luke Kaliterne donijeli prvu titulu prvaka:

Vinko Radić (kapetan), Otmar Gazzari, Renzo Gazzari, Ivan Montana, Miroslav Dešković, Veljko Poduje, Šime Poduje, Leo Lemešić, Mirko Bonačić, Ante Bonačić, Mihovil Borovčić Kurir i Petar Borovčić Kurir.

Strijelci za Hajduk u toj povijesnoj sezoni bili su: Vinko Radić i Ante Bonačić po 4 zgoditka, Leo Lemešić i Šime Poduje po 2, te po jedan gol su postigli: Miroslav Dešković, Mirko Bonačić i Mihovil Borovčić Kurir.
 
 

Pročitajte više