Američka vlada odlučila: Elektrošokeri su potpuno sigurni - ponekad

NATIONAL Institute of Justice, dio američkog Odjela za pravosuđe, objelodanio je svoj izvještaj u kojem stoji kako je elektrošokiranje osumnjičenika i uhićenika električnim "pištoljem" sasvim u redu i potpuno sigurno - osim ako je osoba pijana, bolesna, mentalno bolesna ili pod stresom, prenosi Gizmodo.

U studiji stoji: "U postojećoj literaturi s ovog polja ne postoje čvrsti medicinski dokazi koji bi ukazivali na visok rizik od ozbiljne ozljede ili smrti, kao posljedice izlaganja ovakvoj vrsti kratkotrajnog izlaganja CED (Conducted Energy Device) uređajima, kod primjene na zdravim, normalnim, nealkoholiziranim osobama, koje nisu pod nekom vrstom stresa."

Otkad su CED uređaju u upotrebi, u zabrinjavajućem je broju slučajeva zanilježeno da se policajci s njima ponašaju kao tinejdžeri koji u kompjuterskim igricama odjednom otkriju "šifru" za neograničenu municiju ili neranjivost - koriste ih i kad treba i ne treba, na svim kategorijama ljudi, od bolesnih staraca do nekoga tko se usudio postaviti krivo pitanje.

Problem s ovom odlukom leži upravo u navedenim iznimkama - većina kriminalaca spada u kategoriju alkoholiziranih, nenormalnih, mentalno i/ili fizički bolesnih osoba, koje su također, s obzirom da se ipak radi o uhićenju, pod popriličnim stresom. Vlada je, tako, odobrila uporabu elektrošokiranja upravo na osobama koje spadaju u rizičnu skupinu. Samo jer je netko u trenutku uhićenja alkoholiziran, bolestan ili pod stresom ne znači da ga se mora izložiti dodatnom riziku od ozljede ili čak smrti.

Do konačnog se zaključka došlo odlukom odbora sastavljenog od raznih doktora i stručnjaka, koji su pregledali izvještaje oko 300 slučajeva koji su završili smrću uhićenika, nakon uporabe CED uređaja.

Pročitajte više