Predstavljena knjiga Borisa Škvorca "Australski Hrvati: Mitovi i stvarnost"

Nakladnik Matica hrvatskih iseljenika predstavila je danas knjigu Borisa Škvorca "Australski Hrvati: Mitovi i stvarnost Rasprave i eseji o hrvatskoj emigrantskoj književnosti, egzilantima i imaginarnoj Hrvatskoj".

O hrvatskom iseljeništvu i Škvorcovoj knjizi govorili su ravnatelj Matice hrvatskih iseljenika Nikola Jelinčić, profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Vinko Brešić, hispanistica Željka Lovrenčić i profesor riječkoga Filozofskog fakulteta Vladimir Goss.

Skup je pozdravila i australska veleposlanica Anne George koja je napomenula kako domovina mnogima ostaje u lijepim uspomenama te da su Hrvati u Australiji pronašli svoju drugu domovinu. Oni na našem sveučilištu Macquarie u Sydneyu mogu studirati hrvatski jezik i književnost, dodala je.

Knjiga pruža uvid u gotovo sve ključne probleme australskoga hrvatskog korpusa, rekao je Brešić.

Globalna Hrvatska nije konkurencija domovini, napomenuo je Goss i dodao kako ona ima tri materinja jezika - hrvatski, engleski i španjolski. To bi trebala uvažavati i domovina, dodao je.

Knjiga je korisna informacija za upoznavanje života naših ljudi u Australiji, istaknula je Lovrenčić i upozorila kako se nitko sustavno ne bavi istraživanjem hrvatske književnosti u iseljeništvu.

Knjiga "Australski Hrvati: Mitovi i stvarnost - Rasprave i eseji o hrvatskoj emigrantskoj književnosti, egzilantima i imaginarnoj Hrvatskoj" u osam kulturalnih eseja sustavno raspravlja o životu australskih Hrvata.

Boris Škvorc je rođen u Karlovcu (1962.), a od 1991. predaje hrvatski jezik i književnost na Macquarie University u Sydneyu.

Kolumnist je australskoga "Hrvatskog vjesnika". Objavio je i knjigu "Ironija i roman: u Krležinim labirintima".

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više