POTRESI U PETRINJI I GLINI

Provjerili smo broj vladinog računa za stradale od potresa

Foto: Vlada.hr, Index

ODLUKOM vlade otvoren je službeni račun Državne riznice za donacije financijskih sredstava u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa", a mnogima je u oko upao broj 5444, koji se nalazi u dijelu računa Poziv na broj odobrenja. Naime, u računovodstvu broj 5444 označava "Primljene zajmove od tuzemnih osiguravajućih društava izvan javnog sektora", što je mnoge navelo na zaključak kao bi novac stradalima u potresu mogao biti prenamijenjen ili možda upotrebljen za povrat zajmova. Takva teorija već se počela širiti društvenim mrežama. 

No u Ministarstvu financija tvrde kako to nije istina. 

"Otvorena je nova šifra vrste prihoda '5444' za koju je po ekonomskoj klasifikaciji računa otvoren i novi konto 663140003 - Donacije za potres u Sisačko-moslavačkoj županiji. Šifra vrste prihoda ne predstavlja oznaku konta iz računskog plana", stoji u odgovoru Ministarstva financija na upit Indexa. Podsjetimo da je odlukom vlade otvoren službeni račun za donacije. 

"Vlada Republike Hrvatske suglasna je da se putem računa Državnog proračuna Republike Hrvatske u akciji 'Pomoć za obnovu nakon potresa' primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi", stoji u odluci. U točci četiri odluke vlade stoji kako je Ministarstvo financija nadležno za praćenje namjenskog trošenja doniranih financijskih sredstava.  

"Kako bi se omogućilo da se putem računa Državnog proračuna Republike Hrvatske primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama ovom Odlukom utvrđuje se broj računa na koji će se predmetne donacije uplaćivati", stoji u obrazloženju odluke. 
  

Pročitajte više