Crveni alarm za dio zemlje. Meteorolozi: Pred nama je jedna od najžešćih promjena

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, DHMZ

ZA VIKEND nam slijedi nastavak zatopljenja pa početkom novoga tjedna opet pad temperature, ali manje izražen od ovoga prošlih dana. Pritom će i dalje biti promjenjivo, u sjevernijim kopnenim krajevima vjerojatno suho veći dio vikenda, ali u južnijima i na Jadranu svakodnevna kiša, mjestimice i obilniji pljuskovi s grmljavinom. Nevolja će biti i zbog juga, često olujnoga, u nedjelju i orkanskoga, pa će plovidba povremeno biti onemogućena vjerojatno čak i nekim trajektima, piše Zoran Vakula za HRT.

Danas toplije, djelomice sunčano, ponegdje malo kiše, jako i olujno jugo...

U subotu će u istočnoj Hrvatskoj najviša temperatura zraka biti čak između 9 i 13 °C. No ujutro još oko 2 °C, pri tlu uz mogućnost ponekog minusa, na zapadu i mjestimične magle. Uz slab do umjeren jugoistočni vjetar prevladavat će sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku.

U središnjoj Hrvatskoj oblačnije i maglovitije, ali u većini mjesta i uz barem kraća sunčana razdoblja, uz koja će najviša temperatura biti uglavnom 9 ili 10 °C. Inače niža, ali viša od jutarnjih -2 do 1 °C.

I u gorju će ponegdje biti manjih jutarnjih minusa i magle, ali poslijepodne većinom iznad 6 °C. Uz često jako jugo, ponegdje na udare i olujno, iznadprosječno toplo za početak prosinca i noću i danju bit će u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu. I pritom umjereno do znatno oblačno uz mogućnost za mjestimice malo kiše, uglavnom uz more.

Još češća kiša bit će u promjenjivo oblačnoj Dalmaciji, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, a mnogima će vjerojatno još više smetati jako i vrlo jako jugo, ponegdje i olujno, te valovito i jače valovito more, prema večeri ponegdje i uzburkano. Temperatura zraka većinom između 11 i 17 °C. Samo ujutro u unutrašnjosti oko 8 °C.

I na jugu Hrvatske će jako i olujno jugo pridonijeti iznadprosječno visokoj temperaturi, valovitom, navečer čak i uzburkanom moru te daljnjem dolasku oblaka iz kojih će povremeno pljuštati i grmjeti.

U nedjelju još toplije, ali na Jadranu i vjetrovitije i kišovitije pa...

U nedjelju uglavnom još toplije. Na Jadranu i kišovitije, vjetrovitije i valovitije nego u subotu, pa će vjerojatno biti još češćih prekida u prometu, čak i trajektnom. Od ponedjeljka za većinu manje nepovoljno, uz više sunčanog vremena, ali i dalje uz jugo te u većini krajeva povremenu kišu.

I u unutrašnjosti u nedjelju oblačnije nego u subotu, uz češću kišu, osobito u južnijim područjima potkraj dana i u prvom dijelu ponedjeljka te vjerojatno opet u hladniji utorak poslijepodne i navečer.

Istramet: Vikend će obilježiti ekstremne meteorološke prilike

Nakon zimskih uzbuđenja i hladnog početka prosinca pred nama je intenzivna promjena vremena primjerenija početku studenoga, piše Istramet.

U subotu će puhati umjereno i jako jugo s olujnim udarima, povodom čega je DHMZ putem Meteoalarma izdao narančasto upozorenje. Naime, udari juga već u subotu mogu dostizati 110 km/h.

Jugo će najjače puhati u nedjelju prijepodne, a prognoza WRF-a je naročito žestoka jer predviđa udare vjetra na otvorenom moru i do 130 km/h.

Prognoza DHMZ-ovog ALADIN-a je slična, a određeni specijalizirani modeli koji se bave prognozom visine valova na otvorenom moru srednjeg Jadrana predviđaju valove više od 6 metara.

Uz izraženu ciklonalnu plimu koju nam donosi kombinacija juga i niskog tlaka zraka, postojat će i velika mogućnost plavljenja obalnog područja, a svemu će doprinijeti još jedan meteorološki ekstrem.

Ekstremne vremenske prilike se odnose i na količinu oborina. Lokalno su moguće iznimno obilne količine, ponegdje i više od 150 mm uz bujice i poplave.

Crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 6. prosinca 2020., crveno upozorenje za područje Istre, Kvarnera i Dalmacije te narančasto upozorenje za područje gospićke, kninske i dubrovačke regije.

Na području gospićke i kninske regije se očekuje obilna kiša te su moguće urbane i bujične poplave uz količinu oborine 65-90 mm. Također, na području kninske regije očekuje se olujno jugo i srednja brzina vjetra 65-80 km/h.

Na području riječke i splitske regije očekuje se olujno jugo poslijepodne u okretanju na zapadni i sjeverozapadni vjetar, zatim u slabljenju, srednje brzine vjetra 75-90 km/h. Očekuje se i obilna kiša te su moguće urbane i bujične poplave s količinom oborine 55-90 m.

Na području dubrovačke regije očekuje se olujno jugo srednje brzine vjetra 65-90 km/h te obilna kiša i moguće urbane i bujične poplave uz količinu oborine > 80 mm.

Na području zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića očekuje se vrlo jako do olujno, ponegdje i jako olujno jugo, a navečer će postupno slabjeti i okretati na umjeren do jak jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Na području Dalmacije očekuje se vrlo jako do olujno, ponegdje i jako olujno jugo, a navečer će postupno slabjeti na jako s najjačim udarima vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Pročitajte više