U Istri 81 novi slučaj. Šef Stožera: Građani su se malo previše opustili

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

NA području Istarske županije potvrđen je 81 novi slučaj zaraze koronavirusom, najveći broj dolazi iz mjera samoizolacije ili je bliski kontakt već poznate pozitivne osobe, a u pulskoj bolnici umro je covid-pozitivan 98- godišnjak, izvijestio je u subotu istarski Stožer civilne zaštite. 

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 373 uzorka briseva na covid-19 te je potvrđena 81 novozaražena osoba s područja županije. Za 62 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, dok se kod pet osoba epidemiološki radi o uvezenim slučajevima i to po dva s područja Rijeke i Italije te jedan slučaj iz Zagreba", naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako se u epidemiološkoj obradi nalazi 14 osoba.

Od petka je izliječeno 56 osoba, trenutno su u Istri 692 aktivne covid-pozitivne osobe, od toga ih je 49 hospitalizirano u pulskoj Općoj bolnici, dok je njih osmero u riječkome KBC-u. U mjerama samoizolacije nalazi se 1407 osoba, dok je u pulskoj Općoj bolnici umro covid-pozitivan 98-godišnjak s pridruženim kroničnim bolestima.

"Građani su se malo previše opustili"

Načelnik Stožera Dino Kozlevac, komentirajući činjenicu da se Istra već nekoliko tjedana ne spušta ispod 70 novootkrivenih covid-pozitivnih osoba dnevno, kazao je kako su se i u Istri građani malo previše opustili te da većem širenju koronavirusa doprinosi zima, kao i činjenica da sada svi uglavnom borave u zatvorenim prostorima, a pritom nije rijetkost da se i dalje održavaju obiteljska i prijateljska okupljanja.

"Stoga još jednom apeliram na građane da se suzdrže tih druženja, da vode brigu o distanci, higijeni i da svakako u zatvorenim prostorima gdje nije moguće zadržati distancu nose maskicu. Komplicirani su to dani za sve nas, moramo slijediti upute zdravstvenih institucija jer to je jedini način na koji se možemo učinkovito boriti protiv koronavirusa", poručio je Kozlevac.

Građani su, kaže, očito već preopterećeni, ali "svi se malo moramo suzdržati od druženja, bilo kakvih, kako bismo stabilizirali epidemiološku situaciju". 

Pročitajte više