55 posto investicijskih fondova u srijedu bilježilo dobitke

Foto: EPA

MEĐU investicijskim fondovima, prema podacima HRPORTFOLIO-a, i u srijedu su 2. prosinca, 2. radni dan za redom, dobitnici bili u većini.

50 je investicijskih fondova ili 55,56 posto bilježilo dobitke

Naime, 50 je investicijskih fondova ili 55,56 posto bilježilo dobitke, dok ih je 40 ili 44,44 posto bilježilo gubitke. Pritom je vrijednost Triglav Special Opportunity fonda od 1. prosinca 2020.

Među dioničkim investicijskim fondovima i ovaj je puta, 2. dan za redom, dobitnika bilo znatno više. Naime, 21 je fond bilježio rast a 4 pad vrijednosti. Tako su se dobici kretali u rasponu od 0,06 Platinum Blue Chip posto PBZ Equity fonda do 1,93 posto OTP indeksni fonda. S druge su pak strane pad vrijednosti zabilježili Generali BRIC fond (-0,25 posto), ZB BRIC+ fond (-0,32 posto), ZB euroaktiv fond (-0,46 posto) i Raiffeisen Global Equities fond (-0,47 posto).

I kod mješovitih investicijskih fondova i su ovaj puta, 2. dan za redom, dobitnici bili u većini. Naime, 11 je fondova dobilo, a 8 izgubilo na vrijednosti. Tako su se dobici kretali u rasponu od 0,03 posto PBZ International Multi Asset fonda do 0,98 posto Generali Balanced fonda. S druge su se pak strane gubici kretali u rasponu od 0,01 posto InterCapital Income Plus - klasa B fonda do 0,35 posto Raiffeisen Sustainable Mix fonda.

Među obvezničkim investicijskim fondovima 2. dan za redom bilo je više gubitnika

Među obvezničkim investicijskim fondovima i ovaj je puta, 2. dan za redom, gubitnika bilo više. Naime, 11 je fondova izgubilo a 5 dobilo na vrijednost. Tako su se gubici kretali u rasponu od minimalnih 0,00 posto InterCapital Dollar Bond - klasa B fonda do 0,18 posto Raiffeisen Fund Conservative fonda. S druge su se pak strane dobici kretali u rasponu od minimalnih 0,00 posto PBZ Dollar Bond fond 2, PBZ Dollar Bond i Raiffeisen USD 2021 Bond fondova do 0,08 posto Triglav Emerging Bond fonda.

Među kratkoročnim obvezničkim investicijskim fondovima ovaj su puta, nakon jednodnevne pauze, dobitnici ipak ponovo bili u većini. Naime, 12 je fondova dobio a 10 izgubilo na vrijednosti. Pritom su i dobici i gubici bili uglavnom minimalni. Tako su pak značajniji rast vrijednosti, od po 0,01 posto, zabilježili PBZ Euro Short Term Bond, Raiffeisen Flexi Kuna kratkoročni obveznički i OTP Short-term bond fondovi. S druge su pak strane značajniji pad vrijednosti zabilježili Erste E-Conservative, PBZ START i PBZ Short term bond fondovi (po -0,01 posto) te Erste Conservative fond (-0,03 posto).

Među posebnim fondovima ovaj puta, za razliku od dana ranije, uglavnom gubitnici. Naime, čak je 6 fondova zabilježilo pad vrijednosti, dok je jedini dobitnik, s dobitkom od 0,04 posto, bio Raiffeisen Harmonic fond. Tako su se gubici kretali u rasponu od 0,01 posto FWR Multi-Asset Strategy I fonda do 0,12 posto ZB Future 2055 fonda.

Pročitajte više