Moldavski parlament smanjio predsjedničke ovlasti, tisuće građana izašle na ulice

Foto: EPA

MOLDAVSKI zastupnici izglasali su zakon kojim se smanjuju predsjedničke ovlasti, dok je u glavnom gradu Kišinjevu prosvjedovalo oko 5000 pobornika nove proeuropske predsjednice Maie Sandu.

Sandu, koja treba stupiti na dužnost krajem prosinca u toj maloj bivšoj sovjetskoj republici između Ukrajine i Rumunjske, iznenadila je pobijedivši na predsjedničkim izborima proruskog kandidata Igora Dodona.

Novi zakon prenosi kontrolu sigurnosnih službi (SIS) zastupnicima, što Maia Sandu i njezini pobornici drže načinom smanjenja uloge predsjedništva u korist parlamenta, koji je pod Dodonovom kontrolom. 

Oporbeni zastupnici nisu sudjelovali u glasanju i izvikivali su "Sramota" i "Dosta je mafije".

Izglasano je i nekoliko drugih zakona, među kojima i jedan koji daje poseban status ruskom jeziku i drugi kojim se ukida zabrana emitiranja vijesti s ruskih tv-kanala.

"Ovaj parlament je okaljan korupcijom"

Moldavija je podijeljena između pristaša zbližavanja s Moskvom i onih koji se zalažu za europsku integraciju, posebice putem veza zemlje sa susjednom Rumunjskom. 

Prije glasanja oko 5000 ljudi se skupilo ispred parlamenta, skandirajući "Dolje izdajice" tražili su raspuštanje parlamenta.

"Ovaj parlament je okaljan korupcijom", rekla je Maia Sandu prosvjednicima, i pozvala moldavsko društvo da se "ujedini protiv zajedničke prijetnje".  

Stupanje Sandu na vlast predstavlja udarac za Rusiju, koja želi sačuvati svoj utjecaj u toj zemlji i čija je vojska raspoređena u Pridnjestrovlju, proruskom teritoriju koji se odcijepio od Moldavije.

Moskva je otvoreno podržavala protukandidata, dosadašnjeg predsjednika Igora Dodona.

Bivša proeuropska premijerka, Maia Sandu je usmjerila svoju kampanju na borbu protiv korupcije u zemlji s 3,5 milijuna stanovnika, jednoj od najsiromašnijih u Europi.

Pročitajte više