VIDEO U Splitu oboren rekord iz 1954. godine. Proglašene mjere za obranu od poplava

U SPLITU je u zadnja 24 sata palo preko 120 litara kiše po metru kvadratnom. Najnoviji podaci znat će se tek večeras.

Zadnji put je ovoliko kiše u Splitu palo u srpnju 1975. godine, piše Dalmacija Danas. Današnja meteorološka pojava u gradu podno Marjana je iznimno rijetka.

"Ovih 120 litara kiše koliko je danas palo u Splitu više je od onoga što u prosjeku padne tijekom cijelog prosinca. Ujedno je oboren i dosadašnji maksimum u dnevnoj količini oborine iz 1954. godine, a problemima nije ni tu kraj jer nas oborine čekaju i idućih dana. U nedjelju će biti ponovno obilne", kazala je meteorologinja RTL-a Damjana Ćurkov.

Proglašene redovne mjere obrane od poplava

Na području Solina je proglašeno stanje Redovne mjere obrane od poplave. Vodostaj Jadra je prema podacima Hrvatskih voda na području Majdana dosegao vodostaj od 160 centimetara, iako sam graf prikazuje da su u pitanju izvanredne mjere obrane od poplava, piše Dalmacija Danas.

Poplava i u Podgori kod Makarske

Velika količina oborina donijela je popodne goleme probleme u Podgori, gdje su zbog obilne kiše proradili potoci i bujice su potopile čitavu rivu, piše Makarska danas.

Poplavljena su prizemlja nekoliko kuća i vatrogasci trenutno imaju pune ruke posla, a bujice su pokrenule i brojne odrone zemlje.

Na Mosoru se pojavio slap koji se može vidjeti svega nekoliko puta u desetljeću

Uslijed obilne kiše na Mosoru su se pojavili slapovi koji se prosječno pojavljuju svega nekoliko puta u jednom desetljeću.

Jedan od njih je slap Dubanice na istoimenom području. Voda se s litica obruši ispod dijela Mosora zvanog Zagrađe i pojavi se samo usred vrlo obilnih oborina. Danas je do 14 sati na tom području palo 80 litara kiše po kvadratnom metru pa se slap pojavio intenzivan kao rijetko kada do sada.

Nekoliko kilometara zapadnije, na Mosoru iznad Korešnice, pojavio se slap Koludar. On je još veći od Dubanica te je prizor bio spektakularan.

Inače za vrijeme najjačeg nevremena, bujica je bilo na cesti od Strožanca prema Žrnovnici, ali i prema Gornjem Sitnom. Na tamošnjim okukama bilo je i odrona. Naglo raste vodostaj rječice Žrnovnice, ali i Jadra, Cetine…

Zamućena pitka vode u Imotskoj krajini, nije ugroženo zdravlje ljudi

Zbog obilne kiše u posljednja dva dana, u četvrtak se zamutilo glavno izvorišta pitke vode u Imotskoj krajini Opačac, na rijeci Vrljici, ali to nije ugrozilo zdravlje građana, doznaje se od direktora Vodovoda Imotske krajine Luke Ćorića.

Voda u izvorištu Opačcu zamućena je iznad dopuštenih vrijednosti, a očekuje se još veća zamućenost vode iz slavina nakon što se isprazne zalihe pitke vode, doznaje se od Ćorića.

"Ovo povećanje mutnoće vode nije prijetnja zdravlju ljudi", poručio je i pozvao građane da zbog preventivnih razloga u idućih nekoliko dana prokuhavaju vodu koja im stiže kroz slavine zbog nepoželjnih čestica na koje su posebice osjetljiva djeca.

Dodao je kako bi u sljedećih nekoliko dana u izvorištu Opačcu voda trebala biti kao prije obilne kiše.

Po njegovim riječima, osim povećane zamućenosti vode iznad dopuštenih vrijednosti, svi ostali parametri pitke vode u Imotskoj krajini su unutar dopuštenih granica.

Obilna kiša u Kaštelima: 40-ak intervencija vatrogasca

Obilna kiša u četvrtak je pala u Kaštelima, a na staroj kaštelanskoj cesti voda je bila visoka i do pola metra, što je ometalo promet, kao što su i kamene ograde koje su se srušile na nekoliko mjesta, doznaje se od kaštelanskih vatrogasaca.

Tijekom dana vatrogasci su intervenirali na 40-ak mjesta u Kaštelima ispumpavajući vodu iz podruma i prizemlja stambenih zgrada te vodu koja se izlila probijanjem šahtova, rekli su vatrogasci.

U Kaštel Sućurcu voda je na četiri mjesta uz cestu srušila kamene ograde koje su privremeno zaustavile promet.

U Kaštel Gomilici voda je poplavila i vatrogasni dom te su vatrogasci pozvali kolege iz Solina da im pomognu prilikom intervencija.

Kaštelanski vatrogasci su rekli kako će raditi i tijekom noći jer pozivi građana za pomoć i dalje stižu.

Pročitajte više