Švedska odbacila preporuke WHO-a o nošenju maski

Foto: EPA

NEMA još potrebe za nošenje maski u Švedskoj, rekao je danas vodeći zdravstveni dužnosnik u toj zemlji s više od 7000 umrlih od početka epidemije covida-19, dan nakon što je WHO objavio preporuke o široj uporabi maski. 

WHO je u srijedu objavio da bi ljudi, uključujući djecu stariju od 12 godina, ondje gdje se epidemija širi uvijek trebali nositi maske u trgovinama, na radnim mjestima i u školama u kojima nije moguće odgovarajuće prozračiti prostorije, kao i pri dolasku gostiju u dom građana u slabo prozračene prostorije. 

Švedska zdravstvena agencija, koja stoji iza švedske strategije protiv zatvaranja, odbacila je preporuke nošenja maski, navodeći kao razlog slabe dokaze o njihovoj učinkovitosti i strah da bi se maske mogle koristiti kao izgovor protiv izolacije pri pojavi simptoma. 

Tegnell: Maske za lice mogle bi biti potrebne u nekim situacijama. Te situacije nisu se još pojavile u Švedskoj

"Maske za lice mogle bi biti potrebne u nekim situacijama. Te situacije nisu se još pojavile u Švedskoj, s obzirom na naš dijalog s regijama", rekao je Anders Tegnell, vodeći švedski epidemiolog na konferenciji za medije u četvrtak.

"Sve dosadašnje studije sugeriraju da je puno važnije održavati razmak nego nositi masku", rekao je Tegnell. 

Premijer Stefan Lofven objavio je danas da srednje škole prelaze na online nastavu do kraja godine u pokušaju suzbijanja ozbiljnog drugog vala koronavirusa. 

Švedska je danas potvrdila 35 novih žrtava covida-19, čime je ukupan broj umrlih porastao na 7007. U protekla 24 sata ima 6485 novih zaraza, manje nego prije dva tjedna kada je potvrdila 7240 zaraza.

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj nekoliko je puta veća u usporedbi s njezinim nordijskim susjedima, ali niža od nekoliko europskih zemalja koje su se odlučile na zatvaranje.

Pročitajte više