Zbog mučne fotografije u Dom kod Siska stigla inspekcija. Vlasnica: Podmeću mi

Foto: Facebook, Google street view

INSPEKCIJA Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike stigla je danas u Dom za starije Exclusive kako bi provjerila tvrdnje bivših radnika kako štićenike u tom domu vežu, izgladnjuju i navodno drogiraju tabletama.

>> Bivša radnica objavila fotografiju iz doma kod Siska: "Štićenike drogiraju i vežu"

Posjetimo, cijela priča krenula je kada je jedna bivša djelatnica na Facebooku objavila fotografiju starije žene kako leži gola na podu sobe. Vezana je, a plahta je umazana nečim što sliči na krv.

Inspekcija u domu bila prije tjedan dana, nisu našli nepravilnosti

Inspekcija je potvrdila da je u Domu bila i 26. studenog, nakon dojava građana o nepravilnostima. Kako kažu, tada nisu utvrdili nikakve nepravilnosti.

"Na dan provođenja inspekcijskog nadzora u navedenom objektu bilo je 12 korisnika. U neposrednom razgovoru s inspektorima korisnici doma izrazili su zadovoljstvo uslugama smještaja, a o korisnicima se skrbila vlasnica obiteljskog doma Dijana Pavičić, koja ima završen tečaj za njegovateljicu", poručuju.

O cijelom slučaju pokrenuta je i policijska istraga.

Bivša radnica: Drogiraju štićenike, gole ih vežu

Podsjetimo, bivša radnica za Dnevnik.hr tvrdi da je snimila fotografiju i odlučila je objaviti kako bi ukazala na ono što se događa u domu.

"Prijavila sam vlasnike i dom i zbog fizičkog napada na mene jer su mi htjeli uzeti mobitel", kaže autorica fotografije i dodaje kako je tamo radila i po 20 sati. Kaže da je u domu svjedočila scenama koje nikada u poslu nije doživjela.

"Vezanje ljudi... ja to nisam mogla. To je radio gospodin, suprug vlasnice. Vezao je mornarske čvorove, ali ta je žena imala toliku volju za životom da se svake noći pokušavala osloboditi. Tamo nema reda, rasporeda, korisnici nemaju nikakve aktivnosti, samo sjede", kaže.

Vlasnica odbacuje optužbe

Vlasnica doma Dijana Pavičić sve navode negira. Tvrdi kako je, iz njoj neznanih razloga, protiv nje, supruga, pa i samog doma pokrenuta hajka koju su skrojile - bivše djelatnice te da joj podmeću.

"Djelatnica koja je došla na razgovor, a koja je kasnije objavila spornu fotografiju, nekoliko se dana činila sasvim u redu. Bila sam s njom u smjeni da joj pokažem dom i upoznam je s korisnicima. Ja sam odradila nekoliko jutarnjih smjena jer ima više posla dok se ona ne uhoda. Nakon što je odradila jednu noćnu smjenu i otišla spavati, ujutro se probudila i digla hajku na mene i supruga te rekla da više tu neće raditi. Nije nam jasno zašto, jer je u knjizi evidencija u kojoj sve bilježimo o korisnicima sve bilo uobičajeno, nismo imali pojma o čemu govori i zašto se tako ponaša", govori Pavičić.

Optužbe bivših djelatnica odlučno odbacuje i tvrdi da se njih nekoliko udružilo protiv nje i supruga s ciljem da im se djelatnost zatvori.

"Ja sam zbog te fotografije kontaktirala i s policijom. Pa tko bi normalan golu ženu fotografirao i objavio na društvenoj mreži?" pita se vlasnica doma koji trenutno ima 11 korisnika.   

Gradonačelnik: Zaprepašten sam, ništa nismo znali

''Moram prije svega izraziti svoje zaprepaštenje viđenim, ali i nezadovoljstvo načinom rada i kontrole ovakvih domova i ustanova, posebno zbog korisnika koji tamo borave, koji su osobe starije životne dobi i trebaju tuđu brigu i pomoć'', odgovorio je na upit Dnevnik.hr-a gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

''Svako malo smo svjedoci da u sustavu socijalne skrbi izlaze na vidjelo brojne nepravilnosti koje imaju teške, pa i tragične posljedice (primjer korisnika koji su smrtno stradali u požaru u neadekvatnoj zgradi, koja čak nije bila ni registrirana za obavljanje djelatnosti pružanja socijalnih usluga). Sustav je evidentno zakazivao i ranije, a uvjeren sam da je pojavom pandemije COVID-19 to još jače izraženo. Upravo je zato potreban veći angažman i nadležnih institucija, kao i samih vlasnika domova, kako bi se izbjegle rizične situacije'', naglasio je.

Poručuje da sporni Dom za starije nije u vlasništvu Grada Petrinje niti je Grad Petrinja njegov osnivač, već je na natječaju dobio financijsku pomoć za kapitalne investicije. Na kraju ističe da ni on ni gradske službe nisu imali saznanja niti su dobili bilo kakve pritužbe na rad navedenog Doma. ''Grad Petrinja nema zakonsku mogućnost ulaziti u taj Dom niti kontrolirati njegov rad, kao uostalom ni rad drugih domova i ustanova koje nisu u vlasništvu Grada. To je posao nadležnih državnih institucija, od kojih tražim i očekujem, kao uostalom i cjelokupna javnost, brzu intervenciju i odgovor o stanju u navedenom Domu, te je li, gdje i zašto zakazao sustav kontrole'', zaključuje gradonačelnik Dumbović.

Pročitajte više