Stožer imenovao novog člana

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

GENERAL-bojnik Krešo Tuškan razriješen je dužnosti člana Stožera civilne zaštite RH, a novim je članom imenovan brigadni general Ivan Turkalj kao predstavnik Ministarstva obrane, stoji u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice vlade.

Vlada je na zatvorenom dijelu usvojila Izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi 2020. za studeni, a doneseno je i više kadrovskih rješenja. 

Radi isteka mandata Goran Kolarić razriješen je dužnosti glavnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja te mu je dano ovlaštenje za obavljanje poslova do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika, najduže do šest mjeseci.

Zbog isteka mandata razriješen je dio članova Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje - Mirela Kovač Jagar, Melita Čičak, Marko Primorac, Josip Kovačić i Višnja Stanišić. Novim članovima Upravnoga vijeća, koji se imenuju na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav i na prijedlog udruga umirovljenika, imenovani su Mirela Kovač Jagar, Melita Čičak, Marko Primorac i Višnja Fortuna. Predstavnik radnika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje imenovat će se kasnije po okončanju propisanog postupka.

Radi isteka mandata razriješena je i zamjenica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Josipa Herceg Zeba te je ponovno imenovana s 23. prosincem.

Tko je general Turkalj?

Brigadni general Ivan Turkalj (magistar inženjer građevinarstva, VSS) rođen je 11. prosinca 1967. u Slunju. Diplomirao je na Vojnoj akademiji Kopnene vojske 1990. godine te se dobrovoljno priključio Zboru narodne garde RH 2. listopada 1991. godine, stoji na stranicama MORH-a.

Od tada je u Oružanim snagama RH obnašao niz dužnosti, od zapovjednika inženjerijskog voda, satnije, zamjenika zapovjednika bojne do zapovjednika 38. inženjerijske brigade. Kao zapovjednik postrojbe tijekom obrane RH u njenim ratnim godinama prošao je ratišta Slavonije, Banije, Korduna i Dalmacije.

U Glavnom stožeru OSRH-a obnašao je, među ostalim, dužnost časnika za vojne vježbe u Operativnoj upravi, u Zapovjedništvu HKoV-a bio je voditelj operativnog središta, načelnik Odjela za obuku i načelnik Odjela za planiranje. S toga se mjesta upućuje na najvišu vojnu razinu školovanja, Ratnu školu, 2010. godine.

Nakon Ratne škole bio je na dužnosti voditelja Ureda vojnog predstavnika RH u NATO-u u Bruxellesu od 2012. do 2016. godine. Povratkom u RH obnaša dužnost pročelnika Kabineta načelnika Glavnog stožera od 1. kolovoza 2016. do 1. listopada 2019. godine, kada preuzima dužnost zamjenika zapovjednika HVU-a "Dr. Franjo Tuđman".

Od vojnih škola završio je Zapovjedno stožernu školu „Blago Zadroˮ 2001. godine i Ratnu školu „Ban Josip Jelačićˮ 2011. godine, kao najvišu razinu školovanja u OSRH-u. Od izobrazbe u inozemstvu završio je NATO-ov tečaj za stožerne časnike u Oberammergauu u Njemačkoj 2006. godine i tečaj Leadership and Building Integrity 2018. godine. U Kanadi je pohađao tečaj engleskog jezika 2007. i 2010., koji je uspješno završio (STANAG 2222).

U čin poručnika promaknut je 1992., u čin natporučnika 1992., u čin satnika 1994., u čin bojnika 1999., u čin pukovnika 2004. i u čin brigadira 2008. godine. U čin brigadnog generala promaknut je 5. kolovoza 2019. godine.

Brigadir Ivan Turkalj živi u Zagrebu, oženjen je i ima sina i kćer.

Pročitajte više