Kolaps u Splitu: Aute izvlače iz vode, ceste zakrčene, pala rekordna količina kiše

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

SNAŽNA kiša koja od četvrtka ujutro pada na splitskom području potopila je više gradskih prometnica na kojima dolazi do zastoja u prometu, a vatrogasne ekipe ispumpavaju vodu iz poplavljenih podruma i prizemlja stambenih zgrada.

Splitski vatrogasci su do podneva imali 20-ak intervencija radi ispumpavanja vode iz podruma i prizemlja, a posebice su kišnim padalinama ugroženi južni dijelovi Splita, rekli su u splitskom Operativnom vatrogasnom središtu.

Vatrogasci pozivaju građane na strpljenje u prometu, koji je otežan zbog vodenih naplavina po prometnicama.

"Sve su službe na terenu i pomažu u sanaciji štete nastale uslijed enormne količine kiše koja od jutros pada u Splitu i okolici. Građane molimo za oprez i strpljenje, posebno u prometu", objavili su iz Grada Splita ranije danas.

Prema prvim informacijama iz splitske policije, tri su kritična mjesta na gradskim prometnicama ugrožena vodom  - Ulica Sedam Kaštela kod Poljuda, raskrižje Ulice Brune Bušića i Dubrovačke te raskrižje Dubrovačke i Domovinskog rata.

U Ulici Matice Hrvatske voda je probila kroz tri šahta te se izlila na prometnicu, ali brzom intervencijom djelatnika Vodovoda i kanalizacije taj je problem za sad riješen, rekli su u splitskoj policiji.

Kako se vidi na snimkama i slikama, kiša je potopila prometnice, tako da je ponegdje voda duboka i nekoliko desetaka centimetara. Zbog toga je brzo nastao prometni kolaps koji traje cijelo jutro. Na više mjesta vučna je služba izvlačila poplavljene automobile.

Jutros nije radio semafor na raskrižju Dubrovačke i Vukovarske ulice, jedne od najprometnijih splitskih ulica.

Pogledajte kako su jutros izgledale ceste u Splitu:

Prekinute trajektne i katamaranske linije

Zbog jakog vjetra koji mjestimično na moru stvara valove visine i do tri metra u četvrtak su, drugi dan za redom, u prekidu sve katamaranske linije koje prometno povezuju Split sa srednjodalmatinskim otocima, doznaje se od voditeljice Jadrolinijine agencije u Splitu Jelene Ivulić.

"Danas su također u prekidu i trajektne linije Makarska-Sumartin i Drvenik-Sućuraj," rekla je Ivulić Hini.

Dodala je kako jutros zbog nevremena iz splitske gradske luke nije isplovio ni trajekt Split-Vela Luka-Ubli, ali će on danas poslijepodne u 15 sati isploviti iz Splita do Vele Luke na Korčuli, no neće produžiti uobičajenu plovidbu do Ubli na Lastovu.

U Splitu u jednom danu palo više kiše od prosjeka za cijeli prosinac

U posljednja 24 sata na splitskom je području palo 120 litara kiše po kvadratnom metru, što je više od prosjeka za cijeli prosinac, doznaje se u četvrtak od dežurnog sinoptičara Državnog hidrometeorološkog zavoda u Splitu Jurice Miljka.

"Danas je na splitskom području palo 120 litara kiše po kvadratnom metru, ali dnevni rekord postignut je još 1948. godine kad je u Splitu u jednom danu palo 228 litara kiše po kvadratnom metru", rekao je Miljak za Hinu.

Istaknuo je kako hrvatski rekord po količini kiše u jednom danu drži Zadar.

U rujnu 1986. godine u Zadru je u jednom danu palo 345 litara kiše po kvadratnom metru, što je dosad najveća registrirana količina kiše koja je pala u jednom danu u Hrvatskoj, rekao je Miljak.

Pročitajte više