Epidemiolog Kaić: Predviđeno je cijepiti cijelo stanovništvo

Screenshot: HRT

VELIKA Britanija prva je za uporabu odobrila cjepivo - ono tvrtke Pfizer. S cijepljenjem, kažu, počinju već idući tjedan.

"Iza odobrenja cjepiva opsežna su pretklinička i klinička istraživanja kojima se dokazuje sigurnost primjene i djelotvornost. Nakon toga slijedi detaljan pregled rezultata istraživanja i ocjena regulatornog tijela", rekao je u Studiju 4 HRT-a doktor Bernard Kaić iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Najavljeno je da će cjepivo stizati u četiri kvartalne isporuke, Kaić kaže da će svakom isporukom rasti količina cjepiva, a napravljen je i plan njegove distribucije.

"Prioritetne skupine u prvoj fazi su korisnici domova za starije osobe, djelatnici tih domova i zdravstveni radnici", rekao je.

Dodao je da će se u sljedećim fazama cijepiti starije osobe koje nisu u domovima te osobe koje imaju kronične bolesti.

"Predviđeno je cijepiti cijelo stanovništvo. Prvo idu rizične skupine, nakon toga cijelo stanovništvo", rekao je.

"Sada ćemo imati dovoljno cjepiva da cijepimo oko 85% odraslog stanovništva"

Što se tiče najmlađih, oni nisu prioritet, dodao je, te za sada ni jedno cjepivo nije registrirano za djecu - svi proizvođači su radili klinička istraživanja na ljudima od 18 godina na dalje.

"Jedan je proizvođač u istraživanja imao uključenu dob 12 - 18 godina, ali za početak će sva cjepiva biti registrirana od 18 godina na dalje", dodao je.

Kaić smatra da bi se nakon četvrte faze ispitivanja, tijekom 2021., cijepljenje moglo proširiti i na mlađu populaciju. Očekuje da tijekom siječnja i veljače cjepiva svih proizvođača dobiju odobrenje.

"Sada ćemo imati dovoljno cjepiva da cijepimo oko 85% odraslog stanovništva", dodao je.

Kaić je govorio o cjepivima protiv gripe - interes građana za cijepljenje kontinuirano je rastao do 2010., do pojave svinjske gripe. Oko tog cjepiva se, smatra, podignula nepotrebna medijska hajka.

Osvrnuo se na mjere donesene prošli tjedan, kaže da su mjere trebale biti postrožene prije.

Pročitajte više