KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Liječnik prozvao Beroša, on mu odgovara: To je zločesto uzbunjivanje javnosti

Foto: Screenshot N1, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

BORIS Ujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika i ginekolog u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, prozvao je ministra Vilija Beroša zbog stanja s koronavirusom, odnosno konkretno za nedostatak respiratora.

"Ako imate dvije osobe od kojih obje imaju potrebu za respiratorom, a imate jedan respirator, onda tražimo da se uvedu kriteriji tko će dobiti respirator, odnosno priliku preživjeti, a tko neće. Imamo informacije da se to već dešava. Za tu odluku ne bi smio biti prozivan liječnik koji je odabrao kome pomoći. Druga mogućnost je da se skrb za pacijente organizira onako kako je u Hrvatskoj organiziran transplantacijski sustav, koji je jedan od najboljih na svijetu. Ministarstvo treba napraviti jasan protokol i odrediti osobu koja se zove u trenutku kad liječnik ima bolesnika koji treba respirator, a nema više respiratora na raspolaganju. Treba se znati tko je koordinator u kojoj ustanovi i koga se zove u Ministarstvu. Koordinator u Ministarstvu morao bi odrediti u koju bolnicu se taj bolesnik smješta i organizirati premještaj. On bi bio i odgovoran ako neki bolesnik ne dobije mjesto. U tom bi slučaju sustav bio posložen, a svi bolesnici zbrinuti na adekvatan način i u adekvatnim uvjetima. Ne mogu u Rijeci respiratori biti prazni, a u Varaždinu pacijenti u šatoru ako je zdravstvena zaštita svima jednako dostupna", rekao je Ujević za Globus.

Na pitanje gdje se događa da liječnici biraju koga staviti na respirator odgovorio je: "U bolnicama koje su trenutačno najopterećenije". Dodao je i da je nitko ne zna koliko je točno respiratora. "Voljeli bismo vidjeti točne podatke", dodao je i rekao kako dr. Ivana Šmit iz sisačke bolnice sigurno ima, za razliku od Beroša, informacije iz prve ruke. 

Beroš za Index: Popunjenost respiratora je trenutno ispod 50 posto, ovo je zločesto uzbunjivanje javnosti

Ministar Vili Beroš za Index je odgovorio na prozivke. Tvrdi da je trenutna popunjenost respiratora ispod 50 posto i da je riječ o zlonamjernim informacijama kojima se lažno uzbunjuje javnost. 

"Ispod smo 50 posto punjenja respiratora. Nije mi jasno zašto se tako uzbunjuje javnost, to je doista zločesto uzbunjivanje javnosti. Želim naglasiti da sam ja s obje noge na zemlji. Ne znamo što nas točno čeka i ne možemo sve predvidjeti, ali trenutno je situacija takva", rekao je Beroš.

Prema podacima koje nam je Beroš pokazao, trenutno je zauzeto 1037 bolničkih kreveta od ukupno 1392, što iznosi 74.44 posto popunjenosti. Što se tiče respiratora, od njih 341 popunjeno je 153, što iznosi 44.87 posto. 

"Ne vidim zašto uzbunjivati javnost nekakvim pričama, u ovom trenutku jednostavno nismo na toj razini. Ne kažem da nećemo možda sutra biti, ali mi pratimo situacije i odluke donosimo segmentirano i pravovremeno", rekao je za Index Beroš.

Pročitajte više