KORONAKRIZA

Teror uhljeba iz Porezne i usred krize

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL,Index

IAKO vladajući, od premijera Plenkovića pa do njegovih ministara koji se bave financijama i ekonomijom, nerijetko govore o "partnerskom odnosu" države s poduzetnicima, ono što Porezna uprava čini već tjednima je sve samo ne partnerski odnos.

Naime, iz Porezne uprave tvrtkama već tjednima šalju dopise u kojima pod prijetnjom kazni traže da hitno pošalju dokaze, odnosno obrazloženja putnih troškova u periodu od ožujka do svibnja. Radi se o periodu koji uključuje i lockdown, u kojem je velikom broju tvrtki bilo znatno otežano ili posve onemogućeno poslovanje.

Upravo zbog toga država je tvrtkama kojima je drastično pao promet omogućila isplatu plaća do 4000 kuna za sve radnike te donijela niz drugih mjera koje su poduzetnicima, dakle onima koji pune državnu blagajnu, barem donekle omogućile preživljavanje u uvjetima strogog lockdowna koji je na proljeće bio na snazi.

Zašto je ova akcija Porezne uprave sporna?

Nema sumnje da Porezna ima pravo tražiti te podatke od tvrtki, ali ono što fascinira je da, prema informacijama koje smo dobili od više poduzetnika, Porezna dokaze i obrazloženja za putne troškove traži i od firmi koje nisu koristile vladine mjere pomoći te su u vrijeme lockdowna pokušale poslovati koliko-toliko normalno.

Naime, i u vrijeme najstrožeg proljetnog lockdowna neke firme su ipak radile - prevozile robu, održavale sastanke i slično - što znači da su imale i putnih troškova. 

Ako pretpostavimo da Porezna uprava ovom akcijom pokušava uhvatiti one koji su iskazivali neoporezive isplate za putne troškove a u isto vrijeme su koristile vladine mjere pomoći jer im je rad bio onemogućen ili znatno otežan, postavlja se pitanje koji je smisao da se sada, kad je Hrvatska potonula u duboku recesiju iz koje je može izvući samo zdravi realni sektor, država stvara nove nezanemarive troškove firmama koje nisu koristile vladine mjere pomoći?

> Potvrđeno je: Hrvatska je u dubokoj recesiji

Poduzetnica na Fejsu: To su deseci tisuća poduzetnika sa stotinama tisuća putnih naloga

Na ovo bizarnu akciju Porezne uprave na svom Facebook profilu upozorila je poduzetnica Tajana Barančić, koja se između ostalog zapitala: "Koliko košta ova 'akcija'? Pa to su deseci tisuća poduzetnika sa stotinama tisuća putnih naloga koje sada netko treba sve poslati, a onda ih netko valjda mora i pregledati! Čemu ovo?"

“PARTNERSKI” ODNOS POREZNE UPRAVE Danas je opet prelilo čašu! Dakle, vec nekoliko tjedana Porezna uprava salje dopise...

Posted by Tajana Barančić on Wednesday, December 2, 2020

Razgovarali smo s Barančić, koja nas je upozorila na još jednu, blago rečeno, nelogičnost u ovoj akciji Porezne uprave.

"Njihovo neznanje frapira"

"Tretiraju nas kao kriminalce, očito misle da smo izvlačili pare tijekom lockdowna. Ali čak i ako su to htjeli provjeriti, treba imati na umu da se obrazac JOPPD prijavljuje u mjesecu kad je nalog isplaćen, a ne kad je odrađen službeni put. Njihovo neznanje frapira", govori nam Barančić, koja smatra da je svejedno maltretira li Porezna uprava firme koje su koristile vladine mjere pomoći ili nisu.

"Ako ste vi vlasnik kafića kojem je u lockdownu bio zabranjen rad, vi morate razmišljati o budućnosti - obilaziti diskonte, nalaziti se s dobavljačima... Porezna sad ovo šalje firmama kojima sve ide u izvoz, koje su imali dva putna naloga u ta tri mjeseca, a inače ih imaju 50. Šalju i čak i firmama koje su transportirale sanitarni materijal, dakle robu koja se najviše prevozila za vrijeme lockdowna", govori nam Barančić. 

Dodatni troškovi firmama kojima je najteže

Naime, traženje i slanje dokaza i obrazloženja za putne troškove u periodu lockdowna stvara dodatne troškove firmama, a naročito ako koriste usluge računovođa vanjskih knjigovodstvenih servisa.

Problem je u tome da većina malih i mikropoduzetnika, koji vode više od 98% tvrtki u Hrvatskoj, koriste upravo usluge vanjskih računovođa pa im ovakva akcija Porezne uprave stvara dodatan trošak, i to u situaciji u kojoj zbog duboke recesije moraju paziti na svaku kunu.

Cvetojević: Ni danas ne znate tko vam je iz vlade drpavao godinama lovu putnim nalozima

Ovu bizarnu akciju Porezne uprave na svom Facebook profilu komentirao je i poduzetnik Saša Cvetojević.

"Nikakve potpore nismo i nećemo tražiti, ali zašto nas sad, kad umiremo doslovno, kad padamo s nogu jer nas je hrpa u samoizolaciji, kad imamo kolege koji i bolesni pomažu od doma koliko mogu jer se borimo zadržati poslove i radna mjesta, zašto nas sad maltretirate s takvim glupostima?" zapitao se Cvetojević.

"Lako je vama iz toplih ureda ili od kuće, smišljati nama nove zadatke. Da, baš smo vas zamuljali na par tisuća kuna putnih naloga. Pa to je vaš nivo, drpati putnim nalozima, a ni danas ne znate tko vam je iz vlade drpavao godinama živu lovu putnim nalozima", napisao je poduzetnik, aludirajući na činjenicu da hrvatsko pravosuđe još uvijek nije došlo do presude u slučaju krađe novca poreznih obveznika koja se odvijala u uredu premijera RH, a za što su optuženi bivši Milanovićev predstojnik Ureda premijera Tomislav Saucha i tajnica Sandra Zeljko.

A ja bas, u sitne sate, odgovaram na dnevni izvjestaj pitajuci kolegicu zasto je danas izgubila pola dana trazeci i...

Posted by Saša Cvetojević on Wednesday, December 2, 2020

Što kaže Porezna?

O novom maltretiranju poduzetnika usred recesije poslali smo seriju pitanja Poreznoj upravi. Pitanja i odgovore donosimo u nastavku.

Radi li se o redovnim ili izvanrednim aktivnostima Porezne uprave?

Porezna uprava sukladno članku 3. Zakona o Poreznoj upravi između ostalog u svojim redovitim aktivnostima obavlja i poslove vezane za prikupljanje, evidentiranje, obradu i provjeru podataka bitnih za utvrđivanje porezne osnovice i naplate poreza, doprinosa i drugih javnih davanja.

Koliki je trošak ovih aktivnosti Porezne uprave? 

Cjelokupna komunikacija s poreznim obveznicima koja se odnosi na redove aktivnosti prikupljanja i provjere podataka bitnih za utvrđivanje porezne osnovice (vezano i za provjeru neoporezivih primitaka iskazanih u JOPPD obrascima) se odvija elektroničkim putem tako da su troškovi minimalni.

Koji je razlog za ove aktivnosti Porezne uprave?

Tijekom porezne reforme 2016. - 2020. godine izmjenama propisa uveden je cijeli niz novih neoporezivih primitaka kojim je omogućeno poslodavcima da bez plaćanja poreza i doprinosa izvrše određene isplate svojima zaposlenicima u točno određene svrhe. Kako se radi o primicima koji se u cijelosti oslobađaju od plaćanja poreza i doprinosa, Porezna uprava je kroz svoje redovite aktivnosti provela provjeru tako iskazanih isplata. Tom prilikom je utvrđeno da određeni isplatitelji pogrešno primjenjuju isplatu primitaka te im je dana mogućnost da samostalno, bez provedbe poreznih nadzora, isprave te podatke. Upravo na tom tragu i Porezna uprava provjerava i ostale neoporezive primitke te, pozivajući porezne obveznike, provjerava ispravnost obračuna i pruža mogućnost isplatiteljima da dobrovoljno, bez ikakvih prekršaja i postupaka od strane Porezne uprave isprave uočene nepravilnosti. Analizom neoporezivih primitaka iskazanim u JOPPD obrascima uočene su pojavnosti koje upućuju na moguće nepravilnosti istih.

Po kojim kriterijima se tvrtkama šalju takvi dopisi? Šalju li se svim tvrtkama u RH ili samo nekima? Ako nekima, po kojim kriterijima su te tvrtke odabrane?

Prilikom odabira poreznih obveznika za provjeru potrebno je voditi računa o podacima kojima već Porezna uprava raspolaže te se ovisno o rizičnosti određuje koji će se isplatitelji uključiti u provjeru iskazanih podataka.

Možete li komentirati pritužbe poduzetnika koji navode da im prikupljanje i slanje takvih dokaza i obrazloženja u trenutku u kojem hrvatsku ekonomiju trese duboka kriza izazvana pandemijom koronavirusa stvara velik trošak te im znatno otežava poslovanje u ionako teškom periodu?

Kako smo već napomenuli, Porezna uprava cjelokupnu komunikaciju s poreznim obveznicima koja se odnosi na redovne aktivnosti prikupljanja i provjere podataka bitnih za utvrđivanje porezne osnovice (vezano i za provjeru neoporezivih primitaka iskazanih u JOPPD obrascima) odvija elektroničkim putem uz maksimalno razumijevanje za trenutne poteškoće poreznih obveznika, uvažavajući razumne vremenske rokove za dostavu traženih podataka.  

Smatrate li da su ovakve aktivnosti Porezne uprave u skladu s proklamiranim "partnerskim odnosom" Porezne uprave i poduzetnika?

Porezna uprava gaji partnerski odnos sa svim poreznim obveznicima poštujući pritom zakonske odredbe propisa kojima se uređuju pojedini porezni. Iz tog razloga Porezna uprava nije pokretala postupke poreznih nadzora već u sklopu svojih redovnih aktivnosti obavlja poslove vezane za prikupljanje, evidentiranje, obradu i provjeru podataka bitnih za utvrđivanje porezne osnovice i naplate poreza, doprinosa i drugih javnih davanja.

Što kaže Marić?

Obratili smo se i ministru financija Zdravku Mariću, koji nam je poručio da nije upoznat s detaljima, dodavši kako će provjeriti o čemu se radi.

"Znate da smo mi značajno proširili obuhvat tih neoporezivih primitaka (prehrana, smještaj, nagrade, dopunsko i dodatno zdravstveno, vrtići, po novom i cjepiva i testovi...). No, mora postojati kontrola da to netko ne zloupotrebljava. Je li samo to ili još nešto, provjerit ću", rekao nam je Marić: 

Pročitajte više