Plenković izrazio sućut povodom smrti francuskog predsjednika Giscarda d'Estainga

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, EPA

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković, koji je u izolaciji zbog zaraze koronom, sinoć je objavom na Twitteru francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu izrazio sućut povodom smrti bivšeg francuskog predsjednika Valeryja Giscarda d'Estainga.

"Moja sućut francuskom narodu koji je smrću Valeryja Giscarda d'Estainga izgubio velikog predsjednika i graditelja Europe", stoji u Plenkovićevoj objavi na francuskom jeziku upućenoj Macronu.

Valery Giscard d'Estaing, koji je dužnost predsjednika Francuske obnašao od 1974. do 1981. godine, umro je u 94. godini, a uslijed komplikacija povezanih s bolesti covid-19.

Njegovo predsjedanje ostalo je upamćeno po modernizaciji francuskog društva, uključujući dopuštanje razvoda uz obostrani pristanak i legaliziranje pobačaja.

Za predsjednika je izabran u svojoj 48. godini, a na vlast je došao nakon godina gaulističke vladavine te pritom nastojao liberalizirati gospodarstvo i društvene stavove.

Na mjesto predsjednika došao je nakon smrti Georgesa Pompidoua, međutim kandidaturu za reizbor izgubio je od socijalista Francoisa Mitterranda.

Također, Giscard d'Estaing je bio jedan od ključnih arhitekata europske integracije u ranim 1970-ima, a u Europi je uspostavio blizak odnos s bivšim zapadnonjemačkim kancelarom Helmutom Schmidtom, pri čemu su, uspostavivši Europski monetarni sustav, zajedno i postavili temelje zajedničkoj europskoj valuti euru.

Pročitajte više