Porasle cijene nafte, u fokusu OPEC i cjepiva

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 48 dolara, potaknute očekivanjima da će vodeći proizvođači produljiti sporazum o ograničenju opskrbe, a cjepiva protiv covida-19 pomoći i potražnji za gorivima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,76 dolara. U gotovo istom je iznosu bila u plusu i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 44,91 dolar.

Tržišta je jutros blago pritisnulo neočekivano povećanje zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 4,1 milijun barela, prema izvješću koje je jučer objavio Američki institut za naftu (API). Analitičari su u Reutersovoj anketi prognozirali njihov pad za 2,4 milijuna barela.

Fokus se potom preusmjerio na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, koji bi u četvrtak, dva dana kasnije no što je planirano, trebali razgovarati o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe na iduću godinu.

Odgoda je unijela dozu nesigurnosti na tržište, koje je uvelike očekivalo da je produljenje sporazuma na prvo tromjesečje 2021. gotova stvar, a sada traži službenu potvrdu.

Nervozna tržišta

Nesigurnost je naglasila i ovotjedna izjava Ujedinjenih Arapskih Emirata da bi mogli poduprijeti produljenje sporazuma ali da će im biti teško podjednako snažno rezati proizvodnju i u 2021. godini.

"Tržišta energenata bit će nervozna sve dok ne završi sutrašnji sastanak OPEC+", zaključuje Edward Moya iz savjetodavne kuće OANDA.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodio smanjenoj potražnji za gorivom u pandemiji koronavirusa, a od početka iduće godine rezovi bi trebali biti ublaženi na 5,7 milijuna barela dnevno.

Potporu cijenama pružila je danas vijest da je Velika Britanija odobrila cjepivo protiv covida 19, pretekavši SAD i Europsku uniju i osvojivši titulu prve zapadne zemlje koja je izdala dozvolu. Vijest je protumačena kao prvi korak na putu prema normalizaciji života.

Na tržištima normalizaciju tumače i kao oporavak potražnje za naftom.

"Cijene nafte trebale bi imati temeljnu potporu i u predstojećem razdoblju, s obzirom na to da su proizvođači cjepiva krenuli s objavama datuma početka cijepljenja", ističe Moya.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u utorak iznosila 46,72 dolara, što znači da je porasla 29 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Pročitajte više