KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Burna rasprava u saboru, Beroš tvrdi da su mjere nužne i da će trajati koliko treba

Foto: Sabor/YouTube

SABOR je u srijedu raspravljao o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima će se propisati kazne za nepridržavanje mjera. Oporba je protiv izmjena jer smatraju da je vlada trebala proglasiti izvanredno stanje pa da se zakon donese dvotrećinskom većinom.

Sabor je svoj dnevni red dopunio izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima će se propisati kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Izmjene Zakona predstavio je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Mjere obuhvaćaju zabranu održavanja javnih događaja i okupljanja te privatnih okupljanja. Kršenje tih mjera sankcionirat će se u skladu s prekršajnim zakonom, a njihovu provedbu nadzirat će policija i inspektorat, rekao je Beroš i ponovio da propisane mjere odgovaraju danom trenutku i trajat će samo onoliko koliko je nužno i koliko odgovara naravi potrebe za ograničenjima.

Ministar je uvodno predstavio današnje podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 3539 novih slučajeva koronavirusa, a umrlo je 55 osoba, rekao je.

"Kao što svjedočimo i u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu, suočeni smo s velikim izazovom, globalnom pandemijom nove virusne bolesti", kazao je ministar.

"Cilj je pronaći i omogućiti najdjelotvorniji zakonodavni okvir upravljanja epidemijom. Stopa zaraženih raste, baš kao i broj testiranja. Broj pozitivnih testova je 22 posto, što nije dobro. Raste i broj osoba kojima je potreban respirator. Kao zakonodavni okvir upravljanja krizom, prethodnim izmjenama uređen je institucionalni model prema kojemu djelujemo. Mjere imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi te traju samo onoliko koliko okolnosti zahtijevaju i samo u onoj mjeri u kojoj su nužne. Mjere omogućuju još djelotvornije upravljanje krizom i učinkovito suzbijanje", rekao je Beroš.

Dodao je kako mjere strogo odgovaraju potrebama datog trenutka i trajat će onoliko koliko okolnosti zahtijevaju.

"Mjere su nužan korak u borbi protiv virusa. Ne predstavljaju političke odluke niti dvostruka mjerila, već su donesene kako bi pridonijele što bržem ozdravljenju nacije", poručio je Beroš u saboru.

Oporba zatražila stanku

Odmah nakon Beroševog izlaganja stanku je zatražila Mostova Marija Selak Raspudić.

"Dovedeni smo u nezavidnu situaciju. Traži se od nas da usvojimo nove mjere, no ni u jednom trenutku mi nismo čuli ono osnovno, a to je izvješće o radu Stožera koje tražimo već tri mjeseca", rekla je.

Stanku je zatražio i Peđa Grbin iz SDP-a.

"Htio sam čuti od ministra da je ovo redovno stanje, a on je jasno rekao da se mjere uvode zbog izvanredne zdravstvene situacije. Člankom 17. Ustava jasno je propisano da se u vrijeme izvanrednih okolnosti pojedina prava čovjeka mogu ograničiti i to na propisan način. A propisan način je dvotrećinska većina", rekao je Grbin.

Stanku je zatražio i Branko Bačić iz HDZ-a "kako bi razgovarali o važnosti mjera". Od predsjednika sabora Gordana Jandrokovića dobio je opomenu jer je prekoračio vrijeme. Opomenu je zaradio i Peđa Grbin.

Tomašević: Od najliberalnijeg pristupa ste otišli u drugi ekstrem preko noći

Stanku je zatražio i Tomislav Tomašević.

"Nema ograničavanja Ustavom zajamčenih prava bez dvotrećinske većine. U redu je da ovakve izmjene dolaze unutar 24 sata jer je takvo stanje, ali ne možemo pristati na to da se ne poštuje načelo razmjernosti i da se ovakve ovlasti daju Stožeru bez ikakvog roka. Da ste bolje vodili krizu, ne bi došli iz jednog ekstrema i najliberalnijeg pristupa na drugi ekstrem preko noći", rekao je Tomašević.

Stanku je zatražila i Dalija Orešković. Jandroković je odobrio stanku nakon koje je nastavljena rasprava.

Nakon stanke nastavljena rasprava

Beroš je izjavio kako će Hrvatska napraviti sve da cjepivo građanima bude besplatno. Kazao je da ga moramo pričekati i da je Velika Britanija, budući da nije više članica EU, mogla sama odlučiti o nabavi.

"Cilj ovih mjera je spriječiti širenje virusa, a ne punjenje proračuna", rekao je ministar. 

Beroš je rekao da je došlo do opuštanja građana.

"Zima je i nemamo drugih mogućnosti nego postupiti na ovaj način. To radi čitav svijet", rekao je ministar.

Jandroković je upozorio Tomaševića i Benčić da se ne smiju.

"Molio bih vas, pozivate se na slobodu i demokraciju, a drugima se smijete kada govore", rekao je Jandroković. Marija Selak Raspudić stala je u obranu Tomaševića i Benčić i pitala Jandrokovića kako je on od maski vidio da se smiju. Jandroković joj je odgovorio:

"U očima se vidi smije li se netko. Gledajte ljudima u oči, kolegice, možda će vam biti lakše." 

Odgovarajući na upit potpredsjednika Sabora Željka Reinera (HDZ), ministar Beroš je opovrgnuo navode da će policija zakonskim izmjenama dobiti nove i veće ovlasti, ulaziti u stanove građana i prebrojavati broj osoba zatečenih u njima.

Beroš: Lako je biti general poslije bitke

Zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) upitala je Beroša osjeća li se odgovornim zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

"Lako je biti general poslije bitke. Očekivali smo i loše, ali smo balansirali između očuvanja gospodarskih aktivnosti i zdravlja", odgovorio je ministar. 

Na pitanje Arsena Bauka (SDP) nije li se ovakav rast zaraženih mogao predvidjeti, ministar Beroš je odgovorio kako se to nije moglo matematički odrediti.  

Miro Bulj (Most) je prozvao Beroša da se slikao sa zvijezdama te rekao kako su građani izgubili povjerenje u Stožer.

"Možda sam se slikao s određenom gospođom, ali to je bilo u vrijeme kada je broj bio minoran", rekao je Beroš.

Izmjenama Zakona predviđa se kažnjavanje građana za kršenje epidemioloških mjera

Zakonskim prijedlogom propisuje se da nadzor nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode i policijski službenici, inspektori tijela državne uprave ovlaštenog za civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u sklopu svoje ovlasti. Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, to jest ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događaja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna. Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, to jest obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Za vlasnika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu na kojem je počinjen prekršaj pa ju može naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Pročitajte više