Kolaps na cestama na kopnu, na jugu ogromni valovi. Evo dokad će padati snijeg

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U LICI, Gorskom kotaru i dijelu središnje Hrvatske mjestimice pada snijeg, povremeno i ledena kiša.

Prema podacima DHMZ-a, u Gospiću je dosad napadalo oko 10 centimetara, dok se snježni pokrivač stvara i u Delnicama, Gračacu, Plitvicama, Otočcu i na Zavižanu. Očekuje se da će snijeg nastaviti padati tijekom cijelog dana, ali i sutra. 

Snijeg pada i u Zagrebu. Na zaleđenim Šestinama je nastao prometni kaos satima nakon što je počeo padati. 

"Oblačno s kišom, u zapadnim područjima snijegom, osobito u gorju, a u Lici, središnjim predjelima i zapadnoj Slavoniji vjerojatna je kiša koja se smrzava na hladnoj podlozi. Oborina će biti obilnija u Dalmaciji gdje može biti intenzivnih grmljavinskih pljuskova. Vjetar na kopnu slab i tek ponegdje umjeren istočni i sjeveroistočni. Na Jadranu će umjereno do jako jugo na sjevernom i srednjem dijelu postupno slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od -3 do 0, na Jadranu od 6 do 11, a najviša dnevna od 0 do 5 u unutrašnjosti te između 9 i 15 °C na obali i otocima", prognoza je DHMZ-a za sutra.

Zbog obilne kiše, grmljavinskih nevremena, tuče i jakog vjetra za sutra je na snazi narančasti alarm za obalu, dok su na kopnu na snazi crveni i narančasti alarm zbog snijega koji će padati tijekom noći i sutra.

Problemi u prometu

Zbog snijega koji pada u velikom dijelu Hrvatske ranije tijekom dana nastao je kaos na autocesti A1. Kod Svetog Roka nastao je kolaps zbog izvanrednog prijevoza koji je zaglavio u snijegu unatoč svim upozorenjima proteklih dana da slijedi snijeg. Nastale su kilometarske kolone.

"Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke i Zadarske županije, uključujući autoceste A1 između čvorova Gornja Ploča i Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste: DC1 Jastrebarsko-Korenica-Gračac-Knin i DC3 Karlovac-Delnice-Kikovica.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Mogući su poledica te odroni. Snijeg povremeno pada i u Hrvatskom primorju.

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Hrvatskom primorju ili Istri i obrnuto.

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici, Gorskom kotaru i dijelom u Karlovačkoj i Zadarskoj županiji", objavio je HAK.

ZET: Snijeg uzrokuje povremena odstupanja od voznog reda

Zagrebački električni tramvaj (ZET) pozvao je u srijedu putnike na strpljenje jer snijeg koji pada na širem gradskom području uzrokuje povremena odstupanja od planiranog reda vožnje na pojedinim brdskim autobusnim linijama.

"Trase autobusnih linija u programu su prioritetnog čišćenja te se u koordinaciji sa Zimskom službom Grada Zagreba u najvećoj mjeri održava što povoljnije stanje kolnika za siguran i nesmetan tijek prometa i javnog prijevoza", navodi se u priopćenju.

Dodaje se i kako se za nesmetan tijek tramvajskog prometa brine zimska služba ZET-a sa specijaliziranim vozilima, a četiri tramvajske ralice održavaju prohodnost na više od 116 kilometara pruge.

"Zahvaljujemo se putnicima na strpljenju i razumijevanju te sukladno vremenskim uvjetima savjetujemo raniji polazak na odredišta i podsjećamo na pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka", poručuju iz ZET-a.

Brozičević: Ostanite u domovima

Josip Brozičević, pročelnik HGSS stanice Gospić, kazao je za portal HRT-a kako apelira na građane i izletnike da ne idu u brda jer su planinarski domovi zatvoreni zbog pandemije koronavirusa.

Dodao je da u ovim vremenskim uvjetima nije baš poželjno hodati i planinariti.

Kazao je kako u Gospiću i dalje pada snijeg te da ga ima već oko 25 centimetara, a očekuje se da će padati cijelu noć i sutra. Sljedeća dva dana ne preporučuje se izlazak starijima.

HAC: Ne pretječite ralice

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) pozvali su vozače da prilagode vožnju snježnim uvjetima na autocestama, posebno ih upozoravajući da ne pretječu ralice ispred kojih je cesta uvijek neočišćena.

"Vozači nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan za njihovu sigurnost", priopćio je HAC, pozivajući vozače da prije kretanja na put provjere stanje na cestama.

Napominju da je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina. Pojašnjavaju da je za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama snježnih padalina podrazumijeva i određenu količinu snijega na kolniku.

To svakako ne znači, kažu u HAC-u, da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina iako vozači imaju drugačiji privid s obzirom na to da se 10-ak minuta nakon prolaska ralice stvara novi pokrivač koji se čisti u sljedećem ciklusu.

HAC je također pozvao vozače da pripreme svoje vozilo za zimske uvjete, da ne kreću na put bez odgovarajuće zimske opreme te da se vozilom ne zaustavljaju na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, što može završiti kobno, već da se zaustave na odmorištu. Vozače pozivaju na oprez i zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela.

Višemetarski valovi na jugu zemlje

Na moru dosta intenzivno pada kiša i vrlo je vjetrovito. Na postaji Povile izmjeren je udar bure od 104 km/h, a raspuhalo se i jugo u Dalmaciji, diže visoke valove. Prema podacima Hrvatskog hidrografskog instituta, maksimalna visina vala u Splitu je 1.90 metara, na dubrovačkom području 3.65 metara, s tendencijom rasta. Stoga ne čudi da je pomorski promet u kolapsu, u prekidu su brojne trajektne i katamaranske linije, javlja N1.

Otežan je i cestovni promet.

Na Mejama se jutros srušilo stablo. Bor koji se odlomio sa zelene površine iznad pločnika i ceste pao je na parkirani osobni automobil na Putu Meja, javlja Slobodna Dalmacija.

Javna vatrogasna postrojba je oko 10:30 sati zaprimila dojavu o tom incidentu. Zasad još uvijek nije poznato kolika je materijalna šteta nastala uslijed pada krošnje stabla na krov osobnog vozila.

Za vikend promjena vremena

Meteorolozi za vikend najavljuju promjenu vremena - južinu i zatopljenje.

U četvrtak je još u većini unutrašnjosti nužan oprez zbog kiše koja se smrzava na podlozi, samo rijetko i zbog malo snijega. Od petka porast temperature, za vikend i osjetan, uz povremenu mjestimičnu kišu do subote uglavnom u južnijim kopnenim područjima te posebice na Jadranu, gdje će i dalje biti često obilne kiše, ponegdje praćene i grmljavinom, a nevolje će stvarati i većinom jako i olujno jugo, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Pročitajte više