KORONAVIRUS

U Srbiji gotovo 8000 novih slučajeva, u bolnicama oko 7500 pacijenata

Foto: EPA

U POSLJEDNJA 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 22.069 osoba, njih 7919 bilo je pozitivno, dok su 52 osobe preminule.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 270 pacijenata. U Srbiji je trenutno hospitalizirano oko 7500 osoba. 

Do sada je od početka epidemije službeno prijavljeno 191.356 slučajeva korona virusa, te ukupno 1704 smrtna slučaja, a stopa smrtnosti je 0,89 posto. 

Očekuje se da srbijanska vlada do kraja tjedna usvoji i priopći nove mjere koje je predložio Krizni stožer, a riječ je o dodatnim ograničenjima radnog vremena te o zabrani rada tijekom vikenda za sve osim trgovina, ljekarni i benzinskih postaja, na kojima će biti dopušteno samo točenje goriva.

Oporbena Demokratska stranka danas je od premijerke Ane Brnabić zatražila da objasni svoju tvrdnju kako Srbija na dnevnoj razini na testiranje troši oko 700 tisuća eura, uz ocjenu da je ta cijena, u usporedbi s preporukama iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), "u najmanju ruku diskutabilna".

U zahtjevu srbijanskoj premijerki ističe se da WHO ima listu preporučenih dobavljača i cijena, te da je u slučaju PCR testova, reagenasa i ostalog neophodnog za testiranje, ta cijena oko osam eura.

"Na tu cijenu bi trebalo dodati jedino ljudski rad, kao i dezinfekcijska sredstva, što bi u našem slučaju iznosilo skoro 27 eura po testiranju", navodi DS.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u utorak za TV Pink kako Srbija samo na testove za koronavirus potroši dnevno više od 700.000 eura, te da je to cijena za 20.000 testiranja dnevno. 

Srbija je, prema službenim podacima, od početka epidemije testirala ukupno 1.822.488 uzoraka, od toga u posljednja 24 sata 22.069.

Srbijanske zdravstvene vlasti posljednjih nekoliko dana, počev od 24. studenog, prijavljuju više od 20.000 testiranja na dnevnoj razini. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više