Tko je Orbanov zastupnik s gej orgija? Teški konzervativac i protivnik gejeva

Foto: EPA

JOZSEF SZAJER, jedan od utemeljitelja mađarske vladajuće stranke Fidesz, iznenada je podnio ostavku na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu nakon što je otkriveno da je sudjelovao na gej zabavi za vrijeme policijskog sata u Bruxellesu.

Szajer je u priopćenju rekao da je prekršio belgijske mjere protiv pandemije koronavirusa i ispričao se svojoj obitelji, kolegama i biračima.

Dvadesetak ljudi, uključujući Szajera i zasad nepoznate diplomate, novčano je kažnjeno zbog toga što su u petak navečer bili na privatnoj zabavi na kojoj je bilo seksa, droge i alkohola. 

Dva dana poslije Szajer je dao iznenadnu ostavku predsjedniku Europskog parlamenta, u koji je biran četiri puta.

Tko je Jozsef Szajer?

Szajer je jedan od najbližih suradnika konzervativnog mađarskog premijera Viktora Orbana i slovi za jednog od Fideszovih najpoznatijih i najistaknutijih političara. S njim je sudjelovao u formiranju vladajuće stranke Fidesz 1988. Tada je bio docent na Odsjeku za rimsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta Eötvös Loránd.

Sudjelovao je u radu Oporbenog okruglog stola od 1989. do 1990., a od 1990. do 2004. bio je saborski zastupnik.

U to je vrijeme obnašao niz važnih političkih funkcija, uključujući i funkciju čelnika parlamentarne skupine Fidesz, predsjednika Odbora za europske integracije, a od 2002. do 2004. bio je potpredsjednik mađarskog parlamenta.

Za člana Europskog parlamenta izabran je 2004. godine, a bio je potpredsjednik Europske pučke stranke i Europskih demokrata od 2004. do 2009. Od 2009. godine potpredsjednik je za zakonodavstvo Europske pučke stranke. Također je bio član Vijeća Europske pučke stranke od 2000. do 2011. Između 2003. i 2009. bio je šef mađarskog izaslanstva Europske pučke stranke i Europskih demokrata.

Između 2009. i 2011. bio je predsjedatelj mađarske delegacije Europske pučke stranke. Bio je član povjerenstva koje je pripremalo nacrt novog Ustava iz 2011. u kojem stoji da Mađarska mora brak štititi kao zajednicu muškarca i žene.

Za njega kažu da je ključan Orbanov čovjek u Europskom parlamentu kao član Europske pučke stranke (EPP) gdje uživa ulogu jednog od vodećih ljudi.

Krajem 1990-ih je studirao je na Oxfordu kao stipendist zaklade Georgea Sorosa, kojeg Orban i Fidesz optužuju za podrivanje tradicionalnih vrijednosti mađarskog društva. 

Szajerova žena Tunde Hando prominentna je mađarska odvjetnica i sutkinja, vodila je Nacionalni pravosudni ured i često se sukobljavala sa sucima oko ovih tema, a sada je članica Ustavnog suda za koji Orbanovi kritičari kažu da je oslabljen. 

Gej zabava tijekom policijskog sata puna droge i alkohola, Szajer pokušao pobjeći

Prema pisanju belgijskih medija, sporna zabava dogodila se u petak navečer u vrijeme policijskog sata, koji je od 22 do 6 sati na snazi u glavnom gradu Belgije i sjedištu europskih institucija.

Organizirana je na prvom katu zgrade iznad gej bara Le Detour u samom središtu Bruxellesa, neposredno kod gradske vijećnice.

List Derniere Heure objavio je da je policija prekinula zabavu na kojoj je sudjelovalo 25 osoba. Konzumirali su alkohol i drogu, a bilo je i grupnog seksa, navodi list o partyju na kojem su većinom bili muškarci.

Kada je policija upala, više sudionika je bilo golo, a jedan je pokušao pobjeći i pritom se ozlijedio. Riječ je o zastupniku Europskog parlamenta koji se pozvao na zastupnički imunitet, piše Derniere Heure.

Svi koji su zatečeni na zabavi novčano su kažnjeni i pušteni.

Nije prvi ovakav skandal s mađarskim političarima

Ovo je bio posljednji u nizu incidenata i skandala koji uključuju članove mađarske vladajuće stranke Fidesz, koja je na glasu kao stranka koja brani vrijednosti kršćanstva i obitelji. 

U srpnju je jedan budimpeštanski sud osudio člana Fidesza i bivšeg mađarskog ambasadora u Peruu Gabora Kaleta na godinu dana zatvora zbog posjedovanja više od 19.000 eksplicitnih fotografija maloljetnika. U 2019. godini, pak, u javnost je procurio video Fideszovog političara Zsolta Borkaija u kojem se vidi da sudjeluje u orgijama na jahti u Jadranskom moru. 

Borkai, gradonačelnik manjeg grada blizu Budimpešte, ponovno je izabran na istu funkciju samo mjesec dana nakon skandala. Stranka je stala iza njega i opisala incident kao "njegovu privatnu stvar".

Pročitajte više