KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Satima čekao pregled u šatoru bez grijanja u Zaraznoj. Poslali ga kući s upalom pluća

Foto: Zrinka Ljevar

PANDEMIJA covida-19 dovela je zdravstveni sustav blizu točke loma i sve češće se vidi da liječnici i medicinske sestre ne uspijevaju zbrinuti pacijente onom brzinom i brigom kakvu zaslužuju.

Šatori nisu grijani

Posljednji takav primjer dolazi iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Oko klinike podignuti su šatori za prijem i trijažu pacijenata, ali nisu grijani, a temperatura se posljednjih dana vrti oko ništice.

Gospođa Zrinka Ljevar na Facebooku je objavila fotografije svog oca koji je s upalom pluća satima čekao pregled u hladnom šatoru.

Ulaze preko veze

"Evo, mi nemamo koronu. Tata mi ima tešku upalu pluća. Skidali smo temperaturu s 39.5 da bi otišli na hitni prijem u veliki, ledeni šator i tu čekamo već četiri sata. Ulaze samo preko veze, a svi ostali ljudi poluledeni šute u svojoj toj tuzi", napisala je jučer Zrinka Ljevar.

>>Vojska postavlja dodatne šatore kod klinike Fran Mihaljević

Sa zaštitarom iskamčila deke

Pacijenti koji su čekali u šatoru, tvrdi, nisu se imali čime ni ogrnuti osim vlastitom odjećom u kojoj su došli, ne očekujući da će satima čekati na hladnoći. Sa zaštitarom je uspjela iskamčiti deke iz bolnice da bi bolesnicima bilo barem malo podnošljivije.

"Skupila sam sav sitniš i kupila nekoliko čajeva za neku sirotinju. Tko zna od kud su došli, sami s vrećicom iz Konzuma u tankim jaknicama", napisala je. 

Na koncu je sa svojim ocem čekala punih devet sati na pregled, da bi ga drugi put u dva dana testirali na covid-19. 

Ne dezinficiraju stolove

"Ako ga i prije nije imao, sad ga je ulovio u ovom smradu i prljavštini. Ništa ne dezinficiraju, svi liježu na iste prljave stolove. Ništa ne dezinficiraju", tvrdi gospođa Ljevar, čijeg su oca na koncu iz bolnice Fran Mihaljević poslali kući da upalu pluća liječi Lupocetom.

"Vratili su ga doma nakon što ga je dva puta stresla groznica, a prva liječnica pregledavala ga je preko mobitela", ispričala je potresno iskustvo gospođa Ljevar.

Upit bolnici smo poslali, odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.
 

Pročitajte više