Kineska sonda sletjela na Mjesec

Ilustracija: EPA

KINA je objavila da je još jedna njena sonda uspješno sletjela na Mjesec, gdje će prikupiti uzorke kamenja.

Cilj misije Chang'e-5 je prikupiti uzorke kamenja i prašine s Mjeseca i potom ih dopremiti na Zemlju.

Za mjesto slijetanja sonde odabran je vulkanski kompleks Mons Rümker u području Oceana oluja, odnosno Oceanus Procellarum.

Sonda bi sljedećih nekoliko dana trebala istraživati svoju okolicu i skupljati materijal s površine. 

Cilj je da prikupi oko dva kilograma tla, regolita, i potom ih pošalje na letjelicu u Mjesečevoj orbiti koja će uzorke donijeti na Zemlju.  

Uspije li u tomu, Kina će biti tek treća zemlja u svijetu koja je došla do uzoraka s Mjeseca, nakon Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza. Posljednju misiju takve vrste, pod nazivom Luna 24, Rusi su realizirali 1976. godine.

Kina je svoje prvo slijetanje na Mjesec realizirala 2013. godine

U sklopu programa Apollo, kada su ljudi prvi put uspješno sletjeli na Mjesec, Sjedinjene Države su ondje tijekom šest letova od 1969. do 1972. iskrcale 12 astronauta, koji su na Zemlju donijeli 382 kilograma kamenja i ostalih uzoraka.

Sovjetski Savez je sedamdesetih godina ostvario tri uspješne robotske misije. Tijekom posljednje misije Luna 24 s Mjeseca je dopremljeno 170,1 gram uzoraka.

Misija Chang'e-5 mogla bi pomoći u odgovorima na pitanja o tomu koliko je dugo Mjesec bio vulkanski aktivan u svojoj unutrašnjosti i kada se raspršilo njegovo magnetsko polje, ključno za zaštitu bilo kojeg oblika života od sunčevog zračenja.

Kina je svoje prvo slijetanje na Mjesec realizirala 2013. godine.

U siječnju 2019. kineska sonda Chang'e-4 uspješno je sletjela na drugu, tamnu stranu Mjeseca, što je bio velik uspjeh za ambiciozan kineski svemirski program, te je Kina tako postala prva zemlja koja je postavila sondu na Mjesečevu stranu koja sa Zemlje nije nikad vidljiva.

U sljedećih deset godina Kina planira uspostaviti baznu robotsku postaju koja bi omogućila provođenje bespilotnih istraživanja u južnoj polarnoj regiji.

Do uzoraka s Marsa kineske vlasti planiraju doći do 2030. godine.

Pročitajte više