KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stožer: 9668 testiranih, 2900 novih slučajeva, 75 umrlih

Foto: Igor Kralj/Pixsell, Index

U POSLJEDNJA 24 sata zabilježeno je 2900 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21.250.

Među njima je 2351 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 245 pacijenata. Preminulo je 75 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 131342 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 1861 preminula, ukupno se oporavila 108.231 osoba od toga 3032 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 46.830 osobe.

Do danas je ukupno testirano 759.014 osoba, od toga 9668 u posljednja 24 sata.

Nove podatke ranije objavio je Vili Beroš. "Danas je 2900 novih slučajeva, 75 umrlih", kazao je. U bolnicama je 2351 pacijent, što je 7 manje nego jučer, u posljednja 24 sata hospitalizirano je 342 ljudi, a otpušteno je 265 ljudi. Na respiratoru je 245 ljudi, 10 manje nego jučer.

Kazne

Od jučer su poznate i kazne za kršenje mjera, a uvedene su i nove mjere na granicama.

Kazne za nenošenje maske ili krivo nošenje maske iznosit će 500 kuna. Odlukom Stožera u Hrvatsku je dozvoljen ulazak samo uz predočenje negativnog PCR testa na covid-19 ne starijeg od 48 sati ili uz obavezno testiranje nakon ulaska u Hrvatsku i odlazak u samoizolaciju dok se čekaju nalazi testa.

Stanje po županijama

 

Podaci lokalnih stožera

Podaci Nacionalnog stožera

Grad Zagreb 506 506
Splitsko-dalmatinska 417 417
Osječko-baranjska 180 254
Zagrebačka 223 111
Vukovarsko-srijemska 160 139
Krapinsko-zagorska 96 96
Varaždinska 239 235
Ličko-senjska 55 50
Međimurska 108 113
Karlovačka 60 94
Primorsko-goranska 188 174
Virovitičko-podravska 54 60
Dubrovačko-neretvanska 36 35
Šibensko-kninska 61 93
Zadarska 120 116
Bjelovarsko-bilogorska 56 49
Koprivničko-križevačka 31 24
Sisačko-moslavačka 171 168
Požeško-slavonska 57 51
Brodsko-posavska 36 36
Istarska 79 79

*Podaci lokalnih i nacionalnog stožera se razlikuju zbog različitog vremenskog perioda objavljivanja te zbog prebivališta zaraženih

IZ MINUTE U MINUTU STE MOGLI PRATITI NA INDEXU

15:43 Zadarska: 120 novih

Na području Zadarske županije 120 je novooboljelih, a u zadarskoj Općoj bolnici od posljedica covida-19 preminuo je 87-godišnji muškarac, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.

U posljednja 24 sata testirana su 502 uzorka, pod nadzorom je 2669 osoba, a aktivno je 2077 slučajeva koronazaraze.

U Domu za starije i nemoćne osobe Zadar još je šestero štićenika pozitivno na koronavirus.

Među novooboljelima 79 ih je s područja Zadra, gdje je u izolaciji i jedan zaraženi strani državljanin, četvero ih je u Bibinjama, po troje u Benkovcu, Biogradu, Jasenicama, Novigradu, Pakoštanima i  Pašmanu, po dvoje zaraženih potvrđeno je u Ninu, Sukošanu, Sv. Filipu i Jakovu te po jedna osoba u Obrovcu, Pagu, Galovcu, Kalima, Privlaci, Ražancu, Salima i Starigraduac.

Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirana su 54 bolesnika, od kojih je devetero  na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru liječi se 21 pacijent.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

15:42 Karlovačka: 60 novih

U Karlovačkoj županiji potvrđeno je 60 novooboljelih od covida, umrle su četiri starije osobe, što je ukupno 3285 oboljelih i 92 umrlih, podatci su Stožera civilne zaštite s redovite konferencije utorkom na kojoj su najavljene i epidemiološke promjene.

Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Nikša Antica, koji po ovlastima Stožera civilne zaštite koordinira radom svih triju bolnica u Karlovačkoj županiji, rekao je da se pacijenti razmještaju iz triju bolnica jer će ogulinska, po odluci Ministarstva zdravstva, u cijelosti biti covid bolnica.

U Ogulin se prevozi 20 covid pozitivnih pacijenata s neurološkog odjela dugoreške Specijalne bolnice za produženo liječenje, a u Dugu Resu palijativni pacijenti iz ogulinske bolnice. Iz Ogulina u Karlovac dolaze dijalizirani pacijenti i slično, sve prema detaljnom protokolu o međusobnim postupanjima tih triju bolnica, koji je napravljen ovih dana nakon temeljitog sagledavanja stanja.

Načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar obećala je da će, ako brojke budu povoljne, od Nacionalnog stožera nakon 21. prosinca zatražiti popuštanje mjera te je pozvala građane na odgovornost u vezi s obiteljskim okupljanjima, na poslu i drugdje, a posebno pri prijavi kontakata epidemiolozima.

“Nije normalno da smo ranije prosječno po oboljelom imali deset, 15 pa i 20 kontakata, a sada nula ili po njih nekoliko. Nemojte skrivati kontakte, skrivanjem produžujemo širenje zaraze i restriktivne mjere. Treba znati da sa zatvaranjem kafića nisu u problemu samo njihovi zaposlenici, već i dobavljači, proizvođači, poljoprivrednici, cijeli sustav ovisi o odgovornosti pojedinaca, a samo obuzdavanje širenja zaraze jamstvo je da se poslije 21. prosinca restriktivne mjere neće produžavati”, poručila je Hajsan Dolinar.

Načelnik karlovačke Policijske uprave Darko Bratić pozvao je građane da poštuju sve mjere kako bi se izbjegli bilo kakvi drastični postupci. On ne očekuje da će se nešto dramatično događati jer će policija i dalje postupati u skladu sa zakonima.

“To znači da nećemo ljudima upadati u domove, ne drugačije nego do sada, sa sudskim nalogom ili bez njega, sve sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, te kaznenom i prekršajnom zakonu. Visine kazni za kršenje epidemioloških mjera bit će poznate u petak, s izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti”, rekao je Bratić i potvrdio da policija jedina ima ovlast zadržati nekoga i utvrditi njegov identitet, pa tako i onoga tko ne nosu masku.

Načelnik Bratić poručio je svim radnicima i učenicima koji zbog školovanja svakodnevno prelaze državnu granicu da se o svemu mogu informirati na broju 192, te je podsjetio da posjet turista Hrvatskoj trenutačno nije moguć bez testa negativnog na covid-19 ili samoizolacije nakon ulaska u državu.

Policija ovih dana, rekao je Bratić, provodi nadzor nad zatvorenim ugostiteljskim objektima zbog poštovanja zabrane rada ali i zaštite objekata kako ondje ne bi bio netko tko ne treba.

Stožer se dogovorio o rasporedu inspekcijskog nadzora poslovnih subjekata po gradovima i općinama, a on je, kako je rekla Hajsan Dolinar, “tajan iz razumljivih razloga”.

Karlovačka županija nabavila je 2000 antigenskih testova, koji su danas stigli, te od četvrtka svakim radnim danom počinju testiranja u Karlovcu, Ogulinu, Dugoj Resi, Slunju, Ozlju i Vojniću.

Nastava se i dalje održava u školama jer je u svim srednjim školama 40 učenika pozitivno na covid-19, a u osnovnima 19, te će se nastava na daljinu organizirati samo ondje gdje bude potrebno.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić najavio je da se brisevi onih koji dođu bez uputnice, zbog smjenskog rada obiteljskog liječnika, neće analizirati ako naknadno ne stigne i uputnica jer neki dolaze na testiranje na svoju ruku, čime uzimaju mjesto onima kojima je test potreban.

Razlog tom pooštravanju je priljev pacijenata, po 400 na dan, iako je kapacitet laboratorija 200 na dan, zbog čega se uvela i noćna smjena. Rasterećenje se očekuje s početkom antigenskog testiranja na šest mjesta u sklopu domova zdravlja i u bolnicama.

15:39 Krapinsko-zagorska - 96 novih

U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 96 novih slučajeva pozitivnih na koronavirus, a umrle su četiri osobe, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite u Krapini.

Oporavile su se 262 osobe pa je trenutačno 1405 aktivnih slučajeva zaraze, a 1832 osobe su u samoizolaciji.

„U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana trenutačno su 82 pacijenta, 11 na respiratoru. U Stubičkim Toplicama imamo 30 pacijenata. To su pacijenti s lakšim simptomima”, rekao je načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek.

Marina Stanković Gjuretek iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo ocijenila je da je epidemiološka situacija u domovima za starije i nemoćne stabilna.

„Nema žarišta i nema nekih eksplozivnih širenja, što nam je u ovim trenucima od najveće važnosti”, dodala je. 

Istaknula je da je među testiranim osobama gotovo 50 posto pozitivnih na koronavirus, napominjući pritom da je znatan udio osoba iz iste obitelji koje su ionako već u samoizolaciji, ali koje vrlo često svoje simptome potvrđuju testom.

Župan Željko Kolar izjavio je da je nakon dogovora s ravnateljima srednjih škola dao suglasnost da od srijede dvije škole imaju nastavu po B modelu, a sedam srednjih škola kombinirajući model A i C.

„Razlog je da smanjimo broj djece u javnom prijevozu. Od oko 4400 učenika srednjih škola, mi ćemo oko 2200 maknuti iz javnog prijevoza”, rekao je Kolar te dodao da je epidemiološka situacija u školama dobra, a organizacija nastave na iznimno visokoj razini.

„S današnjim danom imamo 90 pozitivnih učenika u 19 osnovnih škola i osam srednjih, 1347 učenika je u samoizolaciji, imamo 37 covid pozitivnih djelatnika, a 41 djelatnik i 39 razrednih odjela su u samoizolaciji”, rekao je župan.

Dvije osnovne škole na području županije održavaju nastavu po modelu C, Osnovna škola Stubičke Toplice do 7. prosinca i Osnovna škola Kumrovec do 5. prosinca, zato što su, prema Kolarovim riječima, imale nešto povećan broj covid pozitivnih djelatnika i učenika.

Župan je rekao i da bolnica u Zaboku još može liječiti sve teže pacijente, a za lakše bolesnike otvoren je sekundarni odjel u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama.

„Dobili smo odobrenje od Ministarstva zdravstva da se takav sekundarni odjel otvori i u bolnici u Krapinskim Toplicama, kao ispomoć bolnici u Zaboku za srednje teške pacijente, one kojima je potreban kisik”, rekao je župan.

Dodao je da bi prvi pacijenti do petka mogli ući u covid odjel u Krapinskim Toplicama.

12:56 Šibensko-kninska - 61 novih, 3 umrlih

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 61 osoba je oboljela od COVID-19 infekcije; 24 osobe su s područja Šibenika, 14 ih je s područja Knina, sedam s područja Vodica, po četiri s područja Drniša i Pirovca, tri osobe su s područja Bilica te po jedna osoba s područja Rogoznice, Murtera, Tisnog i Promine.

Također, oboljela je i jedna osoba koja trenutno boravi na našem području, a prebivalište joj je drugdje.

Nažalost, preminule se tri osobe starije životne dobi oboljele od COVID-19 infekcije; muška i ženska osoba koje su se liječile u šibenskoj bolnici te ženska osoba koja se liječila u kninskoj bolnici.

U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 37 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, a u kninskoj bolnici trenutno se liječi ukupno 15 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Trenutno je 420 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1075 osoba.

U posljednja 24 sata uzorkovan je 251 uzorak za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

12:54 Brodsko-posavska 36 novih

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 36 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina):  grad Slavonski Brod (9), općina Cernik (6), grad Nova Gradiška (5), općina Davor (4), općina Rešetari (2) te općine Dragalić, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Nova Kapela, Oriovac, Staro Petrovo Selo, Velika Kopanica, Vrbje i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 4.416, dok je broj aktivnih slučajeva 742.

Nema preminulih osoba u zadnja 24 sata. Hospitalizirane su ukupno 82 osobe (8 osoba više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 56 osoba, a u novogradiškoj bolnici 26 osoba. Sedam hospitaliziranih osoba je na respiratoru (5 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 1.572 osobe (57 osoba više nego prethodni dan).

Tijekom proteklog tjedna inspektori civilne zaštite izvršili su 253 nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima i na javnim okupljanjima.

Kod 18 gospodarskih subjekata evidentirano je kršenje epidemioloških mjera i to u trgovinama raznim (11), na javnim okupljanjima (4), u uslužnim djelatnostima (2) i u caffe barovima (1) te su izrečena upozorenja radi pridržavanja istih.  

12:53 Zagrebačka - 223 novih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do utorka, 1.12.2020. do 10:00 sati evidentirano je 9554 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 5470 osoba, a 35 osoba je preminulo. Trenutno je aktivno 4049 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljele su 223 osobe (gradovi – 20 Samobor, 9 Sveta Nedelja, 22 Zaprešić, 1 Jastrebarsko, 42 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 24 Dugo Selo, 18 Vrbovec, 19 Sveti Ivan Zelina, općine – 14 Brdovec, 9 Bistra, 5 Jakovlje, 4 Luka, 1 Dubravica, 2 Stupnik, 3 Pisarovina, 3 Orle, 1 Kravarsko, 2 Pokupsko, 4 Kloštar Ivanić, 1 Križ, 5 Brckovljani, 4 Rugvica, 3 Dubrava, 2 Preseka, 2 Rakovec, 2 Farkaševac), a izliječeno je 295 osoba.

Samoizolacija je propisana učenicima 5 razreda osnovnih škola i učenicima 4 razreda srednjih škola.

12:52 Splitsko-dalmatinska - 996 testiranih, 417 novih, 7 umrlih

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 996 obrađenih testova danas je 417 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 181, Imotskog 13, Kaštela 38, Makarske 11, Omiša 22, Sinja 18, Solina 27, Trilja 14, Trogira 10, Vrogrca 2, Vrlike 3, Bola 1, Baške Vode 1, Dugog Rata 9, Dugopolja 2, Gradaca 1. Hrvaca 4, Jelse 1, Klisa 3, Lećevica 1, Lovreća 1, Marine 1, Muća 4, , Nerežišća 1, Okruga 1, Otoka 8, Podbablja 6, Podgore 1, Podstrane 21, Prgometa 2, Primorskog Doca 1, Prološca 2, Runovića 2, Šolte 2 i Zmijavaca 2 osobe.  

Od ukupnog broja novooboljelih 174 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 2488 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 175 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 15 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je 7 muških osoba starosti 67, 64, 76, 88, 78, 68 i 90 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

12:22 Varaždinska - 239 novih, 3 umrlih

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 239 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 587 uzoraka.

Varaždinska županija ovime u posljednjih tjedan dana broji 1954 novih slučajeva, a broj novo zaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je visokih 1160.

Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio 47%, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 41%.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 242 osobe s težom kliničkom slikom. Od toga je 89 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 26 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 24 na respiratoru, 79 ih je u Klenovniku i 48 u Novom Marofu.

Preminule su 3 osobe pozitivne na COVID-19, čime u mjesecu studenom imamo ukupno 101 preminulu osobu pozitivnu na COVID-19. Ukupno je do sada od početka ožujka evidentirano 104 preminulih osoba pozitivnih na COVID-19.

S kućnog liječenja otpuštene su 272 osobe.

Ovime je od početka epidemije na području Varaždinske županije broj zaraženih dostigao brojku 8829. Aktivnih je 2456, a na liječenju kod kuće nalazi se 2214 osoba.

12:10 Grad Zagreb - 506 novih

U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 506 novih slučajeva zaraze koronavirusom kroz PCR testiranja, izvijestili su u utorak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Jučer je antigenski testirano 1149 osoba, a pozitivan nalaz imalo je 43,6 posto testiranih, odnosno 501 osoba. 

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 704 novooboljele osobe, među kojima 273 osobe za sada imaju negativnu epidemiološku anamnezu, 293 osobe su kontakti pozitivnih osoba, kod jedne je osobe moguća izloženost tijekom vjerskih događanja, a kod ostalih slučajeva moguća je izloženost na radnom mjestu, tijekom obiteljskih druženja i okupljanja.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi šest korisnika i pet djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 22 učenika i četiri nastavnika osnovnih škola te 40 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalaze se 32 osobe. 

Također, u posljednja 24 sata od zaraze koronavirusom oporavile 503 osobe, pa je trenutan broj aktivnih slučajeva zaraze 3132.

11:50 Ličko-senjska - 55 novih

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 55 je novooboljelih osoba od COVID-19, izliječeno je 30 osoba.

25 oboljelih osoba je s područja Gospića, 11 s područja Otočca, 6 s područja Senja, 5 s područja Plitvičkih Jezera, 4 s područja Perušića, 2 iz Donjeg Lapca te po jedna oboljela osoba iz Brinja i Udbine. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1524 osobe od čega je 451 aktivan slučaj, 38 osoba je preminulo te je izliječeno ukupno 1035 osoba.

U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 106 osoba. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 1194 osoba. 

11:48 Dubrovačko-neretvanska - 236 testiranih, 65 novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od toga 39 slučajeva utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 20 osoba iz Dubrovnika, 18 osoba iz Metkovića (od čega je jedan korisnik Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković), šest iz Stona, pet iz Župe dubrovačke, četiri iz Konavala (od čega su dvije osobe djelatnici Doma za starije Konavle), tri iz Korčule, po dvije iz Lumbarde i Opuzena te po jednoj osobi iz Dubrovačkog primorja, Kule Norinske, Orebića, Ploča i Zažablja.
Ukupno su zaražene 32 osobe muškog spola i 33 osobe ženskog spola, a za 36 osoba je utvrđena epidemiološka veza.

Zbog interesa javnosti Stožer za CZ DNŽ izvještava kako su testirani korisnici i djelatnici objekta Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković u kojem se nalazio pozitivni korisnik, a koji je trenutno na liječenju u OB Dubrovnik.

Izliječene su 52 osobe: 19 iz Dubrovnika, 13 iz Metkovića, po četiri iz Kule Norinske i Župe dubrovačke, tri iz Orebića, po dvije iz Konavala, Korčule, Opuzena, Ploča te jedna osoba iz Vele Luke. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 52 osobe pozitivne na koronavirus. Četiri pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb, dva pacijenta su na invanzivnoj ventilaciji, jedan pacijent je na neinvanzivnoj ventilaciji, a jedan na kisiku.

U posljednja 24 sata obrađeno je 236 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 25 393 uzorka.

U samoizolaciji je 830 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 101 slučaj kršenja samoizolacije.

11:32 Broj novozaraženih po županijama prema podacima Stožera:

Varaždinska (235), Grad Zagreb (506), Splitsko-dalmatinska (417), Primorsko-goranska (174), Sisačko-moslavačka (168), Međimurska (113), Zagrebačka (111), Osječko-baranjska (254), Karlovačka (94), Zadarska (116),Brodsko-posavska (36), Krapinsko-zagorska (96), Istarska (79), Bjelovarsko-bilogorska (49), Koprivničko-križevačka (24), Virovitičko-podravska (60), Dubrovačko-neretvanska (35), Ličko-senjska (50), Šibensko-kninska (93), Vukovarsko-srijemska (139), Požeško-slavonska (51).

11:24 Stožer je objavio nove podatke

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2900 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21.250.

Među njima je 2351 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 245 pacijenata. Preminulo je 75 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 131342 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 1861 preminula, ukupno se oporavila 108.231 osoba od toga 3032 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 46.830 osobe.

Do danas je ukupno testirano 759.014 osoba, od toga 9668 u posljednja 24 sata.

Nove podatke ranije objavio je Vili Beroš. "Danas je 2900 novih slučajeva, 75 umrlih", kazao je. U bolnicama je 2351 pacijent, što je 7 manje nego jučer, u posljednja 24 sata hospitalizirano je 342 ljudi, a otpušteno je 265 ljudi. Na respiratoru je 245 ljudi, 10 manje nego jučer.

10:50 Međimurska - 108 pozitivnih, 2 umrlih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirano je 417 osoba od čega je evidentirano 108 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 169 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 423. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 23 538 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije. 

Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 10 pozitivnih slučajeva, dok je epidemiološka služba na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirala COVID-19 kod 15 osoba. 

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirano je 107 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 19 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 14 pacijenata. Na respiratoru se nalazi 11 covid pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata preminule su 2 osobe od posljedica COVID-19 virusa, muška stara 74 godine i ženska osoba stara 76 godina.

U ovom trenutku, popunjenost kapaciteta u Županijskoj bolnici Čakovec za pacijente pozitivne na COVID-19 je 82%, a popunjenost kapaciteta tercijarnog respiratornog centra je 0%. 

Tijekom dana u Županijsku bolnicu Čakovec dolazi još šest medicinskih sestara kao ispomoć zdravstvenim djelatnicima koji rade na liječenju osoba pozitivnih na virus COVID-19.

10:10 Osječko-baranjska - 475 testiranih, 180 pozitivnih, 2 umrlih

U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 za područje Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 475 uzoraka od kojih je 180 bilo pozitivno.

Najviše novopozitivnih osoba ima na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (76), a slijede područja gradova/općina Našice (14), Belišće (12), Donji Miholjac i Đakovo (po 10), Valpovo (9), Bilje (5), Koška i Čepin (po 4), Antunovac, Bizovac, Đurđenovac i Semeljci (po 3), Beli Manastir, Čeminac, Darda, Jagodnjak, Podgorač i Satnica Đakovačka (po 2) te Dalj, Drenje, Erdut, Gorjani, Kneževi Vinogradi, Levanjska Varoš, Marijanci, Petrijevci, Popovac, Strizivojna, Šodolovci i Vladislavci (po 1).

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 224 osoba oboljelih od COVID-19, i to 184 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 40 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 40 pacijenta s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata preminule su dvije osobe oboljele od COVID-19, u dobi od 82 i 73 godine, s područja Valpova i Đakova.

U samoizolaciji se na području OBŽ trenutno nalazi ukupno 2.251 osoba.

Policija je provela 29 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi. Obavili su i 51 samostalni nadzor objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 129 nadzora u vezi provođenja epidemioloških mjera, i to najviše u prodavaonicama i trgovinama (95), a ostalo u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima i drugim objektima. U 40 slučaja utvrdili su nepravilnosti za koje su izrekli upozorenja i naložili mjere za njihovo otklanjanje.

10:04 Primorsko-goranska - 188 novih

U Primorsko-goranskoj županiji, prema današnjim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, 188 je novooboljelih od koronavirusa, a 96 osoba je ozdravilo. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području Županije danas iznosi 2672. Tijekom jučerašnjeg dana ukupno su testirane 1252 osobe.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti danas je 118 osoba, što je za 8 manje u odnosu na jučer. Od tog je broja na respiratoru ukupno 16 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana tri su osobe, nažalost, preminule. U KBC Rijeka liječe se i Covid pacijenti iz dvije susjedne županije, Istarske i Ličko-senjske.

10:02 Danas više od 2900 novih slučajeva

Kako neslužbeno doznaje Index danas će biti više od 2900 novih slučajeva. Čeka se objava Stožera.

9:55 Koprivničko-križevačka - 31 novi, 6 mrtvih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih preostalih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđen 31 novi slučaj bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje. Na području županije trenutno je aktivno 686 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 127 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 75 osoba. U OB Koprivnica preminulo je šest osoba s pozitivitetom na koronavirus (1928.g., dvije osobe 1936.g., dvije osobe 1941.g. i 1943.g.) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 211 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus , a od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije zabilježeno je 2730 slučajeva bolesti COVID-19.

Nastava u školama i dalje se odvija kontaktno uz primjenu svih epidemioloških mjera i preporuka. Trenutno je zabilježeno 67 učenika s pozitivitetom na koronavirus, 629 ih je u samoizolaciji, a pozitivan je i 31 nastavnik te je njih 37 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, 12 osoba je pozitivno, a isto toliko ih je u samoizolaciji. Zbog
epidemioloških okolnosti 39 razreda nastavu pohađa online putem.

9:46 Bjelovarsko-bilogorska - 56 novih

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Najviše novozaraženih osoba, njih 28, s područja je Bjelovara, pet novooboljelih osoba s područja je Daruvara i Čazme, četiri nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su na području Garešnice, po tri novozaražene osobe s područja su Grubišnog Polja i općine Rovišće, dvije novozaražene osobe s područja su općine Đulovac, a po jedna novooboljela osoba s područja je općina Zrinski Topolovac, Hercegovac, Veliki Grđevac, Kapela, Sirač i Ivanska.

Na covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 30 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih šest na respiratoru.

U samoizolaciji je 1733 osoba.

9:39 Vukovarsko-srijemska 160 novih, dvoje mrtvih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 160 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (28 osoba iz Županje, 21 iz Vinkovaca, 17 iz Vukovara, 8 iz Iloka, 7 iz Borova, 6 osoba iz Ilače, po 5 osoba iz Štitara i Gradišta, po 4 iz Gunje, Negoslavaca, Otoka, Retkovaca i Vere, po 3 osobe iz Bobote, Cerne, Komletinaca i Vrbanje, po 2 iz Andrijaševaca, Babine Grede, Čakovaca, Drenovaca, Nuštra, Privlake, Rokovaca i Tovarnika, te po 1 osoba iz Bapske, Bogdanovaca, Bošnjaka, Đurića, Ivankova, Lovasa, Marinaca, Opatovca, Orolika, Petrovaca, Podgrađa, Soljana, Starih Jankovaca, Strošinaca, i Šiškovaca). Preminule su 2 osobe.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 4839, od kojih je 4106 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 75 osoba.

Trenutno je u županiji 69 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirana je 271 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 25090.

U samoizolaciji na području županije je 1408 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 47 radnika iz sustava zdravstva (10 liječnika, 19 medicinskih sestara/tehničara, 10 drugih zdravstvenih radnika i 8 nezdravstvenih radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 31 radnik (5 liječnika, 14 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 8 nezdravstvenih radnika).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 57 nastavnika i 56 učenika.

U samoizolaciji se nalazi 53 nastavnika i 890 učenika.

9:36 Virovitičko-podravska

Jutros je Stožer Virovitičke-podravska županije održao pres konferenciju.

"Jučer smo imali najgori dan na području županije što se tiče novozaraženih osoba, 66 posto je zaraženih među testiranima, i broj novih je bio 91. 40 štićenika i 11 djelatnika je zaraženo u jednom domu za starije. Tamo smo testirali 60 osoba", rekli su.

Zaraženi korisnici i osoblje Doma za stare i nemoćne Vedrana u Pitomači uglavnom imaju blažu kliničku sliku koronavirusa, a dio njih je i bez simptoma, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

U tom je domu, kako je u ponedjeljak izvijestio Stožer, testirano 60 osoba od kojih je 51 pozitivna - 40 korisnika i 11 djelatnika.

„Vjerujem da će velika većina njih i ostati s blažim simptomima i da ih nećemo morati transportirati za bolnicu. Ako njihova klinička slika bude zahtijevala drugačije, spremni smo i na taj scenarij“, rekao je epidemiolog Miroslav Venus.

Kazao je kako trenutno nema podataka o tome kako se virus probio u dom. 

„Obzirom na izuzetnu transmisiju virusa i da je on svuda oko nas, vrlo je teško utvrditi gdje je izvor zaraze. Nemam informacija koliko su se pridržavali mjera. Zato je bitno je da se kontinuirano primjenjuju mjere zaštite“, rekao je Venus.

9:09 Istarska 569 testiranih, 79 pozitivnih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 569 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 79 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 64 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 3 osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Italija (3).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 12 osoba.

Izliječene su 53 osobe.

Trenutno je 654 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 751 osoba.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1942. godište) s pridruženim značajnim kroničnim bolestima.

9:05 Pratite pres konferenciju policiju o kažnjavanju zbog nepridržavanja mjera

U Ravnateljstvu policije u Zagrebu 9 sati počinje press konferencija na kojoj će policija pokušati objasniti na koji način misle provoditi  nadzor pridržavanja mjera Stožera. > Tekstualni i video prijenos

9:05 Sisačko-moslavačka - 171 novih

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je sto sedamdeset i jedna novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o devedeset osoba s područja
grada Siska, trideset i pet osoba s područja grada Petrinje, devet osoba osobe s područja grada Kutine, sedam osoba s područja općine Sunja, sedam osoba s područja grada Gline, šest osoba s područja grada Hrvatska Kostajnica, pet osoba s područja grada Novske, dvije osobe s područja općine Lekenik, dvije osobe s područja općine Dvor, dvije osobe s područja općine Hrvatska Dubica, dvije osobe s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja općine Topusko, jednoj osobi s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja općine Donji Kukuruzari, jednoj osobi s područja općine Lipovljani.

8:33 Od jutra se čeka na testiranje u Splitu

 

8:00 Požeško-slavonska - 57 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 351 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 307 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 44 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 750 osobe, a ukupno je testirano 17474 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 255 uzorka, od kojih je 57 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

7:50 Svadba u Posedarju

Unatoč tome što je od subote zabranjeno održavanje svadbi u Slivnici Gornjoj kod Posedarja održala se svadba, a kako tvrde sugovornici Zadarskog.hr na njoj je bilo stotinjak ljudi.

Slobodna Dalmacija dobila je slike i snimke na kojima se vidi kako se gosti zabavljaju u šatoru postavljenom ispred kuće. > Opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više