Objavljene kazne: 500 kuna za krivo nošenje maski, do 10.000 kuna za kućni party

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NA DANAŠNJOJ sjednici vlade, koju je premijer vodio od kuće iz samoizolacije, objavljene su kazne za nepoštivanje mjera. Njih još treba potvrditi sabor.

Beroš je pročitao prijedlog novih kazni, a od kojih bi se na najveći broj ljudi mogle odnositi kazne zbog nepravilnog nošenja maski, ili nenošenja istih, te kazna za organiziranje kućnih zabava na kojima je preko deset osoba.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

 

Nove mjere i na granicama

Također, Božinović je objavio nove mjere na granicama, a Marić, Aladrović i Ćorić predstavili su nove mjere za pomoć poduzetnicima.

Na početku je Plenković izrazio žaljenje zbog incidenta u Vukovaru.

"Što se tiče pandemije, brojevi su i danas visoki. Nažalost, preminule su 74 osobe, najviše dosad, to je posljedica visokih brojki zadnjih tjedana. I dalje smo u vrlo ozbiljnoj fazi epidemije, pozivam sve na odgovornost, zato smo poduzeli restriktivne mjere", kazao je.

Onda je kazao da će raspravljati o promjeni Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti kako bi se mogle definirati kazne za fizičke osobe.

"Bazirali smo našu borbu protiv koronavirusa na povjerenju između građana i države. Uvjereni smo da većina sugrađana dobro razumije okolnosti u kojima se nalazimo, ali isto tako mislimo da je ovakav alat nužan s obzirom da određeni neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih. Zato ćemo predložiti saboru izmjene zakona", rekao je Plenković, koji je predsjedao sjednicom vlade putem videolinka iz samoizolacije.

Nadalje, Plenković je otkrio detalje o novim mjerama za poduzetnike.

"Novi paket mjera pomoći dijelu gospodarstva kojemu je zbog suzbijanja epidemije covida-19 obustavljena djelatnost iznosit će 2.1 milijardu kuna, a obuhvaćat će potpore za plaće, pokriće fiksnih troškova i covid-kredite", rekao je Andrej Plenković.

Te mjere su, kako je rekao, na tragu politike očuvanja radnih mjesta u privatnom sektoru. Ustvrdio je da je vlada dosad očuvala 630 tisuća radnih mjesta i pomogla 107 tisuća poduzeća, isplativši ukupno 7.4 milijarde kuna.

Najavio je nastavak potpore od 4000 kuna za plaće radnika tijekom obustave poslovanja, uz oslobađanje plaćanja doprinosa. Radi se o ukupnom neto iznosu od 320 milijuna kuna, a kad se pribroje doprinosi to je 470 milijuna kuna.

Vlada će ići i s pokrivanjem dijela ili kompletnih fiksnih troškova tijekom obustave rada za sektore koji su pogođeni mjerama, i to ako im promet u prosincu padne za najmanje 60 posto u odnosu na lanjski prosinac. Ta mjera bi prema vladinim procjenama trebala koštati 250 milijuna kuna. Povrh toga, dodao je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om pripremljen je novi paket covid-kredita u ukupnom iznosu od 1.3 milijarde kuna.

"Na ove tri točke baziramo potporu privatnom sektoru, tj. onima koji su pogođeni protuepidemijskim mjerama koje su trenutno na snazi. Sve skupa, paket će iznositi 2.1 milijardu kuna", rekao je Plenković.

"Vlada na ovaj način izlazi u susret gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima i nastoji kao i do sada u vrijeme vrlo specifične 2020. godine pomoći građanima, gospodarstvu i poduzetnicima", dodao je.

Božinović o novim mjerama na granicama

Riječ je uzeo Beroš. Pročitao je statističke podatke o zaraženima.

"Ministarstvo zdravstva pozvalo je Stožere na dostavu dopunjenih planova za zbrinjavanje oboljelih od covida-19 kao i obavijest o dodatnom zbrinjavanju", kazao je Beroš.

"Sve što činimo neće dati rezultate ako ostane osobna odgovornost svakog pojedinca", kazao je i dodao da su mjere Stožera tu s razlogom.

Božinović je uzeo riječ. Ponovio je posljednje mjere koje su donesene ovaj vikend.

"Što se tiče nadzora, inspektori i policija napravili su preko 4000 nadzora, izdali su 605 upozorenja. Podnesena su ili će biti podnesena 44 prekršajna naloga", pročitao je Božinović.

"Donesena je nova odluka kojom se zabranjuje prijelaz na graničnim prijelazima, veže se na europske regije. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa.

No u ovom trenutku jedina zelena regija u EU je otok Fasta u Finskoj", rekao je Božinović.

>> Uvedene nove mjere na granicama

"Što se tiče trećih zemalja, putnici iz njih ne mogu prelaziti preko granice, osim nekoliko iznimki, a jedna od njih je posjedovanje negativnog PCR testa", kazao je. "Državljani EU koji dolaze iz trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test", dodao je Božinović.

Ulaz bez negativnog PCR testa za građane iz EU država je dopušten za primjerice pomorce i radnike u sektoru prometa, pružatelje usluga prijevoza, diplomata, osoblje međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih razloga, putnici u tranzitu uz obavezu da napuste državu unutar 12 sati i pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju ne moraju imati negativan PCR test, uz uvjet da ne borave unutar ili izvan Hrvatske dulje od 12 sati.

Beroš o kaznama

Beroš je predstavio kazne za kršenje mjera.

"Zakonskim prijedlogom propisuje se nova sigurnosna mjera obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabrana ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te zabrana ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici vlade.

U dopuni zakona ističe se kako se prema dosadašnjem tijeku epidemije bolesti covida-19 nedvojbenim ukazuje neophodnost pravilnog nošenja maski za lice ili medicinskih maski tako da pokrivaju usta i nos, što utječe na smanjenje mogućeg rizika prijenosa virusa. Pravilna uporaba maski najvažnija je kada su osobe u zatvorenom prostoru i kada je socijalno distanciranje teško provesti ili održati.

Zakonskim prijedlogom propisuje se da provedbu nadzora nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode i policijski službenici, inspektori tijela državne uprave nadležnog za civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti.

Kazne od 500 do 40.000 kuna

Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.

Za nepravilno držanje maske kazna 500 kuna, za kućni party do 10.000

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja u skladu s odredbama Prekršajnog zakona. Tako kaznu može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Kazne by Index.hr on Scribd

Marić predstavio novu mjeru

Marić je, nešto kasnije, govorio o mjerama za poduzetnike.

"Rekli smo da ćemo se naći s predstavnicima poduzetnika i obrtnika. Objedinjujemo cijeli paket. Ja bih predstavio jednu novu mjeru", kazao je i dodao da se odnosi na one kojima je obustavljen rad.

>> Poduzetnicima kojima promet padne 60 posto vlada će pokriti najam, komunalije, HRT...

Kaže da pad mora biti 60 posto ili više.

"Ona bi podrazumijevala kompenzaciju dijela fiksnih troškova. Naša je ideja da im se to kompenzira. To je najam prostora, pričuva, komunalije, komunalna naknada, internet, fiksna telefonija, knjigovodstvo, HRT, spomenička renta", rekao je Marić.

Aladrović je rekao da je jedna tema bila i očuvanje radnih mjesta.

"Obvezali smo se da će HZZ održati sjednicu upravnog vijeća, a cilj je ažurirati mjere za očuvanje radnih mjesta", kaže Aladrović.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više