Radnici Amazona u Njemačkoj ponovno štrajkaju

Foto: EPA

RADNIČKI sindikat Verdi pozvao je radnike u njemačkom skladištu Amazona na drugi štrajk u tjedan dana koji će omesti obradu narudžbi nakon popusta na "Crni petak" 27. studenog. 

Novi štrajk planiran je za ponedjeljak navečer i trebao bi trajati do kasno u utorak. U štrajku prošli tjedan koji je trajao od četvrtka do subote sudjelovalo je više od 500 radnika, objavio je Verdi.

Verdi još od 2013. organizira štrajkove u Amazonu u Njemačkoj, najvećem tržištu te tvrtke iza Sjedinjenih Država i nada se, zajedno s drugim sindikatima, da će prisiliti kompaniju da prihvati kolektivne ugovore kakvi se primjenjuju za zaposlene u maloprodaji u drugim tvrtkama. 

Glasnogovornik Amazona rekao je prošli mjesec da je kompanija zaposlenicima ponudila "izvrsne" plaće uz pogodnosti i radne uvjete koji su usporedivi s ostalim velikim poslodavcima. 

Američki maloprodajni div zabilježio je porast prodaje jer su ograničenja u borbi protiv koronavirusa natjerala potrošače da kupuju online, što je otežalo zadržavanje konkurentnosti fizičkih trgovina. 

Verdi tvrdi da je ovo argument za povećanje plaća i dodao da radnici nisu bili dovoljno zaštićeni u pandemiji koronavirusa. 

Pročitajte više