Vlada će sutra odlučivati o Medvedovom pomoćniku, kršio je mjere i vrijeđao policiju

Foto: Pixsell/Igor Šoban

PREDSTOJNIK Ureda predsjednika vlade Zvonimir Frka Petešić obratio se medijima te komentirao aktualne vijesti - stanje Andreja Plenkovića čija supruga ima koronu, incident Medvedovog državnog tajnika Sučića te kazne za kršenje mjera.

Rekao je kako će na vladi objaviti sutra koje će biti kazne za nenošenje maski. Kazao je i kako je Plenković dobro te da nema simptome.

Hoće li Sučić biti smijenjen?

"Naravno da osuđujemo jedan takav nemili događaj. Žao nam je što se tako nešto dogodilo. U trenutku kada su propisane mjere koje se odnose na sve nas u zemlji, dužnosnici vlade moraju davati primjer, to pitanje će sigurno biti razmotreno u vladi.

Ja ne mogu reći hoće li državni tajnik biti smijenjen. Sutra će odluka o tome biti donesena od strane vlade", rekao je.

Ovo je već treći državni tajnik koji se nalazi u problemima sa zakonom, komentirali su novinari: "To morate pitati ministra Medveda."

Na pitanja je li bila intervencija iz vlade prema vukovarskoj policiji, rekao je kako o tome ništa ne zna i ne vjeruje da je takvo što moguće.

Očekuje se da će Sučić u ponedjeljak biti razriješen s dužnosti.

Božinović će tražiti detaljno izvješće

"Nisam upoznat s detaljima. No iz priopćenja Policijske uprave vukovarsko-srijemske vidljiva mi je reakcija policije u vidu postupanja na samom mjestu događaja te dovođenje u službene prostorije, kao što bi to bilo u svim sličnim situacijama.

Također, koliko vidim iz priopćenja, podnošenje prijava za utvrđena protupravna ponašanja osporava tvrdnje o navodnom zataškavanju ili intervencijama za osobe", rekao je Božinović za Jutarnji list i najavio da će zatražiti detaljnije izvješće Ravnateljstva policije o kronologiji policijskog postupanja.

Što se dogodilo?

Podsjetimo, Sučić je u noći s petka na subotu, oko 00:30, dakle pola sata nakon stupanja novih mjera na snagu, u ugostiteljskom objektu u Vukovaru narušavao javni red i mir.  Policija je izvijestila da je zatekla nekoliko osoba u konzumiranju pića, a tom prilikom došlo je i do narušavanja javnog reda i mira.

"Naime, prilikom legitimiranja jedne muške osobe koja je odbijala dati na uvid osobnu iskaznicu druga muška osoba je negodovala prema policijskim službenicima te narušavala javni red i mir.

Kako bi utvrdili njihove identitete, policijski službenici su obojicu doveli u službene prostorije policije. S obzirom na to da je druga muška osoba odbijala poći, doveden je uz uporabu tjelesne snage. U službenim prostorijama policije utvrđeno je da se radi o 61-godišnjaku i 40-godišnjaku te je nad njima provedena prekršajna obrada zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", priopćeno je iz PU vukovarsko-srijemske.

Kako se doznalo, riječ je o 61-godišnjem Stjepanu Sučiću, državnom tajniku u Ministarstvu branitelja i prvom čovjeku Ureda za zatočene i nestale u tom Ministarstvu, te Krunoslavu Šeremetu, ravnatelju Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru.

Sindikat policije: Sve se pokušalo zataškati

"Ovaj događaj se pokušava iskriviti, prikriti i zataškati, a policajce na taj način poniziti, što mi kao Nacionalni sindikat nikada nećemo dopustiti. Dužni ste bez odgode odmah postupiti i utvrditi zbog čega nisu poduzete radnje sukladno odredbama Prekršajnog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona i Zakona protiv javnog reda i mira", navodi se u priopćenju.

Dalje stoji da su "privedene osobe nastavile s narušavanjem javnog reda i mira na način da su vrijeđali i ponižavali hrvatske policajce u njihovom radu i postupanju, čak su im i prijetili riječima: 'Znate li vi tko sam ja i tko smo mi, ostat će te bez posla' i drugim prijetećim riječima. Uslijed postupanja iste osobe odbijale su na uvid dati osobnu iskaznicu kako bi policija utvrdila njihov identitet, te su zbog istoga i privedene u prostorije Policijske postaje Vukovar, a pri privođenju su nad istima uporabljene fizička snaga i sredstva za vezivanje zbog pružanja otpora."

"Visoki dužnosnik vlade je, po našim saznanjima zaprimljenih od kolega policajaca, psovao jednom policajcu 'majku četničku' te prijetio policajcima koji su postupali prema istima riječima da će otići kući po oružje i sve ih ubiti. Tijekom navedene galame i prijetnji, visoki dužnosnik je razbio vrata i staklo na istima uslijed čega je teže ozlijedio i ruku, a nakon čega su isti suprotno odredbama Prekršajnog, odnosno Zakona o kaznenom postupku pušteni kućama", navodi se u priopćenju.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više