VREMENSKA PROGNOZA

Tjedna prognoza Dunje Mazzocco Drvar: Od srijede snijeg, padat će i u Istri

Foto: Index

POSLJEDNJI ponedjeljak u studenom bit će na kopnu djelomice sunčan, ujutro uz maglu, a danju nešto više oblaka samo u Slavoniji, osobito na krajnjem istoku. Iz tih oblaka može kapnuti i par kapi kiše. Bez vjetra, hladno, ujutro od -4 do 0, a danju od 1 do 4 Celzija. Na suncu će ipak biti ugodnije, ma kako zubato bilo. Još oštrije zube ima bura!

U Podvelebitskom primorju noćas i dobar dio ponedjeljka iznimno hladno, a udari od oko 120 kilometara na sat držat će dijelove magistrale i mostove zatvorenim za prvu i drugu kategoriju vozila do popodne. Ni neki kvarnerski katamarani neće ploviti.

Burno i u srednjoj i južnoj Dalmaciji, ali vjetar neće biti tako snažan kao na sjeveru. Kroz kanjon Krke, Klis i pod Biokovom puhat će na mahove 80 do 100 kilometara na sat. Prema kraju dana bura će slabjeti i prolazno okrenuti na tramontanu.

Ponedjeljak sunčan

Na obali će ponedjeljak biti sunčan, čak sasvim vedar, a u zavjetrini će se uz 10 do 14 stupnjeva činiti zimski ugodno. 

U utorak slično bez neugodnog vjetra. Na kopnu će dan početi mjestimičnom maglom i mrazom, najniža temperatura od -4 do 0.

Danju će se sunce probijati kroz oblake, a temperatura će se podignuti jedva stupanj dva iznad nule. Na obali već od utorka počinje sunčano i tiho vrijeme, ujutro hladnih 2 do 7 stupnjeva, sredinom dana svježih 10 do 14 Celzija. Poslijepodne postupan porast naoblake, u Istri i na Kvarneru će se ponovno podignuti bura, drugdje jugo u jačanju.

Stiže zima

Kiša će u srijedu već prijepodne zahvatiti cijelu obalu, ubrzo se proširiti i na unutrašnjost Dalmacije, a poslijepodne će nerijetko biti jaka i obilna. Na otocima srednjeg Jadrana očekuje se do kraja dana pedesetak litara kiše po četvornom metru, a tijekom četvrtka skupit će se još toliko.

U većem dijelu Dalmacije puhat će i jačati jugo i oštro, samo na sjeveru olujna bura. I na sjevernom Jadranu škura bura koja će već u srijedu u Istru i Podvelebitsko primorje donijeti mokar snijeg, a susnježice će sredinom dana prolazno biti i na kvarnerskim otocima. Oborine će i na sjevernom Jadranu biti jake i obilne, tijekom srijede će pasti 20 do 30 litara po četvornom metru, a u četvrtak još dvadesetak.

U kopnenu Hrvatsku oborine ovoga puta stižu s juga. U prvom dijelu srijede snijeg će početi padati u Lici i Gorskom kotaru, sredinom dana zahvatit će karlovačko i sisačko područje, a u srijedu popodne cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku i zapadnu Slavoniju.

U početku će snijeg biti mokar, no brzo nakon početka padanja u većini će se krajeva početi stvarati snježni pokrivač. Zapuhat će umjeren sjeverac, temperatura oko nule, hladno!

20-ak centimetara u gorju

Pravi zimski uvjeti očekuju se u srijedu navečer i u noći na četvrtak u gorskim područjima gdje će već biti i dvadesetak centimetara snijega, a uz jaku buru mjestimice će se stvarati i mećave. U četvrtak u većem dijelu unutrašnjosti još povremeni snijeg, vjetar u slabljenju, temperatura i dalje oko nule. U Slavoniji će susnježica padati svega par sati, ako i toliko, a već prema kraju srijede i u četvrtak prijeći će u kišu i to onu koja može stvarati opasnu poledicu. U četvrtak uz slabu kišu nešto toplije, dnevni maksimumi između 2 i 7 °C.

Krajem tjedna južina

Slijedi obrat od kojega mnoge od nas uobičajeno zaboli glava. U petak prestanak oborina i razvedravanje, okrenut će na jugo koje će u subotu ojačati, a umjerenog jugoistočnog vjetra bit će i u unutrašnjosti, prije svega u Slavoniji.

Temperatura u porastu, za vikend ponegdje i petnaestak stupnjeva viša nego sredinom tjedna.

Od napadalog snijega ostat će samo blato koje će sa subote na nedjelju natopiti i nova kiša. Ali, tako vam je to u prosincima u ovom, 21. stoljeću.

Pročitajte više