Pitali smo Ivanu Kekin kojih joj je pet omiljenih knjiga

Foto: FAH

IVANA Kekin rođena je 1984. godine u Zagrebu.

Završila je Medicinski fakultet pa specijalizirala psihijatriju. Radi u Klinici za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Predsjednica je stranke Nova ljevica, koja je važan dio zeleno-lijeve koalicije u saboru.

Ovo je njenih pet omiljenih knjiga.

Napuljska tetralogija - Elena Ferrante

Za Napuljsku sam tetralogiju, sagu koja opisuje siromaštvom i nasiljem obilježeno odrastanje, a onda i živote Lene i Lile, saznala čitajući članak Maše Grdešić na neprežaljenom Mufu. Maša u članku opisuje anegdotu u kojoj čitateljica počinje čitati Ferranticu na preporuku svoje majke, no toliko se zaokupi knjigama da odmah pročita prvi i drugi dio te sustigne majku koja čita treći. Ne mogavši dočekati da majka pročita knjigu, čitateljica se odlučuje da knjigu podijeli nožem na pola. Potpuno razumijem čitateljicu jer je  Elena Ferrante kroz tih skoro 2000 stranica na izuzetno intruzivan način uvela u moj život, srce i um Lenu i Lilu. Pratila sam njihovu priču kroz opisanih 50-ak godina s iscrpljujućim emotivnim angažmanom. Kada sam zaklopila zadnju stranicu posljednje Priče o izgubljenoj djevojčici, osjećala sam ogroman i nenadoknadiv gubitak. Trebalo mi je nekoliko mjeseci da opet počnem čitati beletristiku, a Lilu do danas nisam preboljela.

Obrazovana - Tara Westover

Obrazovana je stvarno fascinantna priča i neopisivo mi je drago da je odnedavno prevedena i kod nas. To je autobiografski roman u kojem Tara opisuje svoje odrastanje u radikalnoj mormonskoj obitelji, koja uz niz strogih pravila i odricanja, ne dozvoljavaju školovanje svojoj mnogobrojnoj djeci. Westover piše krto, bez samosažaljenja i patetike, bez ijedne riječi viška. Taj stilski minimalizam dodatno naglašava nevjerojatno teške okolnosti njenog djetinjstva i doista impresivnu snagu kojom je Westover uspjela postići nezamislivo. I pritom ne mislim samo na doktorat na Cambridgeu već i na emotivnu stabilnost i način na koji se nosi s traumama svog ranog razvoja. Tara Westover je inspirativna i moćna žena i vrijedi ju upoznati preko Obrazovane. 

Tarkvinijski konjici - Marguerite Duras

Duras nas kao i uvijek, zapravo više nego ikad, u ovom romanu opija dokolicom, vrućinom, intenzivnim, destruktivnim i prije svega seduktivnim odnosima i dijalozima. Pričekajte srpanj jer se ova knjižica valja čitati na samotnoj i sakrivenoj stijeni, odmah pored mora, za vrijeme najveće žege. Bez odjeće i u adekvatnom društvu. 

Draga Ijeawele, ili Feministički manifest u 15 savjeta - Chimamanda Ngozi Adichie

Radi se o maloj knjizi nastaloj iz e-maila koji je Chimamanda pisala svojoj prijateljici koja je tražila savjet kako da odgoji kćer u feminističkom duhu. Knjiga se sastoji od 15 prijedloga koji na topao i jasan način dovode u pitanje, i u naš mentalitet tetovirane, rodne uloge i položaj žena u društvu. I majke i očevi trebaju je čitati i kćerima i sinovima. Na kraju krajeva, kako još jedna Chimamandina knjiga kaže, svi bismo trebali biti feministi i feministkinje. 

Robi K i sve ostalo - Viktor Ivančić

Viktor je sjajan pisac, oštar i beskompromisan, i duhovit, i precizan. No za mene njegovo pismo ima dodatnu vrijednost.
U trenucima kada se u ovom društvu povlače potezi i donose odluke koje me tjeraju da se osjećam kao da skrećem s uma i radi kojih se osjećam neprilagođeno i nepripadajuće, Viktorovi tekstovi imaju terapeutski učinak. Puno je lakše, naime, kada znam da nas ima još - pa da, ako treba, skrenemo s uma zajedno. Šalim se, naravno, njegovi tekstovi upravo čuvaju zdrav razum. Viktor Ivančić je, u mračnim trenucima kakvima, nažalost, kao društvo obilujemo, utjeha.    

Pročitajte više