Grlić Radman: EU treba snažniji angažman u suradnji sa zemljama Južnog susjedstva

Foto: EPA

MINISTAR vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak na videokonferenciji ministara država članica EU i država Južnog susjedstva i založio se za snažniji angažman EU na tom prostoru, priopćio je MVEP.

Južno susjedstvo, koje obuhvaća Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Libiju, Maroko, Palestinski teritoriji i Tunis, složena je i fragmentirana regija koja je od strateške važnosti za EU, a Grlić Radman je govoreći o stanju i nedavnim događajima u toj regiji istaknuo da je politička stabilnost u zemljama partnerima EU na tom području najvažnija za dugoročni napredak.

"Važno je politički se snažnije i strukturiranije angažirati s partnerima u regiji te staviti naglasak na sigurnost, održivi gospodarski rast, promicanje regionalnih integracija, ali i borbu s pandemijom covida-19", naglasio je, navodi se u priopćenju.

Glavna tema videokonferencije bile su mogućnosti unaprjeđenja suradnje i jačanja strateškog partnerstva s državama Južnog susjedstva, u okviru europske politike susjedstva te u skladu s ostalim politikama EU uz naglasak na održivi razvoj, sigurnost, gospodarstvo i ulaganja.

Ministar Grlić Radman je na konferenciji istaknuo snažnu privrženost Hrvatske ovom prostoru koji nam je zemljopisno blizak i s kojim nas povezuju izazovi, ali i brojne prilike, priopćilo je ministarstvo.

Ukazao je na važnost jačanja strateške suradnje s južnim susjedima, što, između ostalog, može pridonijeti unaprjeđenju provedbe EU politika, posebno kad je riječ o Europskom zelenom planu, digitalnoj agendi, zdravstvenim pitanjima, gospodarstvu, ulaganjima i turizmu. 

Razgovaralo se o zajedničkim prioritetima za predstojeće razdoblje, u kojem pogledu postoji potreba za snažnijim političkim i sektorskim angažmanom, uključujući u odgovoru na krize koje su zajednički izazov. Među područjima za suradnju istaknuti su ljudska dimenzija, klimatske promjene, sigurnost, regionalne integracije i pandemija covida-19, navodi MVEP.

Govoreći o izazovima migracija, ministar je istaknuo da je važno nastaviti otvoren dijalog i zajedničke napore u pristupu prema migracijama, gdje posebno opterećenje predstavlja istočnosredozemni/zapadnobalkanski migracijski pravac.

Vezano uz situaciju u Zapadnoj Sahari, pozdravio je predanost Maroka primirju. Rekao je da Hrvatska poziva na obnovu političkog procesa pod okriljem UN-a, stoji u priopćenju.

Pročitajte više