Odgođen drugi krug masovnog testiranja u Slovačkoj

Foto: EPA

DRUGI krug testiranja na koronavirus na razini cijele Slovačke naišao je na otpor, zbog čega je odgođen na zasad neodređen datum.

Premijer Igor Matovič u srijedu je rekao da drugi krug više nije planiran za 6. i 7. prosinca, nego će se održati na zasad neodređeni datum, prenosi agencija dpa. 

Matovič je veliki zagovornik testiranja cijele populacije, a u prvom krugu, 31. listopada i 1. studenoga, je testirano 3.6 od ukupno 5.5 milijuna Slovaka. U drugoj rundi bi se detektirali oni koji su zaraženi u međuvremenu. 

No gradski i lokalni čelnici pružaju otpor zbog logističkih poteškoća održavanja masovnog testiranja, pa žele da ono bude usredotočeno samo na ranjive dijelove stanovništva. 

Podaci u četvrtak pokazuju da je broj zaraženih u Slovačkoj blago narastao. Protivnici masovnog testiranja ranije su rekli da se nedavni pad novih slučajeva dogodio zbog djelomičnog zatvaranja u listopadu te da nema veze s masovnim testiranjem. 

Sudjelovanje u masovnom testiranju bilo je dobrovoljno, no svatko tko nije mogao pokazati negativan rezultat testa nije smio dva tjedna ići na posao. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više