Aladrović: Spremni smo razgovarati o nadoknadi dijela troškova firmama

VLADA je danas donijela nove strože epidemiološke mjere kojima su najviše ugroženi ugostitelji i poduzetnici. Oni su nakon predstavljanja mjera održali konferenciju za medije, na kojoj su predstavili prijedlog mjera koje će tražiti sutra na sastanku s vladom. Između ostalog, traže oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja lockdowna.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović je gostujući u Dnevniku HRT-a rekao kako će se više o ekonomskim mjerama znati sutra nakon sastanka.

>> Ugostitelji: Tražimo ove mjere kako bi se izbjegao crni scenarij

"Ostaje stimulacija za radna mjesta. Tu idemo sa stimulacijom između 2000 i 4000 kuna po zaposlenom, također idemo i u smjeru omogućavanja novih covid-kredita, dakle nove tranše, nove alokacije koju smo osigurali kako bismo prebrodili tu kratkoročnu i srednjoročnu likvidnost, ali naravno da smo svjesni da će udruge tražiti i određena obeštećenja od države i vlade te smo tu spremni razgovarati o tome. Za sada smo nalazili nova rješenja i siguran sam da ćemo ih i sada naći", rekao je Aladrović.

Na pitanje što misli o prijedlozima HUP-a, rekao je da ne bi žurio s inicijativama.

"Vidjet ćemo u kojem obliku i financijskom obujmu su ti prijedlozi, koliko možemo pomoći da ne ugrozimo javne financije i nadam se da će udruge to shvatiti", rekao je ministar.

"Smanjenje PDV-a? Ne možemo reći da je to prihvatljivo"

Što se tiče zahtjeva o smanjenju PDV-a, rekao je da je to jedan smjer koji su do sada izbjegavali jer nisu smatrali da je oportun za cijelu ekonomiju.

"Definitivno ne možemo sada reći da je to nešto što je prihvatljivo, ali možemo razgovarati", rekao je Aladrović.

Osim postojećih mjera - očuvanje radnih mjesta s potporom do 4000 kuna mjesečno za zaposlene i novih covid-kredita za što će se osigurati najveći dio sredstava - treći dio mjera odnosit će se na fiksni dio troškova koji nastaju poduzetnicima bez obzira obavljali oni djelatnost ili ne.

"O tome smo spremni razgovarati i vjerujem da ćemo naći rješenje", najavio je ministar.

Komentirajući prijedloge oporbe, rekao je da su oni s razlogom oporba te da nisu uspjeli uvjeriti biračko tijelo da nešto mogu učiniti.

"Stoga sigurno ne bih njihove prijedloge uzimao kao nešto ozbiljno. Razgovarat ćemo s udrugama, njih smatramo partnerima u ovim razgovorima i tako partnerski ćemo se i odnositi", poručio je Aladrović.

Podsjetimo, poduzetnici i ugostitelji predlažu dva paketa mjera koji bi pomogli u očuvanju opstojnosti ovog sektora.

Prvi model obeštećenja je dugoročnijeg karaktera:

  • 1. Smanjenje PDV-a na 5 % na period od tri godine te dugoročno na 13 % za sve ugostitelje
  • 2. Nastavak Potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. - 4000 kn uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1. 5. 2021.)
  • 3. Obeštećenje od 10 eura po kvadratu prostora za trošak najma
  • 4. Covid-kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost (HAMAG BICRO krediti za likvidnost na 3 godine uz dodatne - ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike u lockdownu).

Drugi model obeštećenja baziran je na sljedećim principima:

  • 1. Osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće - 50 % od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa
  • 2. Oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja lockdowna na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge - odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta…)
  • 3. Smanjenje PDV-a - trajna tema u kontekstu mogućnosti otvaranja prostora za nove rezerve kada se poslovanje ponovno pokrene i s ciljem konkurentnosti (usklađenja stope sa zemljama EU koje su uslijed covid-krize kao jednu od mjera uvele i smanjenje PDV-a)
  • 4. Oslobođenje od parafiskalnih nameta - kao poseban trošak koji dodatno opterećuje poslodavce.

Pročitajte više