SAD obilježava drugačiji Dan zahvalnosti, imaju novi skok zaraženih

Foto: EPA

AMERIKANCI u četvrtak zbog pandemije covida-19 slave drugačiji Dan zahvalnosti, prateći tradicionalnu Macyjevu paradu balona na televizijskim ekranima umjesto na ulicama i družeći se s obitelji putem videoveza.

Dan zahvalnosti u SAD-u uobičajeno podrazumijeva velika okupljanja obitelji i prijatelja uz bogatu trpezu i prisjećanja na blagoslove u životu no ovogodišnji je blagdan pandemija promijenila s naglim rastom broja zaraženih i smrtnih slučajeva posljednjih tjedna jer su niske temperature potjerale ljude u zatvorene prostore gdje se virus lakše širi.

Znatno reducirana Macyjeva parada balona

Znatno je reducirana Macyjeva parada golemih balona na Dan zahvalnosti u New Yorku koja gotovo jedno stoljeće oduševljava djecu. Put povorke s balonima s likovima iz stripova i crtanih filmova skraćen je na samo jedan blok zgrada umjesto uobičajenih četiri kilometra, balone neće držati ljudi nego će biti vezani na specijalno pripremljena vozila, a gledatelji je neće pratiti s ulica.

Prva Macyjeva parada održana je 1924. godine povodom širenja glavne robne kuće Macy na Manhattanu nakon čega je postala tradicionalna.  

Ovogodišnja parada je počela u četvrtak ujutro s glazbenim točkama i balonima, među kojima je i četiri kata visok balonom glavnog psa iz crtane serije "Operacija šapa", no bez uobičajenih milijuna promatrača duž ulica.

Kiša nije omela Moriju Hargrave iz Louisiane koja se najviše što je mogla približila glavnoj Macyjevoj robnoj kući na Manhattanu u nadi da će barem iz daljine vidjeti country zvijezdu Dolly Parton čiji je nastup predviđen na paradi.  

"Pomalo je tužno biti ovako daleko. No zabavno je biti ovdje i drago mi je što nije prehladno", rekla je 36-godišnja Hargrave.

Rekordan broj hospitaliziranih u SAD-u

Broj hospitalizacija uslijed zaraze covidom-19 u srijedu je u SAD-u dostigao rekordnih 89.000, a stručnjaci upozoravaju da bi Dan zahvalnosti, blagdan okupljanja, mogao značajno povećati broj smrtnih slučajeva koji je u SAD-u prešao 260.000.

Usprkos preporuci Centra za kontrolu bolesti da ostanu u svojim domovima, gotovo šest milijuna Amerikanca krenulo je na put zrakoplovima, po američkoj Upravi za sigurnost prometa (TSA), no to je ipak manje od pola broja putnika u istom razdoblju prošle godine. 

Mnogi Amerikanci godišnje okupljanje uz puricu, pire krumpir i pitu od bundeve smatraju dovoljno važnim da bi riskirali zarazu. Njih gotovo 40 posto planira otići na "riskantno okupljanje" više od deset osoba ili s ljudima koji nisu dio njihova domaćinstva, a trećina od svojih gostiju neće tražiti da nose maske, po anketi koju je provelo sveučilišni medicinski centar Wexner iz Ohaja.

Mnogi otkazali putovanja, družit će se s obitelji preko interneta

No mnogi su otkazali putovanja i sa svojim voljenima će se družiti preko FaceTimea ili Zooma.

U srijedu je guvernerka Rhode Islanda Gina Raimondo pozvala da okupljanja budu što manja kako bi se spasili životi. Zbog naglog rasta broja hospitalizacija njena će država u ponedjeljak početi dvotjednu "pauzu" tijekom koje će biti zatvoreni barovi, teretane i drugi javni prostori.

"Ako ste imali težak telefonski razgovor s vašom majkom i ocem u kojem ste im rekli da ne dolazite za Dan zahvalnosti... hvala vam", rekla je konferenciji za medije. "Ako to još niste učinili, još nije kasno".

Pročitajte više