Boris Johnson imenovao novog šefa ureda nakon odlaska kontroverznog Cummingsa

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson imenovao je u četvrtak bivšeg dužnosnika Dana Rosenfielda novim predstojnikom ureda, u nadi da tako zatvara to poglavlje nakon burnog odlaska njegove desne ruke, kontroverznog Dominica Cummingsa, zagovornika Brexita.

Dan Rosenfield će službeno stupiti na dužnost 1. siječnja, navodi Downing Street u priopćenju, na simbolični datum završetka razdoblja postbrexit tranzicije kada se Velika Britanija definitivno odvaja od Europske unije. 

Bivši dužnosnik ministarstva financija i bankarskog sektora, Rosenfield je bio glavna odgovorna osoba klijenata Hakluyta, tvrtke za strateško savjetovanje bazirane u Londonu koju su osnovali bivši članovi MI6, vanjske obavještajne službe.

Na svojoj stranici društvene mreže LinkedIn, Hakluyt inzistira na radnom okruženju u tvrtki, i navodi da "agresivnost i arogancija nisu dopustivi", što je u suprotnosti s metodama Dominica Cummingsa tijekom referenduma o Brexitu 2016. godine. 

Cummings je nedavno napustio svoju funkciju specijalnog savjetnika Borisa Johnsona i de facto predstojnika ureda, nakon odlaska direktora za komunikacije i svog saveznika u kampu "Leave" Lee Caina. Dvojica dužnosnika, tvrdo krilo brexitera, otišli su nakon interne borbe za moć u premijerovoj ekipi. 

Umjesto iskusnog političara poput bivšeg ministra financija Sajida Javida, Boris Johnson je izabrao skromnog i tihog suradnika.

Prije Hakluyta, Rosenfield je bio član uprave Bank of America, nakon 11 godina u britanskom ministarstvu financija, od kojih četiri kao glavni pomoćnik dvojice ministara financija. On je također predsjednik World Jewish Relief, glavne humanitarne organizacije britanske židovske zajednice.

Pročitajte više