KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Drugi čovjek Stožera: Ne znam što je lockdown

Foto: N1

POMOĆNIK ministra unutarnjih poslova Damir Trut komentirao je najavu premijera Andreja Plenkovića da se razmišlja o kaznama za nenošenje maski i nepoštivanje mjera.

"Znači inspekcije Ravnateljstva civilne zaštite, inspekcije Državnog inspektorata, policija i svi ostali koji su u sustavu nadzora nadziru i kažnjavaju. Poglavito u zadnje vrijeme, zadnjih mjesec dana", ističe. 

Upitan koliko su kazni ispisali dosad, odgovara: "U zadnjih mjesec dana je sigurno preko tridesetak i nešto kazni koje su napisane. Te kazne po Zakonu o sustavu civilne zaštite su za pravne osobe od 20 do 70 tisuća kuna, za odgovornu osobu 10 do 30 tisuća kuna. Znači, po Zakonu o zaštiti stanovništva može biti od 3 do 8 tisuća kuna, mogu biti i po Zakonu o ugostiteljstvu kazne". 

"Da bismo kažnjavali građane, prvo moramo donijeti odluku o tome. Do sada nismo donijeli takvu odluku, nego se prema građanima išlo edukativno. Bili smo uspješni, ali čini mi se da smo se u zadnje vrijeme opustili", rekao je Trut za N1.

Da bi se moglo kažnjavati, trebali bi se promijeniti Zakon o civilnoj zaštiti i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Trut nije htio izričito odgovoriti hoće li se doista mijenjati ta dva zakona.

"Vidjet ćemo", kratko je rekao.

>> Plenković najavio uvođenje kazni za nepoštivanje mjera

Kazao je kako od epidemioloških mjera sigurno ima koristi. 

"Ove koje su dosadašnje su nam držale broj zaraženih na jednoj određenoj razini i na jednom usporenom rastu. Kako smo vidjeli da broj zaraženih ne pada, danas su predstavljene nove, malo žešće mjere, da tako kažem i nadam se i vjerujem da će one imati svoj pozitivni efekt", rekao je.

Ističe kako se privatna okupljanja teško mogu kontrolirati. 

"Zato i kažem da mi cijelo vrijeme radimo edukaciju i pokušavamo promijeniti svijest građana. Jer građani moraju biti svjesni da se moraju pridržavati mjera. Nema ni toliko policije, ni toliko inspektora civilne zaštite niti toliko bilo kojeg segmenta nadzora koji bi mogao svakom građaninu biti iza leđa i govoriti mu kako i na koji način se treba ponašati. To je utopijsko razmišljanje, svijest građana je ono što je bitno. Mogu reći da se u velikoj većini građani ponašaju kvalitetno i onako kako je propisano", veli Trut. 

Na pitanje jesu li danas uvedene mjere zapravo lockdown, odgovorio je:

"Ne znam što je lockdown i kako definirati lockdown. Ovo je umjerena odluka i umjerene mjere", rekao je Trut.

Na pitanje što s ugostiteljima, odgovorio je:

"Oni najviše trpe, ali ugostiteljstvo je grana u kojoj se događa druženje, ljudi popiju, pojedu i druže se i to sada nije dobro."

O zalihama zaštitne opreme kaže da je dovoljna i da se nedostatak neće dogoditi. 

Jeste li ukrali Božić i Advent Milanu Bandiću?

"Ne. Advent nije Milana Bandića, nego svih nas. To je duhovni događaj, a ne samo hrana i piće. To nije dobro u ovom trenutku i zabranjeno je. Treba čekati iduću godinu i tada ćemo slaviti kako smo navikli", odgovorio je Trut.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više