KORONAKRIZA

Ekonomist Vuković o novim mjerama: Možemo očekivati rast nezaposlenosti

Foto: Ivica Galović / Pixsell, FaH

NOVE vladine mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa u Hrvatskoj pojačavaju dosadašnji "puzajući lockdown" i negativno će se odraziti na hrvatsko gospodarstvo, ocijenio je za Index ekonomski stručnjak Vuk Vuković.

> Plenković nam je danas uveo novi lockdown

"U nekom trenutku možemo očekivati rast nezaposlenosti, posebno ako dođe do trajnog zatvaranja lokala. U tom slučaju ni vladine potpore za očuvanje radnih mjesta neće koristiti jer ih oni koji će prestati poslovati više neće moći dobivati", ističe Vuković. 

Mnogi ugostitelji neće ni preživjeti novo zatvaranje

Dodaje kako su kafići i restorani i dosad, dok su mogli raditi, osjećali posljedice ubrzanog širenja koronavirusa i "puzajućeg lockdowna" koje je koronakriza donijela. Naime, osim vladinih mjera, na pad prometa u njima odrazilo se i hladno vrijeme, kao i širenje zaraze, što je kod ljudi izazvalo strah od izlazaka. 

Nova zabrana rada nizu djelatnosti imat će negativne učinke na gospodarstvo, posebno u slučajevima u kojima će vlasnici možda morati i trajno staviti ključ u bravu. Stoga bi vlada, zaključuje Vuković, trebala obeštetiti vlasnike lokala, kao što su to napravile njemačke vlasti. 

Pročitajte više