KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zimski praznici će vjerojatno biti tjedan dana duži

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković predstavio je danas nove, restriktivnije epidemiološke mjere poručivši da je vlada protiv kompletnog zatvaranja i policijskog sata, a razmišlja se o sankcijama za građane koji se ne pridržavaju mjera i produženju školskih praznika za tjedan dana. 

"Obrazovanje ima poseban režim. Fakultetima je preporuka da se ide na online nastavu, osim onih studija koji imaju program laboratorijskih vježbi i slično. Što se tiče srednjih škola, inicijativa za eventualni prelazak na online nastavu je na ravnateljima i osnivačima", rekao je premijer.

>> Fuchs o novim mjerama u školama: Nastavit ćemo na ovaj način, mislim da je to dobro

"Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u suradnji s HZJZ-om predlaže da se trajanje školskih praznika, koji su predviđeni od Božića do Sveta tri kralja, produži za tjedan dana kako bi nakon obiteljskih druženja osigurali dodatni tjedan s epidemiološkog aspekta", dodao je Plenković.

Najvjerojatnije će zimski praznici biti produljeni za tjedan dana, ali odluka o tome mora ići na e-savjetovanje. Sve ide u tom smjeru, što je neslužbeno na današnjem predstavljanju strožih epidemioloških mjera najavio Plenković.

Dodao je kako bi najbolja epidemiološka mjera bila da se sve zatvori, ali to nije realno, i poručio da će se mjere omekšati kada se trend broja zaraženih preokrene. Naglasio je kako su važni obrazovanje, rad, proizvodnja i zaštita zdravlja.

>> Fuchs: Obrazovanje u ovim teškim uvjetima funkcionira vrlo dobro

"Što se tiče održavanja što normalnijeg društvenog života, ako usporedite druge zemlje, imali smo puno normalniji život nego mnoge druge zemlje Europe. Važno mi je obrazovanje, rad i proizvodnja, uz okvirni cilj zaštite zdravlja građana", istaknuo je Plenković.

Podsjetimo, ministar Fuchs je sinoć u Dnevniku HRT-a rekao kako će se nastava održavati kao i do sada, po modelu ABC, a odluke će se donositi shodno situaciji.

Sve nove mjere by Index.hr on Scribd

Pročitajte više