U Srbiji rekordan broj umrlih u jednom danu, povećan i broj onih na respiratoru

Foto: EPA

U SRBIJI je od posljedica koronavirusa u posljednja 24 sata preminuo 51 pacijent, što je najviše od početka epidemije, a povećan je i broj oboljelih kojima je neophodna intenzivna njega na respiratorima, priopćile su u četvrtak srbijanske zdravstvene vlasti. 

Na bolničkom liječenju su 6722 pacijenta, od kojih su 243 na respiratorima.

Od 21.569 testiranih uzoraka na dnevnoj razini potvrđeno je još 7.606 novozaraženih.

Najgore i dalje u Beogradu

Najveći broj zaraza i dalje bilježi Beogradu, premda je postotak novozaraženih u srbijanskom glavnom gradu manji nego u prethodnom razdoblju.

Za posljednja 24 sata u Beogradu je potvrđeno 2.196 zaraza, u Novom Sadu 502, Kragujevcu 290, Nišu 247, Kraljevu 199 i Pančevu 184.

Čačak danas ima 158 novozaraženih, Smederevo 139, Subotica 116, a Valjevo 104 nova slučaja, dok su ostali gradovi i općine s manje od 100 novozaraženih.

Od početka epidemije u Srbiji zaraženo je ukupno 148.214 osoba, 1.366 je preminulo, a urađeno je ukupno 1.703.985 testova.

Potrebni dodatni smještajni prostori

"Situacija u zdravstvu je iznimno teška", upozorio je danas državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Berislav Vekić i ukazao na potrebu da se osiguraju dodatni smještajni kapaciteti kako bi se moglo zbrinuti novozaražene kojima je potrebna hospitalizacija, "a njih je sve više".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas kako će biti prvi koji će u Srbiji primiti cjepivo protiv koronavirusa.

"Da sam rekao - neću primiti, rekli bi da cjepivo nije sigurno. A ja ću primiti prvo koje dođe, koje god bilo, jer toliko vjerujem u zdravstvene sustave u svijetu", izjavio je Vučić poslije današnjeg sastanka s  francuskim ministrom vanjske trgovine Franckom Riesterom.

Vučić je ranije ovog tjedna najavio da će Srbija nabaviti "bar milijun" doza cjepiva protiv koronavirusa do kraja godine ove godine. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više