KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Plenković nam je danas uveo novi lockdown

Foto: Pixsell/Zeljko Lukunic

IAKO to premijer Plenković nije tako predstavio na press konferenciji, danas je u Hrvatskoj praktički najavljen novi lockdown.

> Ovo su sve nove mjere. Zatvaraju se restorani, kafići, teretane, nema advenata...

Plenković je danas govorio o novim mjerama koje su neupitno strože od svih mjera koje smo dosad imali u drugom valu epidemije koronavirusa. Za uvođenje novih mjera Plenković je, naravno, optužio građane i njihovo nepridržavanje mjera, pri čemu je potpuno ignorirao činjenicu da su ga i liječnici i nezanemariv dio znanstvenika i epidemiologa već tjednima doslovno molili da uvede strože mjere.

Ako pod riječju lockdown podrazumijevamo zaključavanje gospodarstva, onda nema nikakve sumnje da je Plenković danas za nezanemariv dio gospodarstva, odnosno onaj dio ekonomije koji je bio zatvoren i na proljeće, zapravo najavio novi lockdown.

Novim mjerama tako se zabranjuje rad kafića, restorana i teretana te održavanje sajmova, uključujući i one adventske. Prodaja alkohola zabranjena je od 22 do 6 ujutro, a pekarnicama se zabranjuje rad nakon 22 sata. 

Cijeli popis novih strogih mjera možete pročitati ovdje, ali činjenica ostaje da se mjere koje su najavljene danas i koje će trajati od ponoći s petka na subotu do 21. prosinca, ne razlikuju uvelike od onih koje su bile uvedene na proljeće.

U čemu se razlikuju proljetni i ovaj lockdown?

Proljetni lockdown bio je stroži u tek nekoliko aspekata - tada smo imali besmislenu zabranu kretanja između županija i općina koja je gotovo sigurno prouzročila više problema nego što ih je riješila, a ovaj put mogu raditi frizeri, postolari i drugi mali obrti. U prvom lockdownu na snazi je bila i zabrana zadržavanja na javnim mjestima.

Ljude se više ne poziva da ostanu kod kuće, ali se preporučuje da od kuće rade svi oni koji to mogu, pri čemu se očekuje se da će od 1. prosinca od kuće raditi i državni i javni službenici. Ovaj put se ne zatvaraju ni šoping centri, ali kafićima i restoranima u njima neće biti dozvoljen rad. 

Treba napomenuti da je, za razliku od proljetnog lockdowna, ovaj put premijer najavio i uvođenje novčanih kazni za građane koji se neće pridržavati mjera pa je u tom smislu ovaj lockdown čak stroži od onog koji smo imali na proljeće.

> Plenković najavio uvođenje kazni za nepoštivanje mjera

Ne možete u kafić, restoran ili u teretanu, ali zato možete na misu

Posebno treba istaknuti da, unatoč zatvaranju praktički cijelog ugostiteljskog sektora (s izuzetkom hotelskih restorana koji će smjeti posluživati samo goste hotela), ali i teretana, a sve kako bi se ograničio broj socijalnih kontakata, crkve i dalje ostaju otvorene. Naime, za crkve vrijedi tek preporuka da se mise drže online, ali zabrane održavanja misa, na kojima se ljudi okupljaju na dulje vrijeme u zatvorenom prostoru, jednostavno nema.

Kad smo Plenkovića na press konferenciji pitali zašto je to tako, pokušao se napraviti glupim.

> Zašto crkve ostaju otvorene? Plenković: Niste slušali, nema zborova u crkvama

Velikom broju tvrtki je zabranjen rad. Što je s obeštećenjima? 

Baš kao što je danas "zaboravio" izgovoriti riječ lockdown, Plenković je danas prilikom najave novih mjera "zaboravio" i na još jednu izuzetnu bitnu stavku - obeštećenja za tvrtke koje zbog odluka vlade odnosno Stožera ne smiju raditi najmanje do 21. prosinca. Mnogi europski lideri su prilikom najave novih lockdowna odmah najavili i točno kakve su mjere obeštećenja osigurali za one kojima je zabranjen rad. 

Poznato je tek da je ministar Aladrović sutra ujutro na razgovor pozvao predstavnike sektora kojima je zabranjen rad. No da je vlada imala spremne mjere obeštećenja za sve one kojima je danas najavila zabranu rada, Plenković bi to rekao danas na press konferenciji.

 

Pročitajte više