KORONAKRIZA

Ugostitelji: Tražimo ove mjere kako bi se izbjegao crni scenarij

Foto: Index

NA DANAŠNJOJ konferenciji za medije održanoj u prostorijama HUP-a predstavnici svih relevantnih ugostiteljskih udruženja zajedničkim su nastupom predstavili prijedloge kompenzacijskih mjera koje bi bilo potrebno uvesti kako bi se spriječio crni scenarij prema kojemu je ugroženo više od 100.000 radnih mjesta, dok brojnim objektima prijeti propast poslovanja.

Predstavili su medijima dva paketa mjera koji bi pomogli u očuvanju opstojnosti ovog sektora, a modeli su razrađeni po uzoru na ostale zemlje članice EU koje su zbog lockdowna slične mjere već uvele.

Na konferenciji su sudjelovali Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a, Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb pri HOK-u i Dražen Boban, predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK-a.

"Nama je pao prije svega jedan veliki kamen sa srca što mi više nećemo biti izvor zaraze, ali dolazimo do točke, ako ne budemo imali obeštećenja, naši zaposlenici neće umirati od covida, nego će umirati od gladi", rekao je Marin Medak.

Zato su, kako kažu, pripremili dvije prihvatljive opcije.

Prvi model obeštećenja je dugoročnijeg karaktera i bazira se na sljedećim mjerama:

  • 1. Smanjenje PDV-a na 5 % na period od tri godine te dugoročno na 13 % za sve ugostitelje
  • 2. Nastavak Potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. - 4000 kn uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1. 5. 2021.)
  • 3. Obeštećenje od 10 eura po kvadratu prostora za trošak najma
  • 4. Covid-kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost (HAMAG BICRO krediti za likvidnost na 3 godine uz dodatne - ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike u lockdownu).

Prema prvom modelu, ugostitelji bi uz pomoć kredita izdržali period lockdowna, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode, od čega bi i država dugoročno profitirala uzmemo li u obzir da s nižim poreznim stopama idu i veće uplate u proračun. Naglašavaju važnost efikasnosti i brzog isplaćivanja kredita za likvidnost koji su prema procjenama poduzetnika kvalitetni, ali se na njih često predugo čekalo.

Drugi model obeštećenja baziran je na sljedećim principima:

  • 1. Osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće - 50 % od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa
  • 2. Oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja lockdowna na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge - odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta…)
  • 3. Smanjenje PDV-a - trajna tema u kontekstu mogućnosti otvaranja prostora za nove rezerve kada se poslovanje ponovno pokrene i s ciljem konkurentnosti (usklađenja stope sa zemljama EU koje su uslijed covid-krize kao jednu od mjera uvele i smanjenje PDV-a)
  • 4. Oslobođenje od parafiskalnih nameta - kao poseban trošak koji dodatno opterećuje poslodavce.

Uvažavajući pune razmjere ove pandemijske krize, ugostitelji su jednoglasni u poruci da im je u trenutnoj situaciji najvažnije očuvati svoje poslovanje i spriječiti val otpuštanja koji bi mogao uslijediti ako se uz lockdown ne uvedu adekvatne kompenzacijske mjere. 

"S bilo kojim od ova dva predstavljena modela izbjegao bi se crni scenarij koji nas zasigurno očekuje ne pokaže li vlada razumijevanje za ovu kriznu situaciju", poručili su ugostitelji.

Medak: Smanjenje PDV-a na 5 % bi činilo razliku od 1.4 milijarde u godini dana

Marin Medak je rekao kako se vlasti neće zadužiti da isplate ugostitelje jer onda ne bi mogli uvesti euro kako je planirano.

"Covid-krediti su bili dobra mjera, ali se čekalo predugo, do 6 mjeseci, a to nije rješenje, mi ne možemo čekati 6 mjeseci bez mogućnosti plaćanja davanja iz tih kredita", rekao je Medak.

"Oslobođenje od svih obveza za vrijeme trajanja lockdowna, znači najma i plaćanja režija", rekao je Medak i poručio da se treba smanjiti PDV.

Medak je rekao da bi smanjenje PDV-a na 5 posto učinilo razliku od 1.4 milijarde u godini dana, dok oni imaju oko milijardu eura uloženih u svoje biznise. Da ih propadne samo pola, dodao je, radi se o pola milijarde eura ili gotovo 4 milijarde kuna.

"Želi li vlada da se izgube 4 milijarde u potpunosti? 98 posto vlasništva u Hrvatskoj u ugostiteljskim objektima su Hrvati. Ako nas se dotuče, imat ćemo situaciju kao s trgovačkim lancima. Ako nas se dotuče, dogodit će nam se da će doći strane korporacije i preuzeti ugostiteljstvo", rekao je Medak.

Bujas: Zaposlenici privatnog sektora nisu građani drugog reda

Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, pitao je kako to da se zatvaraju teretane i kasina, a crkve ne.

"Očekujemo adekvatne mjere, mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne. Većina ugostiteljskih objekata koji imaju grijalice i prostor vani mogli bi naći modalitet rada. Bitno je, privatni sektor je rekao dosta, i mi želimo čuvati zdravlje, nadoknadite ono što nam treba da uspijemo preživjeti. Ispred nas je dugih pet ili šest mjeseci do cjepiva. Ovo će biti samo kratkoročni C vitamin", rekao je Hrvoje Bujas.

Bujas je dodao da zaposlenici privatnog sektora nisu građani drugog reda. Dodao je da su stavljeni pred zid.

"Ne vidi se svjetlo na kraju tunela, cijela ova priča može trajati dva, tri, četiri, možda šest mjeseci. Mi trebamo izdržati šest mjeseci", rekao je Bujas.

Ugostitelji kažu da nitko ne može dokazati da je bilo koji lokal bio žarište korone. Poručuju neka se smisle adekvatne mjere koje će biti učinkovite.

Zorić: Zahtjevi su racionalni

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, kaže da su njihovi zahtjevi racionalni te da su konkurentne zemlje u ovom sektoru već predvidjele takve mjere.

"Žao nam je što nisu istovremeno objavljene kompenzacijske mjere. S argumentima koje smo rekli moći ćemo zahtijevati kompenzacijske mjere za učinak zatvaranja. Dio zdravlja nacije podrazumijeva financijsko zdravlje gospodarskih subjekata, obiteljskih poduzeća. Nakon sloma si možete misliti kako će izgledati mentalno zdravlje tih obitelji. Racionalnim ljudima ne treba objašnjavati zašto treba provesti kompenzacijske mjere", rekao je Damir Zorić.

Sutra sastanak u vladi

Sutra ugostitelji i poduzetnici imaju sastanak u vladi. Bujas kaže da je sastanak trebao biti još jučer.

"Trebalo je ići s jasnijim i adekvatnijim mjerama i zajedno sa svim udrugama napraviti najbolji mogući paket s obzirom na sredstva koja dolaze iz EU. Dok su neki imali lijepe plaće radili ili ne, drugi propadaju. Na sastanak će doći naši predstavnici, nadamo se da ćemo izaći s kakvim-takvim osmijehom na licu. Očekujem poruku da nismo ostavljeni na cjedilu", rekao je Bujas i dodao:

"Tražimo adekvatne mjere i očekujem tu odluku sutra."

"Nismo htjeli 44 prijedloga, nego jedan adekvatan prijedlog", dodao je Bujas.

"Postoji mjera za očuvanje radnih mjesta, no od početka pandemije nismo dobili nikakvu mjeru za poslodavce, ni odgode poreza, ni moratorije, ni smanjivanje poreza. Njemačka je napravila i smanjivanje poreza i obeštećenje", nadovezao se Marin Medak.

"Svi smo u istom košu, potrebna nam je solidarnost, problem mog kolege je i moj problem. Tu vidim na medijima ogromnu odgovornost, da promoviramo taj model otpora toj krizi. Možemo mi s ovim mjerama preživjeti, no opet ćemo se nalaziti u istom problemu da će se hodočastiti na Ksaver, plaćati dugove zdravstva…", dodao je Zorić i rekao da će mjere za očuvanje radnih mjesta morati biti na snazi do kraja godine.

Letica: Ove godine nemam za božićnice svojim radnicima

Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba, rekao je na kraju da ove godine nema od čega isplatiti svojim radnicima božićnice.

"To je najtužnije od svega", rekao je Letica.

Pročitajte više