KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zadnji detalji novih mjera: Zatvaraju se kladionice, crkve ostaju otvorene

Foto: Pixsell

VLADA će nakon svoje sjednice, koja počinje u podne, predstaviti nove stroge mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa. 

Nove mjere bi trebale stupiti na snagu u petak u ponoć, dakle, na snazi će biti od subote i trebale bi trajati do uoči Božića. No kako je najavio premijer Plenković, moguće je i da budu produžene ako to bude zahtijevala epidemiološka situacija.

Zatvaraju se kladionice, ali ne i crkve

Prema posljednjim informacijama do kojih je došao Index, kladionice se definitivno zatvaraju.

Crkve će, s druge strane, ostati otvorene, no uz neka ograničenja, prvenstveno u broju okupljenih. Preporuka je i da se mise održavaju preko radija i TV-a.

Priredbe, sajmovi i svadbene svečanosti se potpuno obustavljaju.

Zatvaranje kafića i restorana, dostava bez ograničenja

I prema posljednjim informacijama do kojih je došao Index, zatvaraju se kafići i restorani, a dostava će restoranima biti omogućena 0-24, što je promjena u odnosu na prvotne zamisli da to bude do 22 sata, odnosno u skladu s dosadašnjim radnim vremenom ugostiteljskih objekata.

Iako su u Stožeru smatrali da bi se neograničenim vremenom za dostavu poticala privatna večernja i noćna okupljanja, odlučili su popustiti kako bi se barem u tom dijelu olakšala situacija restoranima koji će se zatvaranjem za goste naći u velikim problemima. 

Neke županije su se pobunile protiv zatvaranja kafića i restorana, prednjači Istarska

Neke su se županije na jučerašnjem sastanku sa šefom Nacionalnog stožera, ministrom Davorom Božinovićem, pobunile protiv zatvaranja ugostiteljskih objekata.

U tome je prednjačila Istarska županija iz koje svoj stav argumentiraju time da kod njih kafići i restorani nisu žarišta. Tražili su izuzeće barem na osam do deset dana, do nove procjene epidemiološke situacije, no po svemu sudeći, neće im biti udovoljeno.

Škole, trgovine i šoping-centri otvoreni, ostaje zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 ujutro

Škole će ostati otvorene, a odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se selektivno, odnosno po županijama.

Potvrđeno je i da trgovine i šoping-centri nastavljaju raditi, ali će se pojačati nadzor je li broj kupaca u njima u skladu s propisanim brojem po kvadratnom metru. 

Zabrana prodaje alkohola od 22 sata do 6 ujutro ostaje na snazi.

Frizerski saloni i drugi obrti ostaju otvoreni.

Hoteli ostaju otvoreni, a njihovi će restorani moći raditi, no isključivo za goste hotela.

Kina, kazališta, galerije, muzeji rade uz ograničenja

Ostaju otvorena kina i kazališta, kao i muzeji i galerije, no broj posjetitelja će biti ograničen brojem kvadrata. Iz vlade i Stožera su došli do zaključka da ta mjesta trenutno nisu žarišta, a tamo već i postoje ograničenja kojima se osigurava socijalna distanca.

Fitness-centri će, prema sinoćnjim informacijama Indexa, ostati otvoreni, ali moraju osigurati 10 kvadratnih metara po korisniku. Prema radnoj verziji nacrta koja je izrađena jučer popodne, bilo je predviđeno zatvaranje fitness-centara, no do večeri je ipak došlo do promjene, a treba vidjeti hoće li tako ostati u konačnim mjerama koje će prestaviti vlada. 

Ograničenja u javnom prijevozu i ograničenja za sport

Javna okupljanja do 25 osoba će se moći održavati.

U novom setu mjera ide se i na smanjivanje broja putnika u javnom prijevozu na 40 posto ukupnog kapaciteta. Bilo je dvojbi hoće li ograničenje biti 30 ili 40 posto kapaciteta, no odluka je, čini se, pala na 40 posto. Smanjenje broja putnika u javnom prijevozu se planira postići i većim brojem prijevoznih sredstava u gradskom i prigradskom prijevozu. Pravila će vrijediti i za međugradski promet. 

Predviđena je obustava sportskih natjecanja i treniga, osim prve tri kategorije sportaša i onih koji nastupaju na najvišoj razini natjecanja.

Gospodarske mjere za sektore pogođene novim mjerama

U vladi se još definiraju posljednji detalji oko gospodarskih mjera za one sektore koji budu pogođeni novim strogim mjerama. Oni bi trebali moći računati na postojeće subvencije plaća od 4000 kuna po zaposlenom, a razmatra se privremeno oslobađanje kad je riječ o plaćanju doprinosa te odgoda kada se radi o plaćanju poreza.

Moguće su još neke specifične mjere za pojedini sektor, no više detalja o tome znat ćemo nakon današnje sjenice vlade i predstavljanja novih mjera koje će uslijediti. 

Predstavljanje mjera zakazano je za 14 sati, a na presici u zgradi Nacionalne sveučilišne knjižnice osim premijera Andreja Plenkovića bit će i šef Stožera, ministar Davor Božinović, šef HZJZ-a Krunoslav Capak te ministri Zdravko Marić, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić.

Pročitajte više