Što se dogodilo s certifikatima za dijamante koje je Bandić imao pri uhićenju?

Foto: FAH

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić sigurno će do kraja života pamtiti 19. listopada 2014. godine, dan kada je konačno u akciji Agram uhapšen nakon višemjesečne policijske istrage. Isti dan su uhapšeni i suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš te još 16 osoba.

>> Uhićen Milan Bandić!

Certifikati za dva dijamanta spominju se u Kumeku

Bandić je tog dana proveo i sedam sati u društvu policije prilikom pretresa njegovog stana, a kod sebe je, kako se navodi u dokumentarnom filmu Kumek Darija Juričana, imao između ostalog pet i pol tisuća kuna u kešu te certifikate za dva dijamanta. 

>> VIDEO Bandić stigao na premijeru Kumeka, popljuvao film pa pobjegao

>> Juričan je film o Bandiću radio četiri godine. Pogledali smo ga

Bandić i dijamanti - zvuči kao nešto što bi moglo biti zanimljiv detalj u biografiji ovog višestrukog USKOK-ova optuženika kojemu se i dalje sudi za niz malverzacija nastalih tijekom njegova skoro pa dvadesetogodišnjeg upravljanja glavnim gradom Hrvatske.

Juričan stoji iza tvrdnje iznesene u filmu

Stoga smo se prvo obratili režiseru Kumeka Juričanu i pitali ga u vezi u filmu iznesene tvrdnje da je Bandić kod hapšenja kod sebe imao certifikate za dva dijamanta. Juričan nam je kratko odgovorio da stoji iza tvrdnje izrečene u filmu. 

Juričan zasad u javnost nije iznio ništa što je Bandić uvjerljivo demantirao ili dokazao kao netočno pa nema razloga vjerovati da je izmislio tvrdnju o certifikatima za dva dijamanta koji su (bili?) u Bandićevom posjedu kada je 2014. uhapšen.

Nakon toga smo jučer poslali upit Uredu gradonačelnika, s dva pitanja za Bandića: 1. Je li točna tvrdnja o certifikatima za dva dijamanta koja je iznesena u Kumeku? i 2. Koliko dijamanata posjeduje gradonačelnik i kolika je procjena njihove vrijednosti? 

Odgovore zasad nismo dobili te ćemo ih objaviti ako ih dobijemo.

Je li Bandić nosio prsten s dijamantom od 60 tisuća kuna?

Bandić već ima određenu povijest s dijamantima.

Naime, dnevnik 24 sata je 2009. objavio naslovnicu s pitanjem "Bandić 60.000 kuna nosi na prstu?", u kojem su se pozabavili s prstenom pečatnjakom na gradonačelnikovoj ruci. Prema tvrdnjama zlatara na koje se pozivao 24 sata, dragi kamen na prstenu na Bandićevoj ruci vrijedio je do 57 tisuća kuna. Gradonačelnik je pak tvrdio kako taj prsten od bijelog zlata s dijamantom nosi već petnaestak godina te da dragi kamen nije skuplji od 10 tisuća kuna. 
U svakom slučaju, prsten tada nije bio prijavljen u Bandićevoj imovinskoj kartici, a ni prsten ni dijamanti se ne spominju i aktualnoj, svježoj verziji njegove imovinske kartice.

No ako nešto nije u Bandićevoj imovinskoj kartici, to ne znači da nije u Bandićevom vlasništvu. Dapače, ako su išta pokazale USKOK-ove optužnice na račun kontroverznog zagrebačkog gradonačelnika, to je da on ima mnogo više imovine nego što službeno navodi.

Stanovi u tajnom Bandićevom vlasništvu

Mediji su primjerice pisali o tri stana na Krugama, Jarunu i u Gračanima za koje USKOK smatra da su vlasništvo zagrebačkoga gradonačelnika. Sva tri stana su se nalazila u zgradama koje su sagradile tvrtke s kojima je Grad Zagreb prethodno dogovorio zamjene zemljišta, a USKOK je utvrdio da ih je de facto koristio Bandić, iako su formalno bili u vlasništvu Mate i Silvane Brzice koji su ih platili 3,4 milijuna kuna i to gotovinom nepoznatog porijekla.

“Iz podataka u spisu jasno proizlazi da je Milan Bandić, koristeći svog osobnog vozača i osobe od njegova iznimna povjerenja, nalagao da se za njega prevoze darovi i dokumentacija i da ih se odloži u stanove koje su kupili Mate i Silvana Brzica. Svi prikupljeni rezultati posebnih dokaznih radnji upućuju na Milana Bandića kao osobu koja koristi i raspolaže tim nekretninama”, navodi se u odluci Vrhovnog suda iz 2015. kojom je odbijeno ukidanje blokade tih stanova.

Ti stanovi jesu bili blokirani, no nakon dvije godine i još par produljenja istekao je zakonski rok u kojima ih se moglo držati u blokadi. Krajem prošle godine jedan od tri stana bio je prodan, a i drugi su se nudili na tržištu, tako da se država preko njih definitivno neće moći naplatiti.

>> Zbog nemara suda Bandiću odblokirana sumnjiva imovina

Vesna Bandić postala vlasnica stana u Bužanovoj

Tu je naravno i gradonačelnikov stan u Bužanovoj ulici, za koji je USKOK utvrdio da je spojen sa susjednim stanom u vlasništvu Bandićevog brata Drage te da zapravo funkcionira kao jedan stan. U međuvremenu su Milan i Drago Bandić te stanove prepisali na svoje supruge pa je sada gradonačelnik Bandić formalno jedino vlasnik vikendice kod Samobora.

Vesna Bandić, gradonačelnikova supruga, proteklih se godina počela značajnije angažirati oko kupovine nekretnina u Zagrebu.

Kako su objavile Index Istrage, supruga zagrebačkog gradonačelnika i višestrukog USKOK-ovog optuženika Milana Bandića krajem prošle godine kupila je stan od 68,52 kvadrata u centru Zagreba.

>> Otkriće Index Istraga: Bandićeva žena gotovinom kupila stan u centru Zagreba

Stan se nalazi na Trgu Petra Petretića i kupljen je od obiteljskih prijatelja Željka i Dragice Šelendić za 854 tisuće kuna. Bitno je naglasiti da je većina novca, 720 tisuća kuna, odmah isplaćena na račun. Stan je kupljen za Bandićevu kćer Ana-Mariju koja se par dana prije Nove godine upisala kao vlasnica stana.

Stan za Bandićevu kćerku plaćen gotovinom

Osim činjenice da iz imovinske kartice koju je podnio Milan Bandić nema nikakvih naznaka odakle Vesni Bandić na računu 720 tisuća kuna, vještak za nekretnine kaže nam kako taj stan vrijedi najmanje dvostruko više od te cijene. Osim toga, čini se da će i u ovom slučaju biti posla i za Državno odvjetništvo jer je Bandićima stan prodao Željko Šelendić, poznat iz Bandićevih afera Nadstrešnice te nabave dvije tisuće stolaca za Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, a prije deset i više godina bio je redovni dobitnik izravnih pogodbi s Gradom Zagrebom.

Mediji su objavili i da Bandić ima vilu u Hercegovini. Ona bi mu mogla dobro doći ako se od hrvatskog pravosuđa odluči skloniti u susjednu BiH.

Bandićeva tajna zbirka umjetnina

USKOK-ove istrage i suđenja koja su uslijedila otkrila su i da je Bandić veliki ljubitelj umjetnina. Riječ je o 45 umjetnina, većinom slika koje Bandić ne smije prodati jer ih je Županijski sud blokirao dok mu ne završe suđenja u aferi Agram.

Bandića je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa u vezi tih slika prijavio spomenuti Dario Juričan. Poslao im je i cijeli popis umjetnina koje su blokirane (tu su djela Murtića, Crnčića, Hegedušića itd.) te fotografiju koju je objavila Bandićeva kćer Anamaria i na kojoj se u stanu u Bužanovoj vidi slika poznatog umjetnika Dušana Džamonje. Ta i još neke slike po procjenama stručnjaka vrijede više od 30 tisuća kuna, a Bandić ih nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici. Slike je policija 2014. našla u Bandićevoj vikendici.

Vida Demarin: Bandić me tražio da potpišem dokument kako su umjetnine vlasništvo zaklade

Akademkinja Vida Demarin je pak svjedočila da je Bandić od nje tražio da potpiše kako te slike pripadaju jednoj zakladi.

>> Liječnica na suđenju Bandiću: Tražio me da potpišem dokument, odbila sam

“Tada mi je Milan Bandić rekao da on kao gradonačelnik nije smio dobivati umjetnine te da bi ga zbog toga poreznici mogli nagaziti jer nije platio porez pa bi zbog toga umjetnine trebalo prikazati kao vlasništvo zaklade. Ja sam mu tada rekla da to nije moguće jer sam već prije toga bila na USKOK-u i dala svoj iskaz u kojem sam rekla da zaklada nema nikakvih umjetnina. Međutim, on mi je tada rekao da mogu promijeniti iskaz, odnosno da uvijek mogu reći da sam zaboravila na umjetnine. Tom prilikom mi je i odvjetnica rekla da je vidjela moj iskaz koji sam dala USKOK-u, ali da ga mogu naknadno promijeniti. Tom prilikom je spomenuta odvjetnica imala USB stick na kojem se nalazila potvrda s popisom umjetnina te isprintala tu potvrdu i dala je meni na potpis, ja potvrđujem da se radi o potvrdi koju sam ja naknadno tijekom veljače 2015. dostavila USKOK-u”, rekla je Demarin u ispitivanju u USKOK-u i kasnije potvrdila na suđenju Bandiću.

Hoće li se na suđenju otkriti što se dogodilo s dijamantima?

U svakom slučaju, ono što je službeno navedeno kao Bandićeva imovina i ono što je doista njegova imovina često nije jedno te isto. 

U gradonačelnikovoj imovinskoj kartici se ne spominju dijamanti, no u Kumeku se itekako spominju certifikati za dva dijamanta u Bandićevom posjedu na dan uhićenja. Ipak, bilo je to prije šest godina. Tko zna što se u međuvremenu dogodilo s tim certifikatima i pripadajućim dijamantima.

Odgovor će možda dati suđenja Bandiću koja još traju, a možda nikad nećemo saznati. Ipak, dijamanti su vječni, Milan Bandić, koliko god se sve trudio uvjeriti u suprotno, nije.

Pročitajte više