HNL

Umro je Krasnodar Rora, jedan od najvećih igrača Dinama

Foto: Pixsell

KRASNODAR RORA, legendarno lijevo krilo, jedan od vođa i zaštitnih znakova nezaboravne generacije Dinama koja je osvojila Kup velesajamskih gradova, umro je u 75. godini.

Ispratio je kapetana i pridružio mu se samo dva dana kasnije

Prije samo dva dana na komemoraciji na Dinamovom stadionu, a zatim i na Mirogoju, održao je govor u čast preminulog suigrača i kapetana Slavena Zambate, da bi ubrzo umro i sam.

Nevjerojatno da je Rorina sjajna generacija osvojila samo tri trofeja

Rora je za Dinamo od 1964. do 1973. odigrao 459 utakmica i postigao 37 golova. Vrhunac karijere mu je osvajanje Kupa velesajamskih gradova 1967. godine. Čudo je što je možda najjača generacija Dinama u povijesti, čiji je Rora bio ključni igrač, osim ovog trofeja osvojila još samo dva puta jugoslavenski kup. Rora je za reprezentaciju Jugoslavije nastupio pet puta. 

Platini mu se klanjao

U inozemstvu je igrao za belgijski Standard i francuski Nancy. Uz tadašnju zvijezdu momčadi stasao je budući velikan Michel Platini, koji nije krio da mu je individulani rad s Rorom puno pomogao u razvoju.

Nogometaš, novinar, trener

Za vrijeme igračke karijere Rora je studirao pravo. Po završetku igranja pet godina radio je kao novinar u Sportskim novostima, a zatim završio školu za nogometnog trenera. Bio je pomoćnik Branku Zebecu u Dinamu. Samostalno je trenirao Radnički iz Kragujevca, Varteks, BSK iz Slavonskog Broda, Šibenik, Dinamo iz Vinkovaca i Zagreb.

Partizansko dijete

Rora je imao zanimljiv životni put. Rođen je pred kraj Drugog svjetskog rata na Visu, gdje mu je otac, partizan, upoznao lokalnu djevojku. Nakon rata obitelj se preselila u Šibenik, gdje je sa 16 godina debitirao za tamošnjeg drugoligaša. 

Dinamo ga usred noći ukrao iz Šibenika i skrivao po Sloveniji

Dvije godine kasnije za talentiranog tinejdžera borili su se Dinamo i Trešnjevka. Novi zagrebački prvoligaš dao je veliki predujam Rorinom ocu, ali ga je ipak pod okriljem noći Dinamo "ukrao" iz Šibenika pa nakon skrivanja po Sloveniji registrirao.

Pročitajte više