Orban kaže da cjepivo za koronu dolazi u Mađarsku krajem 2020. ili početkom 2021.

Ilustracija: EPA

PRVA pošiljka cjepiva protiv koronavirusa doći će u Mađarsku krajem prosinca ili početkom siječnja, najavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je izjavio za državni radio da vlada pregovara o cjepivu i s Kinom i Rusijom, što bi omogućilo da Mađarskoj budu dostupna dva ili tri cjepiva u proljeće. Zemlja će vjerojatno moći "proglasiti pobjedu nad pandemijom" u travnju iduće godine.

Cjepiva su još u fazi razvoja

Još uvijek nema cjepiva protiv koronavirusa, iako se diljem svijeta razvija njih dvjestotinjak, a rezultati zadnjih faza ispitivanja za prva od njih očekuju se do kraja 2020. 

Orbanova vlada nije ograničila masovna okupljanja, škole normalno rade, a trgovine su otvorene. Na nogometnim utakmicama dopušteni su gledatelji.

Orban je rekao za radio da će od ponedjeljka strogo kažnjavati one koji krše pravila o nošenju maski te da će vlasti zatvoriti restorane i trgovine ako bude potrebno.

"Smatram da je ključno poštivanje postojećih pravila... i da se maske moraju nositi", istaknuo je premijer dodavši da ima dovoljno bolničkih kreveta i respiratora za oboljele od covida-19.

Liječnička komora tražila strože mjere, vlada odbila

Mađarska liječnička komora pozvala je u utorak vladu da ograniči radno vrijeme restorana i ponovno odredi posebne sate za odlazak starijih građana u trgovine dok broj zaraženih i hospitaliziranih raste.

Vlada nije poslušala te prijedloge. Orban želi izbjeći novi lockdown nakon što je onaj proljetos imao velike posljedice za gospodarstvo.

U četvrtak je broj slučajeva koronavirusa u Mađarskoj porastao na 68.127, a još 56 ljudi je umrlo, tako da je broj mrtvih sada 1634. U bolnicama je 3197 oboljelih od covida-19.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više