Državni zavod za statistiku: Broj zaposlenih u industriji pao na godišnjoj razini

Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

UKUPAN broj zaposlenih u industriji u rujnu ove godine veći je za 0,3 posto u odnosu na kolovoz, dok je u odnosu na rujan prošle godine smanjen za 2,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji odjeće, za 1,8 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda za 1,3 posto te proizvodnji pića za 1,2 posto.

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je, pak, u proizvodnji tekstila, za 3,8 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 3,4 posto, te proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 3,2 posto.

Na godišnjoj razini statistika pokazuje najveći pad u proizvodnji duhanskih proizvoda za 15,2 posto te proizvodnji odjeće za 12,4 posto.

Ukupna proizvodnost manja za jedan posto

Znatniji se pad broja zaposlenih u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine bilježi i u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 7,2 posto, ostaloj prerađivačkoj industriji za 7,3 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 6,2 posto, preradi drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja; proizvodnji proizvoda od slame i pletarskih materijala, za pet posto, proizvodnji pića za 4,8 posto itd.

Rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika, uz ostalo, registrira se u proizvodnji tekstila, za 24,2 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka za pet posto, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 1,6 posto itd.

Po podacima DZS-a, u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje broj zaposlenih u industriji je pao za tri posto. 

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do rujna ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za jedan posto.

Pročitajte više