EU izdvaja 220 milijuna eura za prekogranični prijevoz oboljelih od koronavirusa

Foto: EPA

PREDSJEDNICA Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u četvrtak 220 milijuna eura pomoći za prekogranični prijevoz oboljelih od covida-19 kako bi se spriječilo urušavanje zdravstvenog sustava u najugroženijim članicama Europske unije.

"Komisija će mobilizirati 220 milijuna eura za prekogranični transfer oboljelih", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare nakon virtualnog samita čelnika EU na kojem se razgovaralo o epidemiološkoj situaciji.

Kaže da je potrebno brzo djelovati

Istaknula je da je stanje s pandemijom covida-19 zabrinjavajuće i da je potrebno brzo djelovati. Širenje zaraze preplavit će naše zdravstvene sustave ako ne budemo brzo djelovali", rekla je von der Leyen.

Ona je za uspješnu borbu protiv pandemije istaknula četiri elementa: razmjenu najboljih iskustava, masovno testiranje, aplikacije za praćenje kontakata i cijepljenje.

Von der Leyen je rekla da Komisija pregovora s četiri farmaceutske tvrtke kako bi osigurala cjepiva protiv covida-19 nakon što je s tri kompanije već zaključen sporazum.

Charles Michel govorio o strategiji za cijepljenje

Dodala je da će cjepivo, kada bude verificirano, biti podijeljeno istodobno svim zemljama članicama, u količinama sukladno njihovu udjelu u ukupnom stanovništvu Unije.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također je istaknuo pripreme strategije za cijepljenje, što uključuje pravednu distribuciju cjepiva, usklađivanje prioriteta za cijepljenje, logistiku za raspodjelu cjepiva, transparentno informiranje i borbu protiv lažnih vijesti.
 

Pročitajte više