KORONAVIRUS U SVIJETU

Tajvan 200 dana nije imao lokalni prijenos korone, evo kako virus drže pod kontrolom

Ilustracija: EPA

DOK se velik dio svijeta bori kako bi obuzdao novi val zaraze covidom-19, Tajvan je upravo obilježio svoj 200. uzastopni dan bez lokalno prenesenog slučaja, piše CNN

Odgovor Tajvana na pandemiju jedan je od najučinkovitijih na svijetu. Otok s 23 milijuna ljudi posljednji je put lokalni slučaj prijavio 12. travnja.

Značajno postignuće na Tajvanu poklopilo se s tjednom u kojem Francuska i Njemačka uvode stroge mjere, a Sjedinjene Američke Države identificirale su rekordnih 88 tisuća slučajeva zaraze u jednom danu. 

Savezna država Florida, koja je brojem stanovnika slična Tajvanu, samo u srijedu imala je 4188 slučajeva. 

Tajvan nikada nije morao donijeti stroge mjere niti se pribjeglo drastičnim ograničenjima građanskih sloboda. Umjesto toga, Tajvan se fokusirao na brzinu. Vlasti su počele provjeravati putnike na izravnim letovima iz Wuhana još kad je virus uglavnom bio nepoznat. 

Tajvan je potvrdio svoj prvi slučaj 21. siječnja, a potom zabranio stanovnicima Wuhana putovanje na otok. Svi putnici koji su stigli iz Kine, Hong Konga i Macaoa morali su proći provjeru. Sve se to dogodilo prije nego što je sam Wuhan 23. siječnja ušao u blokadu. Tajvan je do ožujka zabranio ulazak na otok svim stranim državljanima (osim diplomata, stanovnika i onih s posebnim ulaznim vizama). 

Pažljivo traženje kontakata

Međutim, Tajvan ima prednosti koje mnoge države nemaju. Jedna je geografija - Tajvan je otok pa je službenicima lakše kontrolirati ulazak i izlazak. 

Tajvan je također imao iskustva sa sličnom situacijom - nakon što je 2003. pretrpio pojavu SARS-a, vlada je počela raditi na razvoju svoje sposobnosti za suzbijanje pandemije, rekao je tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu u intervjuu prošloga mjeseca. 

"Dakle, kad smo čuli da u Kini postoje neki slučajevi misteriozne upale pluća, a pacijenti su bili izolirani, znali smo da se radi o nečemu sličnome", rekao je Wu. 

Vlasti su pojačale proizvodnju maski za lice i zaštitne opreme, uložile u masovna testiranja te brzo i učinkovito traženje kontakata. 

Bivši tajvanski potpredsjednik Chen Chien-jen, koji je po struci epidemiolog, rekao je kako lockdown nije idealan. Chen je također rekao da su nepotrebna masovna testiranja, kao ona koja se provode u Kini. 

"Vrlo pažljivo traženje kontakata i vrlo stroge karantene bliskih kontakata najbolji su način da se covid-19 zadrži pod kontrolom", rekao je. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više