Islamist iz Nice je u Europu ušao na čamcu s migrantima, ima dokumente Crvenog križa

TUNIŽANIN koji je jučer u Nici ubio troje ljudi tek je nedavno stigao u Europu, javlja BBC pozivajući se na izjave službenih lica. 

Muškarac koji ima 21 godinu imao je dokumente talijanskog Crvenog križa, koji su izdani nakon što je migrantskim čamcem stigao na talijanski otok Lampedusu prošlog mjeseca. Policija ga je jučer upucala pri uhićenju i on je u kritičnom stanju. 

Jedna od žrtava u bazilici jučer je, podsjetimo, obezglavljena, a francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je kako se radi o islamističkom činu terorizma. 

Podignut stupanj uzbune, 7000 vojnika na ulicama

Macron je popodne stigao u Nicu i rekao kako na teren izlazi još vojnika koji će štititi javna mjesta poput školi i crkvi. Umjesto dosadašnjih 3000 vojnika, na ulicama će ih biti 7000. Tužitelj za antiterorizam je otvorio istragu, a Francuska je digla stupanj uzbune na najviši stupanj. 

Napad u Nici sličan je napadu do kojeg je došlo ranije ovog mjeseca u Parizu, kada je ubijen i obezglavljen učitelj Samuel Paty. To ubojstvo je povećalo tenzije u Francuskoj, a predsjednik Macron je stao u obranu prava objave karikatura. Njegova vlada je odlučila stati na kraj radikalnom islamu i Francuskoj, što je pak razljutilo Tursku i ostale muslimanske zemlje.

Napadač u Nici je više puta rekao “Allahu Akbar” prije nego što je upucan. Kuran, dva telefona i nož su pronađeni kod njega, rekao je Jean Francois Ricars, tužitelj za antiterorizam. 

“Pronašli smo vrećicu koju je ostavio. U njoj su bila dva noža koja nije koristio u napadu”, dodao je. Policijski izvori javljaju kako se muškarac zove Brahim Aouissaoui. 

Macron: Nećemo se predati ni pred čim

U Nici je jučer govorio Macron.

“Ako nas opet napadnu, to je zbog vrijednosti koje imamo: sloboda i mogućnost da na svojoj zemlji imamo svoja uvjerenja i da ne pokleknemo pred duhom terorizma. Još jednom jako jasno kažem, nećemo se predati ni pred čim”, dodao je Macron.

Jučer je osim u Nici došlo do još dva napada, jedan u Francuskoj i jedan u Saudijskoj Arabiji. Muškarac je upucan kraj Avignona nakon što je policiji prijetio pištoljem. 

U Jedi u Saudijskoj Arabiji je pak pred francuskim konzulatom napadnut zaštitar. Napadač je uhićen, a zaštitar je u bolnici.

Sve tri žrtve izbodene u crkvi

Sve tri žrtve u Nici su napadnute u crkvi prije mise tog dana. Dvoje je umrlo u crkvi, 60-godišnja žena koja je obezglavljena te 55-godišnjak kojemu je prerezan vrat. Muškarac je bio član osoblja koje je održavalo crkvu. Imao je ženu i dvoje djece.

Još jedna žena, u dobi od 44 godine, uspjela je pobjeći u obližnji kafić nakon što je izbodena više puta, ali je od ranjavanja preminula. Kasnije se pokazalo da je svjedok uspio alarmirati policiju preko posebnog sigurnosnog sustava koji postoji u Nici. 

Jedna svjedokinja je za BBC opisala napad. 

“Čuli smo puno vike na ulici. Vidjeli smo kroz prozor kako stiže puno, puno policije, a potom i pucnjeve, puno pucnjeva”, rekla je Chloe koja živi kraj bazilike. 

Najgori džihadistički napad u Nici

Prije četiri godine u Nici se odvio jedan od najgorih džihadističkih napada u Francuskoj, kada se Tunižanin kamionom zabio u ljude na proslavi Dana Bastille, 14. srpnja. Ubio je 86 ljudi. 

Vlade diljem svijeta osudile su napad, uključujući Francuske susjede, ali i SAD, Egipat, Tursku, Katar i Libanon, javlja BBC.

Pročitajte više