Azijske burze pale treći dan zaredom, dolar ojačao

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama u petak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog neumoljivog širenja koronavirusa u svijetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,3 posto, pa je na putu tjednog gubitka od 1,3 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 1,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,4 i 1,3 posto.

Azijske ulagače nije ohrabrio jučerašnji snažan rast burzovnih indeksa na Wall Streetu jer se, čini se, radilo samo o korekciji cijena dionica nakon što su dan prije potonule više od 3 posto.

Jutros su američki terminski indeksi u minusu gotovo 1 posto, što najavljuje pad cijena dionica na najvećoj svjetskoj burzi danas poslijepodne.

Ulagače zabrinjava rekordni rast broja zaraženih koronavirusa u mnogim zemljama u svijetu, među ostalim, u SAD-u i najvećim europskim državama.

U srijedu je broj slučajeva zaraze u svijetu prvi put porastao za više od 500.000 u jednom danu. Tako je broj ukupno zaraženih u svijetu dosegnuo gotovo 45 milijuna, dok je od tog virusa dosad umrlo više od 1,17 milijuna ljudi.

Zbog toga mnoge zemlje ponovno uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize.

Jutros su pod pritiskom cijene dionica kompanija koje proizvode komponente za Apple.

Jučer je taj američki tehnološki div objavio bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate za treće tromjesečje, no pokazalo se da su prihodi od prodaje iPhonea oštro pali.

Stoga se ulagači plaše da će Apple smanjiti narudžbe komponenti.

Jučer je objavljen i podatak o skoku američkog gospodarstva u trećem tromjesečju za rekordnih 33 posto na godišnjoj razini, zahvaljujući državnim poticajima u vrijednosti od oko 3.000 milijardi dolara.

No od početka godine bruto domaći proizvod (BDP) i dalje je u minusu zbog oštrog pada u prva dva kvartala ove godine.

„Čak i s ovim skokom, američko gospodarstvo ostaje oko 3,5 posto ispod razine prije pandemije. A put prema oporavku sada je manje jasan, s obzirom na rekordni rast broja zaraženih koronavirusom u svijetu”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar ojačao peti dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla peti dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,85 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,40 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće na jučerašnjim razinama, oko 104,45 jena.

No američka je valuta ojačala u odnosu na europsku pa je cijena eura skliznula na 1,1680 dolara, blizu najniže razine u četiri tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1755 dolara.

Čelnici Europske središnje banke poručili su jučer s redovite sjednice da će i dalje pružati pomoć gospodarstvu, s obzirom na pogoršanje situacije s koronavirusom.

Cijene nafte blizu najnižih razina u pet mjeseci

A nakon što su jučer oštro pale i zaronile na najniže razine u pet mjeseci, jutros su cijene nafte porasle.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,6 posto, na 37,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,55 posto, na 36,38 dolara.

Pročitajte više